22. oktobar 2020.22. okt 2020.
Uključimo se, promovišimo razlike!
Projekat - Ključ za inkluziju

Uključimo se, promovišimo razlike!

Projekat „Jačanje kapaciteta lokalne i romske zajednice na teritoriji grada Šapca za inkluzivne procese - UKLjUČIMO SE (Ključ za inkluziju)“ doprinosi osnaživanju i unapređenju društvenog položaja romske zajednice na teritoriji Grada
U okviru projekta „Jačanje kapaciteta lokalne i romske zajednice na teritoriji grada Šapca za inkluzivne procese - UKLjUČIMO SE (Ključ za inkluziju)“ koji realizuje Grad Šabac i partneri Ekumenska humanitarna organizacija iz Novog Sada i Visoka škola socijalnog rada iz Beograda u Šabačkom pozorištu održan je Interkulturalni festival „Plesom kroz bajku“.

-Nalazimo se u završnoj fazi projekta koji finansira Evropska unija i SKGO, a tiče se inkluzije Roma. Vrednost projekta je oko 60 000 evra, i 90 odsto sredstava dolazi od EU. Cilj je da romska zajednica na što bolji i efikasniji način bude uključena i bude informisana, o svojim pravima i uslugama koje može ostvariti. Deo projektnih aktivnosti obuhvatao je i anketu koja je sprovedena kako bismo saznali sa kojim se sve problemima suočavaju Romi, a potom da se lokalna samouprava uključi u rešavanje - naveo je Goran Stojićević menadžer projekta.
Jačanjm kapaciteta i mehanizama za podizanje nivoa svesti o metodama prevazilaženja diskriminacije i stvaranjem mreže za inkluziju koja obuhvata više značajnih činilaca smanjuje se stigma prema romskoj populaciji.

-Obrazovanje je samo jedan od alata u borbi protiv siromaštva i način da se izađe iz začaranog kruga. Ono što bismo istakli kao važno je da Romi uvide značaj obrazovanja i da budu informisani o pravima, obavezama roditelja. Naš cilj je da animiramo romsku zajednicu i da je uključimo u određene procese na nivou grada Šapca -kaže Milisav Milinković, projektni koordinator iz Ekumenske humanitarne organizacije koja više od dve decenije deluje na polju prihvatanja različitosti i društveno odgovornog rada sa ranjivim i marginalizovanim grupama.

-Istraživanja koja su sprovedena kod nas, kako od strane lokalnih, tako i internacionalnih organizacija pokazala su da je romska zajednica na teritoriji Srbije jedna od najviše pogođenih, ne samo Kovidom, već i siromaštvom. Na osnovu tih saznanja želeli smo da pokrenemo i formiramo mrežu za inkluziju na teritoriji grada Šapca. Članovi su predstavnici institucija, od Centra za socijalni rad, preko organizacija civilnog rada do škola, kako bismo zajedničkim snagama promovisali socijalnu inkluziju.
Osnovna ideja projekta je da se promoviše romska kultura i romski kulturni identitet, ali i kulturno nasleđe drugih nacionalnih zajednica koje žive na teritoriji Grada Šapca.



-Sve naše aktivnosti su usmerene ka promociji različitosti. Predrasude prema romskoj populaciji nisu dobre i želimo da ih osnažimo, što smo i činili kroz set obuka. Smatram da smo tokom proteklih godinu dana uspeli da ih animiramo, ali i da pošaljemo važnu poruku lokalnom stanovništvu da predrasude nikada nisu dobre - pojasnila je dr Sanja Đurđević u ime Visoke škole socijalnog rada iz Beograda.
Zbog epidemioloških mera, programu nije prisustvovala publika, iako je prvobitno planirano. Celokupan program biće emitovan na televiziji i društvenim mrežama.

-Naše društvo je kulturno-umetničkim programom podržalo projekat i kao deo aktivnosti raspisali smo literarni konkurs na temu različitosti „Različti, a opet isti“ za učenike osnovnih škola. Odziv je bio veliki, i za najbolje predviđene su nagrade. Šabačke mažoretkinje sa gostima pripremile su „Plesom kroz bajku“ gde kroz igru predstavljamo romsku legendu- Ljubica Pavlović predsednica Kulturno-umetničkog društva „Šabačke mažoretkinje“.

Foto: Ekumenska
humanitarna organizacija
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa