22. oktobar 2020.22. okt 2020.
SAOPŠTENjE ZA MEDIJE načelnika Mačvanskog  upravnog okruga, Vladana Krasavca

SAOPŠTENjE ZA MEDIJE načelnika Mačvanskog upravnog okruga, Vladana Krasavca

Poštovani građani Mačvanskog upravnog okruga,

Trenutna epidemiološka situacija na području našeg Upravnog okruga je stabilna sa povremenom pojavom manjeg broja obolelih od COVID-19 u pojedinim lokalnim samoupravama.Trenutan broj obolelih na teritoriji Upravnog okruga iznosi 18 pacijenata.

Republika Srbija se već nalazi na udaru trećeg talasa korona virusa, što se najbolje vidi po nestabilnoj epidemiološkoj situaciji u Beogradu, Kragujevcu, Novom Pazaru i Valjevu. Po analizi epidemiologa, ovaj treći talas trajao bi najduže i to do februara meseca naredne godine, jer su klimatski uslovi specifični /sneg, velika vlažnost, provodi se više vremena u zatvorenom prostoru /, ali se poklapa i sa periodom sezonskog gripa.
Srbija je okružena zemljama u kojima je trenutno došlo do ekspanzije korona virusa,tako da je područje Balkana novo evropsko žarište.

Kako bi epidemiološka situacija na području Mačvanskog upravnog okruga i dalje bila stabilna, neophodno je da se svi naši građani pridržavaju mera koje su propisali Krizni štab i Vlada Republike Srbije.
S tim u vezi Krizni štab je pozvao građane da inspekcijama prijave nepoštovanje epidemioloških mera koje primete. Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja i komunalne inspekcije koje su u nadležnosti lokalnih samouprava pojačale su aktivnosti na terenu u cilju kontrole primene mera.
Ovom pozivu se odazvalo dosta građana Republike Srbije, pristiglo je veliki broj prijava, a zakonodavac je propisao i novčane kazne za sve koji ne primenjuju propisane mere.

Nepoštovanje preventivnih mera građani mogu prijaviti putem jedinstvenog Kontakt centra za inspekcije i to posredstvom portala www.inspektor.gov.rs ili pozivom na broj telefona 011/ 63-50-322.
Da bi se sprečilo ukrštanje virusa i zaštitili hronični bolesnici, trudnice i lica starija od 65 godina od sezonskog gripa, u Zavodu za javno zdravlje Šabac dopremljeno je 18.960 doza vakcine za potrebe stanovništva Mačvanskog upravnog okruga. Zbog velikog interesovanja građana, u novembru mesecu će biti obezbeđene dodatne količine vakcine.

Na sednici Saveta Mačvanskog upravnog okruga koja je održana 01. oktobra sve lokalne samouprave su preko članova Saveta informisane o epidemiološkoj situaciji i merama koje je neophodno primenjivati u narednom periodu. To se pre svega odnosi na obavezno korišćenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, držanje propisane distance, upotrebu dezinfekcionih sredstava, održavanje higijene.
Budimo odgovorni. Čuvajmo sebe i svoje najbliže.
Kabinet načelnika Vladana Krasavca

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa