5. novembar 2020.5. nov 2020.
Vitezovi novinarskih minijatura
Veliko priznanje za Dopisništvo RTS Šabac

Vitezovi novinarskih minijatura

Novinari kao hroničari vremena, moraju biti kadri da izgrade priču, dozvolivši da priča izgradi njih, a najbolji rezultati nastaju u toj uzajamnoj razmeni profesionalca i trenutka. Nagrade nisu uvek merilo kvaliteta, ali su posebno drage kada stignu od kolega
Šabačko dopisništvo Radio televizije Srbije nema trofejnu salu, ali najvažnije komponente, pehare i priznanja, ima u sasvim dovoljnom broju da bar razmisli o izdvajanju posebnog prostora za tu namenu. Nova potvrda predanog rada i kvaliteta naših kolega je „viteško“ priznanje i to ne jedno, već čak četiri, zajedničko i tri pojedinačna.
Na tradicionalnom, cenjenom Festivalu TV minijatura „Pres vitez 2020“ novinari ovdašnjeg dopisništva RTS zavredili su priznanja za svoj rad.

Ključ uspeha je timski rad. Nas devet čini dopisništvo koje ne pokriva samo Mačvanski okrug, već prati događaje i u Sremskom okrugu i svaki zadatak je poseban izazov i borba


Kolektiv je laureat produkcijskog Gran prija za tekuću godinu, urednik Tanja Dimitrić Mijailović je ponela trofej za niz minijatura „Kovač i pesnik“, „Gvozdeni krst - gvozdenom puku“ i „Svoj na svome“, Gordana Manjenčić je nagrađena za minijaturu „Beležnik i beba“, a prilozi „Mališa“ i „Pocerski zet“ učinili su da laureat bude i Nenad Tomašević.

-Ključ uspeha je timski rad. Nas devet čini dopisništvo koje ne pokriva samo Mačvanski okrug, već prati događaje i u Sremskom okrugu i svaki zadatak je poseban izazov i borba, ne samo za prenošenje priče gledaocima na najbolji način, već i bitka sa vremenom. Krasi nas kolektivni duh i trudimo se da svaki dan iskazujemo profesionalnost, čuvajući istovremeno tradiciju dobrih priča iz ovog kraja - ističe urednik Dopisništva Tanja Dimitrić Mijailović.
Kroz iskustvo nije se samo izgrađivao kvalitet, već je dobrim savetima jačana ljubav ka pozivu koji pruža mnogo mogućnosti za kreativnost.


-U radu na nacionalnom servisu naučili smo da radimo brzo i koncizno, da u malo reči kažemo sve što je neophodno. Nagrade nisu uvek merilo kvaliteta, ali su posebno drage kada stignu od kolega u profesiji kojom se bavim dve i po decenije. Iako ovo nisu prva pojedinačna priznanja, godinu posebnom čini Gran pri za kompletno dopisništvo čime se ponosimo - naglasila je Gordana Manjenčić.

Novinari kao hroničari vremena, moraju biti kadri da izgrade priču, dozvolivši da priča izgradi njih, a najbolji rezultati nastaju u toj uzajamnoj razmeni profesionalca i trenutka. Pristup poslu i entuzijazam odlika je najboljih.
-Ponosan sam što sam nagradu zaslužio zajedno sa koleginicama od kojih sam učio novinarski posao. Priznanja neće učiniti da se više trudim, jer od prvog priloga dajem svoj maksimum, ali su podstrek da težim daljem napretku, da nastavim da učim usavršavajući se u profesionalnom smislu. Voleo bih kada bi nagrade doprinele da medijski radnici budu bolje plaćeni i da nas više cene i poštuju - deli sa nama kolega Nenad Tomašević.


Svako od nagrađenih već je spoznao osećaj dobitnika vrednog priznanja, ali kako ističu posle svečanosti, ne sabiraju dugo utiske, već tragaju za nekim novim pričama, minijaturama koje će gledaocima ostati urezane u sećanju znatno duže od vremenskog intervala priloga. Spoj profesionalnog odnosa prema odgovornom pozivu i iskra ljubavi dovela ih je među novinare. Prepreka će uvek biti, ali nesavladivih je malo, posebno kada se na teren ponese žeđ za pravom, interesantom pričom.

Svečanost za najbolje tokom ove 2020. godine priređena je u Zrenjaninu, a u konkurenciji je bilo više od 200 minijatura.
M. Ž.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa