1. septembar 2011.1. sep 2011.
TRANZICIONI KOŠMARI SRBIJE

LEVA I DESNA SRBIJA

Levica i desnica u Srbiji su prilično haotične i neorganizovane i još uvek su u fazi potrage za jasnim identitetom. U grozničavoj borbi za rejting, cenzus i glasove birača, politička scena često deluje šizofreno jer levičari zastupaju desne ideje, a desničari leve ideje.
Većina političkih mislilaca smatra da je 1776. godina „nulta godina“ u istoriji političkih ideologija. Prva ideologija koja se pojavila je liberalizam. Otac liberalizma je Džon Lok ( 1632 - 1704 ), čije su ideje kasnije razvijane, a na osnovu načela te ideologije izvedene su američka revolucija, koja je počela 1776. godine ratom za nezavisnost SAD, i francuska revolucija 1789. godine. Osnovne postavke liberalizma su : sloboda, individualizam, oslanjanje na nauku i iskustvo kao osnov saznanja, prvenstvo ekonomije u odnosu na politiku, vladavina zakona i podela vlasti.
Kao reakcija na francusku revoluciju i njene ideje slobode i jednakosti, pojavljuje se druga značajna politička ideologija novog doba, konzervativizam. Rodonačelnik ove ideologije je engleski političar Edmund Berk ( 1729- 1797 ), a osnovna načela ove ideologije su : isticanje značaja tradicije, autoriteta, sigurnosti, reda i poretka, značaj morala i religije kao temelja društvenog života, vera u institucije, evolutivni princip kada su u pitanju promene.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa