22. oktobar 2020.22. okt 2020.
Stvaralaštvo pod maskom
Šabačka umetnost u Srbiji

Stvaralaštvo pod maskom

Galerije otvaraju svoja vrata. Radost i poriv stvaralaštva. Nove ideje, načini prezentacije određeni pandemijom. Zdravlje uma i duha prioritet
Nakon duge prinudne pauze kultura se polako vraća u svoje domove. Iako smo imali pregršt mogućnosti da uživamo u stvaralaštvu tokom izolacije i spas potražimo u blagodetima kreativnosti, mnogima je nedostajala umetnost u svom originalnom formatu, tradicionalni način prezentacije i konzumacije hrane za dušu. Mlada šabačka umetnica Emilija Vasić odazvala se pozivu Centra za kulturu u Majdanpeku da dela iz opusa „Ako sam ja dete, šta si onda ti?“ predstavi van matičnog grada.

- Posle dužeg vremena ponovo sam u prilici da izlažem svoje radove što mi veoma znači, kao i svim umetnicima. Majdanpek je mali, rudarski grad, ali su ljudi zainteresovani za različite vidove stvaralaštva. Možda je i situacija oko pandemije uticala na to. Onalajn kultura i prostor ne može u potpunosti da zameni odlazak u galeriju, pozorište. Potrebno je da posmatač ima određeni kontakt sa delom koje se nalazi pred njim kako bi na pravi način osetio, doživeo ono što je umetnik želeo da prikaže – navodi Emilija i dodaje da je situacija bila šansa za stvaraoce sa sagledaju svet iz drugačije perspektive.

-Smatram da su meseci iza nas umetnicima bili idealna prilika da preispitaju sebe i da se upuste u nove projekte na koje se možda ne bi odvažili, ali su sada bili motivisani da to učine. Trenutno radim na novim slikama, i uživam u procesu. Umetnost je rados, čak i pod maskama – zaključuje naša sagovornica.


M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa