Info

12. novembar 2020.12. nov 2020.
Bezbednije nego odlazak u prodavnicu
KOLIKO JE SIGURAN ODLAZAK KOD ZUBARA U VREME KORONE

Bezbednije nego odlazak u prodavnicu

Strah od zaraze Korona virusom uslovio je sve veći broj stomatoloških intervencija pod bolom. Zbog specifičnosti struke, u stomatologiji postoji čitav niz standardnih procedura koje obezbeđuju bezbednost kako doktora, tako i pacijenata,samo se u vreme epidemije sve kontroliše jače. U adekvatno opremljenim ordinacijama, sa visoko savesnim osobljem, mogućnost infekcije Kovidom -19, manja nego prilikom odlaska u prodavnicu
Od marta meseca i početka epidemije izazvane korona virusom, veliki broj naših sugrađana je odlagao odlazak kod zubara. Strah od Kovida pomešao se sa poslovičnim strahom od stomatologa, što se odrazilo na opštu zdravstvenu sliku Šapčana, ali i povećan broj stomatoloških intervencija pod bolom.
Ima li razloga za strah i koliko ste ugroženi od zaraze Koronom u zubarskoj stolici, proverili smo sa doktorom stomatologije Milanom Vladisavljevićem vlasnikom stomatološke ordinacije ’’ Visage’’

Pojačana kontrola poštovanja Protokola
Stomatologija je jedna od najugroženijih grana medicine, kada je u pitanju rizik koji pacijenti nose sa sobom u vidu širenja respiratornih infekcija. Prilikom rutinske intervencije, dolazi do dužeg bliskog kontakta, na rastojanju manjem od pola metra, gde postoji stalno mešanje vazduha i vode iz rotirajućih mašina i pljuvačke. Taj vazduh i voda su pod pritiskom, raznose čestice po celoj prostoriji, tako da se već prilikom opremanja same ordinacija mora voditi računa o svakoj sitnici. Postojanje prirodne ventilacije, proces sterilizacije u posebnoj prostoriji, sterilizacija svih instrumenata koji dolaze u kontakt sa pacijentom, čuvanje svakog instrumenata u posebnim sterilnim pakovanjima do momenta upotrebe, su podređeni bezbednosti osoblja i pacijenata.
-Uvek postoji potencijalna opasnost da je pacijent infektivan, bilo od običnog gripa ili nekih drugih oboljenja, zato primenjujemo protokole kojim štitimo i sebe i pacijente od međusobnog inficiranja. Korona epidemija nas je podsetila da se tih protokola držimo i dalje, još strožije i detaljnije, utičući na svest svih nas – kaže doktor Vladisavljević i objašnjava kao u vreme epidemije izgleda poseta stomatologu:
-Obzirom da je naša ordinacija osmišljena pre epidemije Korone, još tada smo primenili svetske standarde , koji prevazilaze i ono što nalažu nadležne domaće institucije. Svaka ordinacija treba da ima veliku čekaonicu gde pacijenti nisu usmereni jedni ka drugima, prirodnu ventilaciju svih prostorija. Proces čišćenja, dezinfekcije i sterilizacije iskorišćenih instrumeta se odvija u posebnoj prostoriji koja je odvojena od ordinacije. U vreme epidemije, prvi uslov, od izuzetne važnosti je unapred zakazivanje pregleda telefonom. Obzirom da se infekcija dobija udisanjem, intervencije se planiraju sa vremenskim razmakom kako bi se izbleglo susretanje pacijenata, prostorije provetrile i dezinfikovale sve površine. Pacijenti u ordinaciji nose maske do momenta započinjanja procedure. Nema pratnje osim kada su u pitanju deca. Pred vratima je dezinfekciona barijera, pre započinjanja pacijenti popunjavaju upitnik , meri se telesna temperatura , dezinfikuju ruke.
Dakle reč je o strogo kontrolisanim uslovima, gde se svi pridržavaju pravila pa je i mogućnost zaraze manja nego prilikom odlaska u prodavnicu.

Reč je o strogo kontrolisanim uslovima, gde se svi pridržavaju pravila, pa je i mogućnost zaraze manja nego prilikom odlaska u prodavnicu


Napredak u službi bezbednosti
Kao i ostale medicinske grane, stomatologija je na liniji stalnog progresa. Materijali i tehnike se usavršavaju, procedure upotpunjuju, a sve u cilju veće bezbednosti i dobrobiti pacijenata. Potrebno je stalno pratiti trendove u svetu , takođe i primenjivati procedure koje su odavno u upotrebi.
-Postoje stvari koje su u inostranstvu u višegodišnjoj upotrebi, a pokazale su se kao praktična prednost kada je došla Korona. Upotrebom posebnih instrumenata, turbo kolenjaka, smanjene brzine i bez prisustva vode, koji ne proizvode aerosol, sprečavamo potencijalno širenje virusa kroz vazduh. Koristimo posebnu gumenu zaštitu koja izoluje zub koji se tretira od ostatka usne duplje, time sprečavajući kontakt sa pljuvačkom pacijenta kao potencijalnom sredinom u kojoj se virus nalazi. Pomenuta gumena zavesa je izmišljena u Americi krajem 19. veka. Time se sprečava stvaranje potencijalne infektivne mešavine vodenog spreja i pljuvačke koja se širi kroz vazduh. Sve vreme trajanja procedure aerosol se dodatno usisava posebnim usisnikom.
Obzirom da je ordinacija planirana prema najvišim standardima, čak i u slučaju da se stvori aerosol, radne površine su slobodne i veoma brzo se dezinfikuju.
Svi potrošni materijali su pojedinačnim kapsulama i time je isključena je mogućnost širenja infekcije.U pomenutoj posebnoj prostoriji za sterilizaciju vrši se sterilizacija svih nasadnih instrumenata u posebnom uređaju bez kog je nemoguće zamisliti ordinaciju u Zapadnoj Evropi . Tako sterilisani instrumenti su u posebnim pakovanjima sve do pacijent ne sedne u stolicu. Najkraće moguće rečeno, kada je reč o bezbednosti pacijenata mi se rukovodimo preporukama Instituta Robert Koch iz Nemačke. Protokoli koji oni preporučuju primenjuju se u većini evropskih zemalja, i garantuju apsolutnu bezbednost i za nas i za pacijente. Dobar lekar prvenstveno mora da zaštiti i sebe i pacijente čineći sve da ne ugrozi zdravlje pacijenta. ”Poverenje je dvosmerna ulica, posebno ovih dana uočavamo koliko je važno” tvrdi doktor Vladisavljević.



Zdrav i lep osmeh su celina
U stomatološkoj ordinaciji ’’Visage’’, tim doktora Vladisavljevića se bavi i estetskom medicinom. Kako navodi, zdravlje i lepota idu ruku pod ruku, jedno bez drugog ne mogu.
-Osmeh je nešto čime se najviše bavimo. Pri susretu sa nekim, osmeh se uvek primeti. I u tom domenu pokušavamo da spojimo estetske i funkcionalne komponente – ističe doktor Vladisavljević.
Iako je i u ovom segmetu stavljen akcenat na bezbednost pacijenta, druga ideja vodlilja je je ’’ manje je više’’.
- Fokusirani smo na estetske minimalno invazivne procedure. Njima postižemo efekat odmornog lica koje izgleda zdravo . Najkvalitetnijim filerima popunjavamo bore, povećavamo volumen kože lica i vraćamo mladalački sjaj. Biorevitalizacijom osvežavamo kožu lica, vrata dekoltea. Primena botoksa je bezbedna i proverena metoda kojom vaše lice neće biti umorno i namršteno. Tretman lica krvnom plazmom je najprirodniji način da koža postane jedra i glatka. Najčešće nam dolaze pacijenti koji žele promenu izgleda lica koja nije previše uočljiva od strane okoline. Prosto žele da diskretno izgledaju sveže i mlađe - kaže doktor Vladisavljević i objašnjava da je najvažniji individualan pristup svakom pacijentu. Pristup koji podrazumeva da se svaki pacijent sasluša, sagledaju potrebe, analizira situacija i ponudi najbolje rešenje .
U ordinaciji ’’Visage’’ tvrde da Šapčanke vode računa o svom izgledu, prate trendove i ovim putem žele da ih ohrabre da se ne rukovode isključivo cenom pri odabiru terapeuta. U estetskoj medicini nepisano je pravilo ’’skuplje je jeftinije’’, jer iza te cene stoji iznad svega provereno kvalitetni materijali, stručnost, edukacija, i konstantno usavršavanje.



Estetska medicina je oblast gde je nepisano pravilo “skuplje je jeftinije”, jer iza te cene stoji stručnost, edukacija i konstantno usavršavanje
T.T.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa