1. septembar 2011.1. sep 2011.
HLEBA I PRAVDE

OTKRIVANjE FALSIFIKOVANIH POTPISA

U sudskoj praksi često je neophodno utvrditi autentičnost potpisa ili rukopisa, a ponekad i identifikovati autora. S obzirom na to da je jedan od najčešćih oblika kriminala falsifikovanje, potreba za veštačenjem rukopisa je česta u kriminalističkoj, ali i građansko-sudskoj praksi. Ne treba smetnuti sa uma i učestala preteća pisma, koja u poslednje vreme dobijaju brojne javne ličnosti i mogućnost da se kroz veštačenje rukopisa na adresama pošiljke i u samim pismima otkriju počinioci.
Bitna pretpostavka za veštačenje rukopisa i potpisa je obezbeđivanje originala spornih dokumenata i drugih dokaza koji sadrže potpise i rukopis za koje se pretpostavlja da sadrže sva karakteristična obeležja normalnog, neiskrivljenog rukopisa određenog skriptora.
Potpis je namenjen identifikaciji i zato se može obezbediti i na eksperimentalni način, tako što se osumnjičenoj osobi ili skriptoru u čiju autentičnost se sumnja diktira određeni tekst i zahteva da se potpiše najmanje 20 puta u stojećem i 20 puta u sedećem položaju. Za potrebe veštačenja, ipak, najveći značaj imaju rukopisi i potpisi obezbeđeni na originalnim dokumentima.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa