5. novembar 2020.5. nov 2020.
Kako je hranimo tako će nam biti
REČ STRUČNjAKA

Kako je hranimo tako će nam biti

Kao što u humanom delu postoje faze rasta i razvoja koja zahteva posebne uslove primene hraniva i zaštite tako se ogleda i na samim biljkama. Kako bi dobili dobro zrno, količinu i kvalitet, skrenućemo pažnju na dešavanja u samom semenu koje proizvođač ne vidi, no jedino što je vidljivo za proizvođača je vaga na kraju žetve
Vreme je da mislimo od prvog dana na rod koji će nam dati…Nije dovoljno imati naftu, seme, đubrivo i traktor, biljka je živa i treba se ponašati prema njoj kao i prema čoveku. Kao što u humanom delu postoje faze rasta i razvoja koja zahteva posebne uslove primene hraniva i zaštite tako se ogleda i na samim biljkama. Kako bi dobili dobro zrno, količinu i kvalitet, skrenućemo pažnju na dešavanja u samom semenu koje proizvođač ne vidi, no jedino što je vidljivo za proizvođača je vaga na kraju žetve…

Dobijen rod izražava strukturu unutrašnjeg dela preseka zrna pšenice. Kada se zrno preseče dobija se različit izgled poprečnog preseka.Prema izgledu može biti staklast i brašnav.Staklava zrna pri preseku daju jači otpor a brašnav ili beli daju slabiji otpor pa se prema tome prva navedena nazivaju tvrda a druga navedena meka pšenica.Između staklavih i brašnavih postoji među grupe koje su u različitom % manje-više staklava ili brašnava , tako da one čine posebnu grupu.

Uzrok različitosti poprečnog preseka zrna pšenice je u različitom slaganju sastavnih delova endosperma odnosno skrobnih zrnaca i belančevina. Kod staklavih zrna skrobna zrnca su kompaktna a među prostori u endospermu (unutrašnji najveći deo zrna) ispunjeni belančevinama.Kod brašnavih zrna su labavo poređani gde među prostor ispunjen vazduhom.

Uvek se daje prenost staklavim zrnima jer se smatra da je bogatija belančevinama i daje veću iskorišćenost u pekarskoj industiji odnosno daje bolju pecivost hlebu.
Kao preporuku pored sortimenta za dobijanje ovakvih kvalitativnih svojstava zrna je da se ispoštuje pravilna agrotehnika ,optimalni rokovi setve,đubrenje po preporuci ,adekvatna zaštita.


Savetodavac Darko Simić - PSSS Šabac

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa