22. oktobar 2020.22. okt 2020.
Iz Kalifornije do Male Vranjske
Japanska jabuka

Iz Kalifornije do Male Vranjske

Izgledom podseća više na zeleni paradajz nego na jabuku. Mirisom “vuče” na mešavinu kruške i pomorandže, a ukus je nešto između šljive, kajsije i mušmule
Persimon ili “kaki”, japanska jabuka neobičnog izgleda, mirisa i ukusa, stigla je u dvorište Dobrosava Jovanovića u Maloj Vranjskoj pre dvadeset godina. Sadnica nesvakodašnje voćke preko okeana prešla je avionom u deda Dobrosavljevom koferu, kada je posle dugog niza godina, iz Amerike krenuo da poseti očevo imanje kod Šapca. Pun rod krenuo je posle nekoliko godina, a komšije Jovanovića kažu da voćka nikad nije prskana i da iznova rađa sočne plodove.

- Izgledom podseća više na zeleni paradajz nego na jabuku. Mirisom “vuče” na mešavinu kruške i pomorandže, a ukus je nešto između šljive, kajsije i mušmule. Iz daleka liči na drvo jabuke, ali izbliza opet kao da je u tom malom drvetu udrobljeno nekoliko voćki. Zaista neobično..za sve ove godine ni jedna se grana nije osušila a rađa u grozdovima. Nikad nisam video ništa slično. Mi je zovemo američka jabuka zato što je iz Los Anđelesa stigla u naše selo - kaže jedan od komšija. Naslednici deda Dobrosava i dalje žive u dalekoj Kaliforniji. Kad dođu u zavičaj, pred vratima porodične kuće ih dočeka persimon - japanska jabuka, čija se egzotična aroma prepliće sa mirisom obližnjeg šljivika.

S.Gajić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa