22. oktobar 2020.22. okt 2020.
Uručene diplome  i ugovori o radu
“GALEB” I “KLET DUAL” U ŠKOLI ZAVARIVANjA
OBUČILI PRVIH 10 VARILACA

Uručene diplome i ugovori o radu

Trening centar u Ubu najmodernije je opremljen u u Srbiji i u njemu može istovremeno da se obučava 16 varilaca. “Od osnove, gde nisu imali nikakvo predznanje, sada imamo 10 jako dobrih zavarivača”, istakla je Olivera Gvozdenov direktor “Klet Dual” škole. “Osnovni cilj nam je da zajedno sa “Klet Dualom” obrazujemo radnike za zavarivanje u Srbiji”, kaže vlasnik “Galeb Grupa” Radislav Veselinović
Prvih 10 polaznika uspešno je završilo Školu zavarivanja koju organizuju kompanija „Galeb“ i „Klet Dual“ u fabrici „Zimpa“ u Ubu. Zajedno sa diplomama svi oni su dobili i ugovore o radu od „Galeba“ i to baš na dan kada je pre tačno 72 godine osnovana fabrika „Zimpa“, koja sada posluje u okviru “Galeb grupa”.
Radi se o pilot projektu, koji će “Galeb” i “Klet Dual nastaviti” obrazujući varioce za firme i pojedince u celoj Srbiji, koji pokažu interesovanje.

Aleksandra radosavljević


Varilac je jedno od najdeficitarnijih zanimanja kako u Srbiji tako u Evropi. Samim tim i dobro je plaćeno. Trening centar u Ubu najmodernije je opremljen u u Srbiji i u njemu može istovremeno da se obučava 16 varilaca.
Polaznike je obučavao instruktor Adam Vračarić, a među devet muškaraca posebno se istakla Aleksandra Radosavljević, inženjer mašinstva. Aleksandra je dokaz da nalakirani nokti i aparat za zavarivanje mogu zajedno, a od „Galeba“ je dobila na poklon i napredni kurs zavarivanja, odnosno dokvalifikaciju za inženjera zavarivanja.
-Od kada sam upisala Mašinski fakultet želela sam da se bavim zavarivanjem, ali u teorijskom delu. Kada mi se u kompaniji “Galeb” ukazala prilika da naučim i praktični deo videla sam to kao mogućnost da oplemenim svoje znanje. Od kompanije “Galeb” sam dobila i veliki poklon. Upisaće me na kurs koji se organizuje na Mašinskom fakultetu. To je dokvalifikacija za inženjera zavarivanja i ta diploma važi u celom svetu. Ostaću ovde kao instruktor. Pomagaću Adamu i narednim učenicima i trudiću se da im prenesem svoje znanje sa fakulteta, navodi Aleksandra i dodaje da su je kolege, kao jedinu devojku, držale “kao malo vode na dlanu”.

radoslav veselinović


Cilj obuke je bio da svi što bolje savladaju zavarivanje, a u tome su i uspeli što su pokazale ocene na završnom ispitu koje su išle od prosečnih do maksimalnih. Ipak, neki su se malo izdvojili, a pored Aleksandre još trojica najboljih su nagrađeni novčano za iskazani trud.
-Dao sam sve od sebe da steknem nova znanja, ali i da budem najbolji. Završio sam srednju školu za varioca i došao sam ovde da dopunim znanje i naučim nešto novo. Veoma sam zadovoljan instruktorima i naučio sam mnogo više nego što sam očekivao. Ostajem ovde da radim i pomognem Adamu i Aleksandri u obuci novih kandidata, rekao je Nikola Ilić kog je komisija izabrala za najboljeg na kursu.
Drugoplasirani je bio Miloš Stojković koji već duže od godinu dana radi u “Zimpi”. Radio je uglavnom kao farbar.

-Kada sam čuo za ovu školu pomislio sam da bi bilo dobro da nadogradim svoje znanje. Ranije nisam imao kontakte sa zavarivanjem, ali ispostavilo se da mi dobro ide. Nije bilo lako. Sada sam osposobljen za rad iz više oblasti zavarivanja. Potpisao sam ugovor na tri godine i za to vreme ću se usavršavati, a kasnije ću verovatno ići i na neki viši kurs, kaže Miloš Stojković.
“Klet Dual” iz Beograda je ogranak nemačke škole za dualno obrazovanje “Ernst Klet”. Bave se obrazovanjem odraslih za različite sfere industrije koja je neophodna tržištu Srbije. Zajedno sa “Galebom” su osnovali program zavarivanja za rel i mig - mag postupak.

Olivera Gvozdenov


-Ideja nam je da, na jedan poseban način, kombinujući teoriju i praksu u 280 sati trajanja programa, obezbedimo kompanijama i individualnim polaznicima mogućnost da se osnaže i dodatno edukuju za ovo jako traženo zanimljanje na tržištu Srbije. Pomno smo pratili napredak ovih 10 kandidata. Od osnove, gde nisu imali nikakvo predznanje, sada imamo 10 jako dobrih zavarivača, istakla je Olivera Gvozdenov direktor “Klet Dual” škole.
“Geleb grup” je i ranije organizovao i finansirao edukaciju radnika za pozicije koje su im potrebne. Kompanija zapošljava veliki broj ljudi, a često im nedostaju kvalifikovani radnici na tržištu zapošljavanja, pre svega zbog toga što obrazovni sistem školuje sve manje zanatlija.
Vlasnik “Galeb Grupa” Radoslav Veselinović ima iskustvo sa zavarivanjem duže od 40 godina. Pored prodaje opreme za zavarivanje proizvode i metalne konstrukcije u “Zimpi” i u Nemačkoj.

Kompanije iz Srbije pokazale su veliko interesovanje za školu koju organizuju “Galeb” i “Klet Dual”. Sledeća grupa polaznika počinje obuku 28. oktobra.
-Kada smo počeli da se predstavljamo tržištu bili smo veoma iznenađeni reakcijom kompanija i morali smo da počnemo da zakazujemo grupe za naredni period. Sledeću grupu će formirati četiri kompanije koje su prve došle i videle kako ovde radimo. Sve nove grupe za sledeću godinu su u fazi formiranja. i očekujemo da taj proces bude nastavljen i u budućnosti i da širimo kapacitete, kaže Olivera Gvozdenov.
Radoslav Veselinović je najavio da će sledeća grupa od 16 polaznika, koliko ima kabina za obuku, doći sa teritorije Kragujevca.
-Druga generacija su eksterni polaznici i oni su već upisani. Svi ostali koji nemaju posla, a žele da se zaposle i dobro zarađuju, a imaju između 18 i 30 godina, mogu da se prekvalifikuju i da za dva do tri meseca postanu zavarivači, rekao je Veselinović.


-Nama je u interesu da naše radnike edukujemo. Radili smo to i u Šapcu za mehatroničare, a sada smo edukovali zavarivače koji su potrebni našoj kompaniji. Međutim, osnovni cilj nam je da zajedno sa “Klet Dualom” obrazujemo radnike za zavarivanje u Srbiji. Obzirom da prodajemo opremu, tehnologiju i materijale za zavarivanje želimo da našim domaćim firmama pružimo mogućnost da mogu i da obuče zavarivače u relativnom kratkom roku. Srbiji su potrebni zavarivači, a školstvo ih nije proizvodilo. Verujem da ćemo ovim programom napraviti značajne rezultate, kako za našu kompaniju, tako i za Srbiju. Polaznici su savladali rel i mig-mag zavarivanje koje se najviše i upotrebljava u industriji. Postoje i neki viši nivoi zavarivanja, ali pre njih je neophodno dve, tri godine da rade i usavrše ovo, naveo je Radoslav Veselinović.
Naredna grupa polaznika, njih 16, već su upisani u Školu zavarivanja u “Zimpi”.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa