12. novembar 2020.12. nov 2020.
Foto: OB Šabac

Foto: OB Šabac

OPŠTA BOLNICA “ŠABAC” SPREMNA DOČEKALA TREĆI TALAS VIRUSA

“Zatišje” iskorišćeno za pripremu

Dok je korona imala “pauzu” vreme su iskoristili da srede zgradu Infektivnog, da provedu kiseonik po drugim odeljenjima, nabave protokometre i koncentratore vazduha. Mobilni rendgen aparat dobijen od Republike upućen je Kovid ambulanti Doma zdravlja “Dr Draga Ljočić”. “Iskoristili smo vreme između drugog i trećeg talasa da odmorimo i medicinsko i nemedicinsko osoblje. Organizovali smo i posao, ne samo Bolnice, nego i domova zdravlja, da se u tom periodu što više bavimo nekovid pacijentima”, naveo je direktor Opšte bolnice “Laza K. Lazarević” dr Slobodan Popović
Srbija je ušla u treći talas epidemije koronavirusa, pa je tako sve veći broj obolelih i u Šapcu. Trenutno je u Opštoj bolnici “Laza K. Lazarević” smešteno više od 60 kovid pozitivnih pacijenata, uglavnom sa srednje teškom slikom, a do zaključenja ovog broja jedan pacijent je izgubio bitku sa bolešću.
Svi u šabačkoj Bolnici se nadaju da se u ovoj ustanovi neće ponoviti scenario iz jula. Bili su u tom periodu najopterećenija bolnica sekundarnog nivoa u Srbiji, a broj pacijenata se duže vremena održavao na 320, od čega je za najmanje 250 njih bila potrebna kiseonička potpora.

Sada kada ponovo raste broj kovid pacijenta pokušali smo da nađemo modus da zbrinemo sve nekovid pacijente. Trudimo se da napravimo dobar link prema tercijalnim ustanova i da niko ne ostane nezbrinut u vreme ove pandemije


-Optimalan broj pacijenata koje možemo da hospitalizujemo je 280 do 300. Tokom jula smo bili prenapregnuti. Značajan parametar od kog zavisi koji broj pacijenata možemo adekvatno da zbrinemo jesu kiseonička mesta, kao i broj izvršilaca, odnosno lekara, sestara i nemedicinskog osoblja koje učestvuje u lečenju, navodi direktor OB Šabac dr Slobodan Popović.
Pošto se “pregrmi” ovakva situacija, dalje se nastavlja spremnije i sigurnije, sa više iskustva. Ipak, u šabačkoj Bolnici nisu dozvolili ni da ih drugi talas iznenadi. Dok je korona imala “pauzu” vreme su iskoristili da srede zgradu Infektivnog, da provedu kiseonik po drugim odeljenjima, nabave protokomere i koncentratore vazduha. Sve to je rađeno u vreme kada su mnogi verovali da će virus preko leta mirovati i to po principu “spremamo se kao da će sutra biti rat, a nadamo se da ga neće biti nikad”.



Na zgradi Infektivnog nije rađeno od njene izgradnje, 1985. godine. Krov je prokišnjavao, a nije postojo ni lift. Tokom juna je popravljen krov, pomoću donacija kupljena lift-stolica, a napravljen je i drugi ulaz, tako da je zgrada sada funkcionalnija i sigurnija u epidimiološkom smislu.
Kako za većinu kovid pozitivnih pacijenata sa srednje taškom i teškom klničkom slikom, kiseonik znači život, bilo je važno obezbediti što više kiseoničkih mesta. To je takođe urađeno tokom juna i sa nekih 70-80 taj broj je povećan na 180. Tokom jula ni to nije bilo dovoljno, pa je jedno kiseoničko mesto deljeno na dva pacijenta.
-Intuitivno smo iskoristili vreme u junu da uradimo neke važne stvari. Nije dovoljno dovesti kiseonik u prostoriju, da bi bio terapijski korišćen potrebni su protokomeri sa ovlaživačima kiseonika. Republika nam je dosta pomogla da nabavimo značajan broj protokomera, ali i respiratora, koncentratora kiseonika, pacijent monitora i jedan mobilni rendgen aparat. Još jedan mobilni rendgen aparat dobijen je od Fondacije B92 i Nemačke ambasade, navodi dr Popović.
Mobilni rendgen aparat dobijen od Republike upućen je Kovid ambulanti Doma zdravlja “Dr Draga Ljočić”. Ovim je značajno olakšano pacijentima koji tamo dolaze na preglede. Umesto da oni idu na snimanje rendgenom, što je podrazumevalo prolaske određenim putanjama kako ne bi došli u kontakt sa nekovid pacijentima, rendgen je došao kod njih. Bolnica je Domu zdravlja ustupila i svoje kadrove – radiološke tehničare, koji snimaju pacijente na rendgenu i radiologe koji čitaju snimke.
Drugi talas udario je jače nego što je iko mogao da pretpostavi i upravo je Šabac bio jedno od žarišta, a broj zaraženih je danima bio iznad 100 dnevno. Šabačka bolnica ima 17 respiratora i u jednom trenutku svi su bili zauzeti, pa je nekoliko pacijenata moralo da bude poslato u Beograd.
Pored toga, na urgentnom prijemu je bilo i po 120 pregleda nekovid pacijenata dnevno. Zaposleni su radili smene od 12 sati. Nije bilo lako, ali se niko nije ni žalio.
-Iskoristili smo vreme između drugog i trećeg talasa da odmorimo i medicinsko i nemedicinsko osoblje. Organizovali smo i posao, ne samo Bolnice, nego i domova zdravlja, da se u tom periodu što više bavimo nekovid pacijentima, naveo je dr Popović.

Lakši simptomi zaraženih medicinskih radnika
-Zdravstveni radnici su na prvoj liniji borbe sa virusom i dešava se da se zaraze. Oboleli zdravstveni radnici su problem koji muči svaku zdravstvenu ustanovu. Kod nas je trenutno kovid pozitivna jedna grupa lekara i sestara iz urgentnog prijema. Svi su sa lakšom kliničkom slikom ili asimptomatski. Kada se pojavi zaraza među medicinskim osobljem od epidemiologa Zavoda za javno zdravlje dobijamo preporuke kako da se dalje ponašamo, naveo je dr Popović.


Najveća briga vodi se o onkološkim pacijentima i deci. Tako je ostvarena odlična saradnja sa Institutom za onkologiju i radiologiju Srbije i Institutom za majku i dete.
-Sada kada ponovo raste broj kovid pacijenta pokušali smo da nađemo modus da zbrinemo sve nekovid pacijente. Trudimo se da napravimo dobar link prema tercijalnim ustanova i da niko ne ostane nezbrinut u vreme ove pandemije, rekao je dr Popović.
Opšta bolnica Šabac 9. jula je proglašena Kovid bolnicom. Sreća u nesreći je da je paviljonskog tipa, pa je lakše odvojiti crvene i zelene zone. Trenutno je funkcionisanje Bolnice podeljeno u crvenu, zelenu i sivu zonu. Nažalost, crvena zona se sve više širi na račun zelene i sve je veći broj zaražanih i hospitalizovanih pacijenata.
Kako je bolest takva da se nikada ne zna njen razvoj i ishod neophodno je primenjivati sve preventivne mere, kako zbog sebe, tako i zbog drugih.
M. M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa