22. oktobar 2020.22. okt 2020.
Harmonikom čuva  izvornost Srbije
MILENKO BOŽIĆ MUZIČAR IZ ŠAPCA

Harmonikom čuva izvornost Srbije

Muzika kao živ organizam mora da se neguje. U Evropi na nacionalnim radio i tv stanicama emituje se od 70 do 90 procenata nacionalne muzike od ukupnog muzičkog programa. Kod nas je ta zastupljenost, nažalost minimalna, kaže naš sagovornik
U svom studiju, na brojnim koncertima i smotrama narodnog muzičkog stvaralaštva, Milenko Božić iz Šapca uživa u ulozi muzičkog promotera kulture Srbije. Kao takvog dobro ga znaju i u muzičkoj redakciji Radio Beograda, matičnoj kući koja godinama baštini, od zaborava izvorni narodni melos, svojevrsno nacionalno obeležje.

Podsećanje na srpsko kolo
Ne bez razloga na početku razgovora za zavičajni “Glas Podrinja”, Božić ističe da pojam kulturnog razvoja, između ostalog predstavlja socijalni identitet naroda i najbolje svedoči o njegovoj istoriji i dostignuću. Po njegovom mišljenju to nikada ne bi trebalo da bude zaboravljeno.

- Muzika svakako spada u kulturno nasleđe, pored jezika, znamenitih mesta, usmene tradicije, istorijskih znamenitosti... Na UNESKO-ovoj listi nematerijalne kulturne baštine nalazi se srpsko kolo, tradicionalna narodna igra i izuzrtno vitalan element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije. Kolo se igra tokom proslava, najvažnijih događaja u životima pojedinaca i zajednice, kaže Božić.
Zato polazeći od sopstvenog studija u kome je nastalo dosta vrednih muzičkih ostvarenja, najviše vodi računa o tome kakvi muzički sadržaji izlaze u javnost pod njegovom “muzičkom palicom”, koga od mladih ljudi prihvata na muzičko obrazovanje i kako ih osposobljava za dalje “traganje za sopstvenom srećom” u veoma turbulentnom kreiranju muzičke budućnosti.

Sopstveni istančan ukus za izvornost narodne svirke i pesme kali u raznim prilikama i na različitim mestima, a u tom pogledu harmonika mu je najbolji drug. Naravno, u tom delu življenja, koji bi se mogao nazvati izvođenje muzike kao živog organizma koji nikad “nema mira”, rukovodi se isključivo kvalitetom muzičkog izvornog stvaranja. Tako se s pravom može reći da predstavlja svojevrsnu branu za muzičke sadržaje koji ne čuvaju tradicionalnu i bogatu riznicu narodnih muzičkih ostvarenja.
- Mačvanski region je vrlo značajan u očuvanju i negovanju muzičke tradicije u Srbiji sa svojim igrama i pesmama savršene muzičke linije i harmonije koja se značajno oslikava u višeglasnom pevanju, primećuje Božić.

Silovito pagansko vrelo Srba
Opisujući narodnu tradiciju Srba, naš sagovornik ističe da se ona može uočiti u jednom vrlo širokom luku stvaralaštva, gde se uz pesmu i igru uvek upreda i ono drevno pagansko vrelo, ono što je silovito, gotovo magijski isprepletano sa prosejanim zvucima orijenta, karpatsko-vlaškim udarima i takozvanog šumadijskog centra, koji oslikava našu noviju gradsku urbanu kulturu. Naglašava da su time zahvaćeni mnogi topografski centri od Vojvodine, Mačve, Šumadije preko Vranja, Niša, Kosova... Svi specifični na svoj način u melodijskoj liniji i harmoniji, ukrasima, ritmovima, a isprepletani magijom slovenske široke duše.
Kulturna muzička baština se čuva u fonoteci Radio Beograda i drugih ustanova. Međutim, muzika kao živ organizam mora da se neguje, izvodi uživo, i tako prenosi na mlađe generacije, što Božić i čini. S besprekornim ukusom izvornog narodnog zvuka iz njegove muzičke radionice, izašla su i izlaze značajna muzička ostvarenja, kojima je osnovni smisao očuanje i negovanje izvornosti muzičkog sadržaja, koji je i osnovni garant nacionalnog postojanja i napredovanja, na šta, podseća, treba obratiti posebnu pažnju.

- U Evropi na nacionalnim i radio tv stanicama emituje se od 70 do 90 procenata nacionalne muzike od ukupnog muzičkog programa. Kod nas je ta zastupljenost minimalna. Može se rešiti jedino donošenjem zakona. Naravno za očuvanje muzičko-kulturnog nasleđa mora se pobrinuti i lokalna samouprava, kao i nadležne državne institucije.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa