29. oktobar 2020.29. okt 2020.
KASA U PLUSU
IZVRŠENjE ODLUKE O OPŠTINSKOM BUDžETU ZA PRVIH DEVET MESECI

KASA U PLUSU

U izveštaju za prvih devet meseci, koji se nedavno našao i pred članovima opštinskog veća, navodi se da je opština od januara do kraja septembra prihodovala preko 280 miliona što predstavlja izvršenje od oko 65 odsto od godišnjeg plana
Odlukom o budžetu opštine Koceljeva i Odlukama o rebalansu planirano je da se u toku 2020. godine u lokalnu kasu slije nešto više od 431 milion dinara. U izveštaju za prvih devet meseci, koji se nedavno našao i pred članovima opštinskog veća, navodi se da je opština od januara do kraja septembra prihodovala preko 280 miliona što predstavlja izvršenje od oko 65 odsto od godišnjeg plana.
Transferi od drugih nivoa vlasti ostvareni su u iznosu od gotovo 131,5 miliona što je više od 66 odsto od godišnjeg plana. Po ovom osnovu se u lokalni budžet slije gotovo polovina ukupnog budžeta, odnosno više od 46 procenata.
Značajni za punjenje budžeta jesu poreski prihodi, porez na dohodak, dobit i kapitalne dobitke jer je zahvaljujući njima u kasi više od 91 milion, što je skoro 70 odsto od godišnjeg plana i čini trećinu ukupno ostvarenih budžetskih prihoda.
Visok procenat izvršenja beleži se kod poreza na imovinu, čak 83 odsto od godišnjeg plana. Po ovom osnovu u kasi se do sada našlo skoro 23 miliona dinara.
Sa druge strane, ukupni rashodi i izdaci planirani su u iznosu od preko 474 miliona. U izveštajnom periodu iz kase je potrošeno skoro 238 , što čini nešto više od polovine planiranih rashoda na godišnjem nivou.
Zahvaljujući disbalansu između prihodne i rashodne strane, krajem septembra meseca opštinska kasa bila je u plusu za preko 42 miliona dinara.
Prema rečima šefa odseka za finansije u opštinskoj upravi prihodi se manje-više izvršavaju u okviru planiranih. Ali je na rashodnoj strani izvršenje u nešto manjem procentu od planiranog.
–To se pre svega odnosi na deo saobraćaja i saobraćajne infrastrukture. U septembru je zaključen ugovor i u toku su radovi na tekućim popravkama i održavanju saobraćajne infrastrukture. I deo investicija takođe u ovom delu tek treba da se radi. Imamo otvaranje ponuda za izgradnju i asfaltiranje dela Omladinske ulice. Trebalo bi da vidimo da li će nam situacija što sa vremenom što sa kovidom dozvoliti da radimo. Gotov je i projekat za asfaltiranje puta u Draginju u dužini od 2,9 kilometara. Činjenica je da na je kovid poremetio mnoge stvari ne samo kod nas već i u celom svetu. Koliko će se stići u delu investicija da se uradi do kraja godine to je teško predvideti u ovom trenutku. Ali, bar ove tekuće popravke i održavanja možemo da planiramo i ti redovni rashodi će biti u okvirima planiranih i već jesu- istakao je Mileta Kovačević.
Govoreći o izvršenju budžeta u delu rashoda predsednik opštine Dušan Ilinčić istakao je da je jasno da postoje projekti koji su trebali da se realizuju ali da je celokupna sitacija sa epidemijom mnogo toga usporila.
– Ali, sa druge strane mnogo toga je i realizovano. Ono na čemu se radi jeste rešavanje problema u Podbarama i mislim da smo nadomak rešenja. Očekujemo da će javna nabavka biti završena i da ćemo izabrati izvođača koji će rešiti kilometar puta i probleme sa kanalima sa obe strane pošto je u ovom delu Koceljeve najveći problem što se tiče atmosferskih voda. To su građani na svojoj koži osetili mnogo puta jer su često bili poplavljeni. U okviru projekta, osim kolovoza, biće urađen i deo trotoara gde je to moguće i siguran sam da ćemo već u idućoj godini dobiti još jednu kvalitetnu ulicu- rekao je Ilinčić.
Govoreći o izgradnji gotovo tri kilometra puta u Zeljića mali u Draginju on je ocenio da je to veliki posao koji očekuje nadležne i izvođače radova.
–Biće realizovan verovatno u sledećoj godini jer ne bismo da ulazimo u zimu sa započetim a nedovršenim radovima. Teren je takav da bi to dodatno otežalo funkcionisanje tog dela. Projekat je dosta specifičan zbog konfiguracije terena. Možda će korona da uspori određene projekte, ali sigurno ih ne može zaustaviti. Dosta investicija je već završeno ili se privode kraju- zaključio je predsednik koceljevačke opštine.
Vesna Bošković

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa