5. novembar 2020.5. nov 2020.
DUGOVI SVE VEĆI
OPŠTINSKO VEĆE USVOJILO IZVEŠTAJ O STEPENU REALIZACIJE PROGRAMA POSLOVANjA “PROGRESA” ZA PROŠLU GODINU

DUGOVI SVE VEĆI

Iako se cena vode nije menjala u poslednjih nekoliko godina, a prosečni račun na mesečnom nivou koji obuhvata i ostale komunalne usluge iznosi nešto više od hiljadu dinara, evidentan je sve bahatiji odnos fizičkih i pravnih lica koji ovom komunalnom preduzeću duguju nekoliko desetina miliona dinara. Ukupan procenat naplate potraživanja u prethodnoj godini po svim osnovama za pravna i fizička lica iznosio je manje od 60 odsto, uključujući i ona starija od godinu dana. Dok je od građana naplaćeno tek 41,48% potraživanja , kod pravnih lica je taj procenat duplo veći
U toku prošle godine JKP “Progres” proizvelo je više od 909,5 hiljada kubika vode za piće i sa tri izvorišta isporučilo je do korisnika u Svileuvi, Batalagama, Koceljevi, Malom Bošnjaku, Brdarici, Draginju, Donjem Crniljevu i Galoviću. Iako se cena vode nije menjala u poslednjih nekoliko godina, a prosečni račun na mesečnom nivou koji obuhvata i ostale komunalne usluge iznosi nešto više od hiljadu dinara, evidentan je sve bahatiji odnos fizičkih i pravnih lica koji ovom komunalnom preduzeću duguju nekoliko desetina miliona dinara. Ukupan procenat naplate potraživanja u prethodnoj godini po svim osnovama za pravna i fizička lica iznosio je manje od 60 odsto, uključujući i ona starija od godinu dana. Dok je od građana naplaćeno tek 41,48% potraživanja , kod pravnih lica je taj procenat duplo veći.

Prema rečima direktora “Progresa” primetno je da se iz godine u godinu povećava neplaćanje računa za vodu, smeće i kanalizaciju. Sa druge strane povećanu potrošnju vode za više od 11 odsto u odnosu na 2017-u i 2018-u godinu prati konstantno ulaganje u oblast vodosnabdevanja.
–Mi radimo i ulažemo u vodosnabdevanje i to se vidi. Što se tiče naplate to je stvar koja se ponavlja i ostarismo pričajući o tome. Naša nenaplaćena potraživanja se povećavaju iz godine u godinu. Ukupan dug, za sve godine do sada, je oko 50 miliona dinara. Sa tim novcem bi svake godine mogli da uradimo nešto više, da dodatno investiramo- ocenio je Dragan Pantelić.

Ovo preduzeće je, u cilju svođenja računa na nulu, izašlo u susret korisnicima i 2012 ponudilo reprogram dugova, ali se ispostavilo da oni koji su bili bahati tada i nisu izmirivali svoje obaveze, nastavili su da to čine i do danas.
–Ako čovek dozvoli sebi da ima 50-100 hiljada duga, to znači da vodu nikada nije plaćao. Ovde se ne radi o onima koji su preskočili i nisu platili mesec-dva, već o onima koji to nisu učinili verovatno nikad. Tona vode je 50 dinara. Moramo krenuti sa nekim vidom upozorenja i opomena, obaveštenja u sredstvima informisanja. Da bi bilo vode, moraju da se plate računi. Da bi ostale komunalne usluge nesmetano funkcionisale, moraju da se izmire obaveze. Ako ne radimo na svesti ljudi, već samo pričamo da problem postoji, ništa nismo uradili- smatra predsednik opštine Dušan Ilinčić i dodaje da se zbog ovog problema komunalno preduzeće i lokalna samouprava nalaze u “začaranom krugu” u kojem se insistira na novim investicijama, obezbeđivanju novih količina vode, dok se na drugoj strani rasipa i baca.

Na neophodnosti da se sa reči pređe na dela ukazala je i članica opštinskog veća Radmila Pimić napominjući da će se, ako se ovakav trend sa visinom dugovanja prema JKP “Progres” nastavi, jednog dana dogoditi da niko neće plaćati račune te je zato važno da se nešto konkretno preduzme.

–Najmanji trošak u kućnom budžetu je voda. Treba da kažete da će se uraditi to i to, da se bilo šta počne. I prošli put smo isto komentarisali i ništa se nije promenilo. Dug za vodu se sve više povećava - istakla je Pimić obraćaju će se prisutnima na sednici lokalne vlade.

Predsednik koceljevačke opštine podsetio je da je u toku izgradnja veoma značajnog infrastrukturnog objekta u ovoj oblasti koji će u velikoj meri očuvati stabilnost u snabdevanju vodom u sušnim, letnjim mesecima.
–Moramo naći način da poboljšamo naplatu i racionalnije trošimo resurse. Moramo se još ozbiljnije baviti svim segmentima u oblasti vodosnabdevanja. Trenutno se radi na jednoj od najvećih investicija u poslednjih nekoliko, rekao bih, decenija. Reč je o rezervoaru čija izgradnja je u završnoj fazi, kapaciteta skoro hiljadu kubika i sa onim koji već imamo, to je jedna ozbiljna količina vode koja će nam obezbediti stabilnost i kontinuitet u vodosnabdevanju. Na ovaj način trebalo bi da predupredimo bilo kakve mogućnosti eventualnog zastoja u isporuci vode. Ali, moramo rešavati i probleme sa naplatom potraživanja i krenuti u tu priču da bi sve ovo u šta se investira moglo da se održava i funkcioniše- bio je isključiv Ilinčić.

Na dodatne aktivnosti koje predstavljaju strateško rešenje snabdevanja opštine Koceljeva u narednim decenijama podsetio je načelnik odeljenja za urbanizam, komunalne, stambene i imovinsko-pravne poslove u opštinskoj upravi, ističući da državni ekspertski tim već radi na pripremnim radovima za priključenje ovog kraja na regionalni vodovod Stubo-Rovni.

–Nemamo mi dovoljno vode. I nismo bili predviđeni za snabdevanje sa ove akumulacije. Ali, ozbiljno smo ušli u tu priču. Država je formirala tim koji se bavi kompletno ovim regionalnim sistemom i ozbiljno radi na izradi raznih ekonomskih, hidroloških, prostorno-planskih studija itd. Najverovatnije je da će trasa tog cevovoda za snabdevanje Koceljeve pratiti magistralni put, čime će se rešiti snabdevanje Brankovine i dela ubske opštine- otkrio je Zlatko Popović.

NEMARNI I U ODLAGANjU OTPADA
Pored nagomilanih potraživanja od fizičkih i pravnih lica, komunalno preduzeće ali i čitava lokalna zajednica, suočeni su sa još jednim problemom. Iako se broj stanovnika konstatno smanjuje, količina smeća se povećava. I u ovoj sferi primetna je bahatost, jer baca se gde god i šta se stigne. Na ovu činjenicu upozorio je direktor JKP „Progres” Dragan Pantelić.

U izveštaju o radu ovog preduzeća za prošlu godinu navodi se da je usled preopterećenosti lokalne deponije i problema sa odlaganjem novog otpada, u maju 2019. godine zaključen ugovor sa komunalnim preduzećem u Obrenovcu te je sa koceljevačke na gradsku deponiju “Grebača” otpremljeno gotovo 1,7 hiljada tona čvrstog komunalnog otpada.
Dušan Ilinčić podsetio je i na gotovo svakodnevnu sliku zapaljenih kontejnera tokom grejne sezone i istakao da je neverovatna navika pojedinaca da bacaju neugašeni žar i pale odložen otpad, ne obraćajući pažnju na to.

Moramo naći način da poboljšamo naplatu i racionalnije trošimo resurse. Moramo se još ozbiljnije baviti svim segmentima u oblasti vodosnabdevanja


–Da smo slučajno stavili plastične kontejnere umesto metalnih ostali bi samo točkići od njih. Ima i drugih primera fizičkog oštećenja a jedan od načina je da završe u rečnom koritu. To je slika svih nas. To je problem svih nas. A skloni smo da ne reagujemo, okrećemo glavu i kada vidimo da neko ne postupa savesno i onako kako bi trebalo. I uvek nam je neko drugih kriv. Umesto da svi zajedno radimo na podizanju svesti, mi radimo suprotno. I dešavaće se sve gore stvari. Dokle god budemo okretali glavu i stavljali je u pesak. Ne može da prođe nijedan vikend da kante za otpad duž Nemanjine ulice ne budu izlomljene, demolirane. Pored kontejnera se često prave mini-deponije. Moramo prekinuti taj vandalizam i bahatost- poručio je Ilinčić i dodao da će, nakon uvođenja video nadzora u određenim zonama biti prilike da se prati šta se dešava kako bi se pravovremeno reagovalo.

Problemi sa nagomilanim otpadom i njegovim neadekvatnim deponovanjem biće rešeni kada u funkciju bude stavljena regionalna deponija na Ubu. Prema rečima Zlatka Popovića, načelnika nadležnog odeljenja u opštinskoj upravi, za regionalni centar “Kalenić” izdate su četiri građevinske dozvole te bi do kraja godine izvođenje pojedinih radova na tom kompleksu trebalo da počne.

–Predviđa se da će negde za dve godine to biti u poziciji da može da primi određene prve količine otpada. Normalno, neće to tako biti i nije ni predviđeno da može sve što vam padne na pamet da se trpa u kontejnere i kante, da se sipa i odvlači. Staviće se u funkciju i transfer-stanica u Koceljevi, u smislu izdvajanja, razdvajanja otpada. Biće to veliki pogon. Možda se približavamo tome da vidimo kraj onom “čudu”, onoj deponiji u Koceljevi. Onom “čudu” od naših navika, naše svesti...U budućnosti na transfer-stanici će biti primarna selekcija. Tu će se odvajati smeće. Ali, moramo mi u tu priču krenuti već iz naših domaćinstava. Moramo bar malo, u kuhinji već, razdvojiti plastični otpad i baciti na mesto koje je za takvu vrstu smeća namenjeno- rekao je Popović.
V. Bošković

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa