5. novembar 2020.5. nov 2020.
Šabac još nije oslobođen

Šabac još nije oslobođen

Dok drugi i posle 75 godina svoj Dan oslobođenja od fašizma slave Šabac još uvek ratuje na svojim lokalnim izborima
Mnogi ljudi, možda u šali, kažu da je Crna Gora još uvek u ratu sa Japanom. Naime, ne znam kako i zašto, Crna Gora i Japan su nekada ratovali. Rat je završen pre 200 godina ali nikada zvanično nije sklopljen nikakav mirovni ugovor, što se može tumačiti da je trenutno samo neko primirje, a ne zna se dokle će trajati.

Grad Šabac je sa svojom širom okolinom među prvim gradovima u bivšoj Jugoslaviji koji je ustao protiv fašizma. Posle četiri godine borbe, patnje i uništenja u zemlji, krajem 1944. godine, oslobođeni su mnogi gradovi i naselja, da bi 9. maja 1945. godine Evropa u potpunosti porazila fašizam.

Svi gradovi u ondašnjoj državi, među njima i Šabac, na svečan način svake godine slavili su oslobođenje svog grada od fašizma. Šabac je takođe do pre dvadesetak godina slavio svoj dan oslobođenja – 23. oktobar. Ovaj dan, 23. oktobar, bio je upisan i u grbu grada. Oni koji se sećaju ovog vremena (i Novi Sad je bio solobođen 23. oktobra), to je bio najveseliji dan u gradu. Toga dana svi su bili veseli, grad ukrašen, na sve strane ističu se zastave, radni, sportski i drugi rezultati između dva praznika. Dan oslobođenja bio je i neradni dan u opštini. Tu radost što je grad u slobodi dopunila je i jubilarna godišnjica – 500 godina od nastanka Šapca kao ljudske naseobine. Šabac jer onda ovaj jubilej proslavio i obeležio postavljanjem simbolične spomen ploče zvane “kamen znamen” 23. oktobra 1970. godine, na platou ispred hotela “Sloboda”. Ovaj “kamen znamen” uz nekoliko seljakanja najzad je na današnjem trgu našao svoje pravo mesto, pored fontane.

Dolaskom na vlast višepartijskog sistema nema više oslobođenog Šapca. Niko se ne seća da je Šabac nekada bio u ratu, da je kao prva varoš u Srbiji u više pitanja bio prvi u Srbiji i da je imao svoj dan oslobođenja od fašizma. Dok drugi gradovi i danas slave svoj dan oslobođenja – Šabac kao da je još uvek u ratu protiv...?...
Ako ne znamo za svoj dan oslobođenja, a ratovali smo četiri godine protiv fašizma, to jedino može da znači da je grad još uvek u ratu (?) ne znam s kim, da još, kao braća Crnogorci, može da nam se desi da opet uzmemo oružje u ruke (!) – ne daj Bože.

Šapčani, šta mislite, treba li Šabac opet da se oslobađa ili je dovoljno da samo poštujemo 23. oktobar.
Ovako, Šabac je još uvek u ratu, a dokle će – ne zna se!
S.Stojanović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa