29. oktobar 2020.29. okt 2020.
Imperativ je zdrava životna sredina
DVADESET GODINA ŠABAČKOG EKOLOŠKOG POKRETA

Imperativ je zdrava životna sredina

Pokret okuplja preko 700 lica, najviše mladih ali ima i članove od 80 godina
Početak je bio težak, jer su mnogi smatrali da je borba za zdravu životnu sredinu, kao borba sa vetrenjačama. Smatrali su da je bitka unapred izgubljena, kaže Trifun Drobnjak, predsednik izvršnog odbora Šabačkog ekološkog pokreta, koji ove godine obeležava dve decenije rada.
On pominje i prvi miting na šabačkom trgu 2001. godine, protiv zagađivača, kada je bilo samo 50-tak prisutnih, a posle tri godine, kada su poveli protestni marš pridružilo im se preko hiljadu građana. Osetila se edukativna dimenzija njihovih brojnih aktivnosti, a posebno ističe uspeh da su se izborili protiv dolaska novih zagađivača, kao što je fabrika za preradu biohazardnog otpada.
Ciljna grupa su im pre svega mladi, osnovci i srednjoškolci. Te i ako tu nije bilo posebnih rezultata, Pokret danas okuplja preko 700 pretežno mlađih osoba ali imaju članove starosti i preko 80 godina.
- Aktivnosti su se kretale od obrazovne i vaspitne prirode, preko javnih tribina, okruglih stolova, debata ili slično, na razne ekološke teme, kao što je zaštita voda, vazduha i zemljišta. Druga je rad na terenu, koji se sastoji u čišćenju dela grada, sela ili planine ili obilazak i proučavanje područja koja su od značaja za eko sistem i biodiverzitet, kao što su nacionalni parkovi, močvarna područja... ističe Drobnjak.
U dosadašnjem periodu Pokret je održao oko 100 raznih skupova na temu ekologije i izveo 80 akcija na terenu.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa