1. septembar 2011.1. sep 2011.
REALIZACIJA PROJEKTA “DRUGA ŠANSA“ U ŠAPCU

DRUGA ŠANSA ZA OSNOVNO OBRAZOVANjE

Kroz projekat „Druga šansa“, 75 stanovnika Mačvanskog upravnog okruga, bez završene osnovne škole, moći će da istu završe po ubrzanom programu i dođu do diplome o stečenom osnovnom obrazovanje. Pored diplome, polaznici će biti u mogućnosti i da prođu zanatsku obuku, i steknu sertifikat za neko od deficitarnih zanimanja
Osim redovnih učenika, od 1. oktobra, u školskim klupama Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Šapcu, naći će se i stariji đaci koji nemaju završeno osnovno obrazovanje. Mogućnost sticanja diplome osnovne škole dostupno je zahvaljujući projektu „Druga šansa“, koji će se realizovati u 37 prosvetnih ustanova Srbije, u saradnji sa Ministarstvom prosvete Vlade Republike Srbije i Nacionalnom službom za zapošljavanje. Troškove finansiranja projekta snosi Ministarstvo, koje je u isti uložilo 3,5 miliona eura, i Evropska Unija (EU) koja je za njega izdvojila 4 miliona eura bespovratne pomoći.
Program nastave je raspodeljen u 3 nastavna ciklusa, od kojih svaki traje po jednu školsku godinu. Prvi ciklus obuhvata gradivo od I do IV razreda, drugi uključuje V i VI razred, dok nastavni program VII i VIII razreda, uz obuku za izabrano zanimanje, pripada trećem ciklusu. Ovo znači da oni koji nemaju ni dan osnovne škole, mogu diplomu steći za 3 godine. Nastavni program, uz redovne predmete prvog stepena obrazovanja, obuhvata i primenjene nauke (konkretnu primenu fizike, biologije, hemije i dr.), odgovorno življenje u građanskom društvu, i preduzetništvo.
U 37 škola, osnovno obrazovanje steći će 3.000 ljudi. Odabrane obrazovne ustanove, ispunile su sve uslove konkursa, koji je povodom participiranja u projektu, raspisalo resorno Ministarstvo. Svaka od odabranih škola obavezna je da primi najmanje 45 učenika, odnosno minimum 15 đaka za svaki od 3 ciklusa, u zavisnosti od njihovog prethodnog obrazovanja.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa