22. oktobar 2020.22. okt 2020.
Tu smo opet
Izložba akvarela Kulturnom centru

Tu smo opet

Kvalitet, kontinuitet i tradicija postavke. Pažljivim promatranjem 44 umetnika dobilo priliku da svoje akvarele predstavi javnosti. Izložene radove odlikuje karakterističan kolorit. Nagrada za Irenu Kuzmanović i „Osvit“
XXVI izložba akvarela u Kulturnom centru, prema odabiru žirija u sastavu: akademska slikarka Dragana Pajković Dodig, istoričarke umetnosti Sonja Petrović Jagić i Jelena Pjevac Nenadović, objedinila je stvaralaštvo 44 umetnika iz Šapca, ali i drugih gradova Srbije.

Kvalitet, kontinuitet i tradicija postavke akvarela može se posmatrati i kroz odziv stvaralaca. Na konkurs javilo se 89 umetnika sa 104 rada. Ipak, pažljivim promatranjem njih 44 je dobilo priliku da svoje akvarele ovog oktobra predstavi javnosti.

Prema mišljenju žirija izuzetnošću i suptilnošću izdvojio se diptih „Osvit“ slikarke Irene Kuzmanović sačinjen od radova pod nazivom „Nekada davno“ i „Tu smo opet“. Sam naziv akvarela ukazuje na promišljanje o prošlosti, sadašnjosti.

Primetno je da značajan broj, pre svega mladih, umetnika se odlučuje za akvarel i on kao tehnika napreduje


-Sigurnim vladanjem tehnikom akvarela umetnica prikazuje obrise figura. Delovi tela i odeće, zajedno sa podlogom kao aktivnim elementom kompozicije pružaju posmatraču mogućnost poistovećivanja i prepoznavanja. Intimistička atmosfera, kadrične forme i neposredan odraz trenutka upućuju na umetnički jezik zasnovan na odlikama fotografije. Nepretenciozno, svedenim koloritom, ali snažno, jasnim i sigurnim potezima umetnica slojevito komunicira sa posmatračem - ocenio je stručni žiri prilikom odabira ovogodišnjeg laureata.

Evidentno je da akvarel, iako zahtevna tehnika, privlači pažnju i inspiriše umetnike, bilo da pokretačku snagu stvaralaštva pronalaze u realnom svetu, ili onom nedokučivom, izmaštanom. U odnosu na figuraciju koja je prisutna u nekolicini radova, apstrakcija dominira, a nevidljiva nit spajanja za izložbu u celini je kolorit i drugačiji pristup tradicionalnim formama i motivima.

-Primetno je da značajan broj, pre svega mladih, umetnika se odlučuje za akvarel i on kao tehnika napreduje. Svoj senzibilitet su utkali u radove što se može videti kroz postavku. Iako su prilikom slikanja prisutni samo papir, boja, voda i svetlost to dodatno daje čar procesu stvaranja i ne dozvoljava greške - istakla je direktorka Kulturnog centra Sonja Petrović Jagić.

Zainteresovani izložbu mogu pogledati do ponedeljka, 26. oktobra u Galeriji Kulturnog centra.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa