12. novembar 2020.12. nov 2020.
SKORO 400 NOVIH ULICA
ZAVRŠEN PREDLOG ODLUKE O DONOŠENjU NAZIVA ULICA, ZASEOKA I TRGOVA

SKORO 400 NOVIH ULICA

U Komisiji smatraju da će, bez obzira na uložen trud i pažljiv odabir imena novih ulica i zaseoka, kada odluka počne da se sprovodi, biti reakcija stanovništva. Neko će možda, kažu, i da se ljuti, ali podsećaju da kako je doneta odluka tako može i da se menja, pa ako negde zaista bude bilo potrebe nije nemoguće da se obrazloženo promeni neki naziv, poštujući zakonsku proceduru
Na osnovu Odluke o utvrđivanju naziva ulica u Koceljevi, koja je na snazi još od 1993. godine, ovo naselje imalo je u registru ukupno 42 varoške saobraćajnice. Uskoro će se pred odbornicima naći predlog još jedne odluke kojom se utvrđuju nazivi ulica, zaseoka i trgova na teritoriji cele opštine.

Ovaj dokument doneo je 382 nove ulice u 17 naseljenih mesta koceljevačke opštine kao i 26 novih imena zaselaka i sedam produžetaka u samom sedištu opštine na već postojeće ulice.

Od ukupnog broja novoimenovanih ulica, 53 se nalaze u Koceljevi, dok su ostale u seoskim područjima.

Prema rečima Branka Đurića, sekretara Opštinskog veća i člana Komisije za određivanje naziva ulica, zaseoka i trgova, imenovane početkom avgusta prošle godine, zadatak je bio da se odredi tačna ruta ulica, početak parcela na kojima one počinju i završavaju se, zatim kroz koje katastarske opštine prolaze.

–Osim toga trebalo je da se uradi provera imenovanja zajedničkih ulica sa susednim opštinama i gradovima Vladimirci, Šabac, Osečina, Valjevo i Ub i da se usaglase nazivi zajedničkih ulica kao i da onima koje prolaze kroz više naseljenih mesta damo zajednička imena- objasnio je Đurić.

Izrada predloga Odluke trajala je gotovo godinu i po dana, a saglasnost nadležnog ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu stigla je krajem septembra ove godine.

Kako je istakao jedan od učesnika izrade ovog dokumenta, Zlatko Popović, načelnik Odeljenja za urbanizam, komunalne, stambene i imovinsko-pravne poslove, veliki posao uradio je Republički geodetski zavod ali i članovi opštinske komisije.

-Ovo nije bila laka odluka. Kada kažem da nije laka priča, ne mislim da je nama bilo teško dok smo radili, već mislim na samu materiju. Što se tiče opštine Koceljeva, neki adresni registar i neki spisak ulica je bio u Koceljevi kao naseljenom mestu i to je funkcionisalo. Međutim, ostali deo opštine je bio šaren, kao i u svakoj drugoj opštini, bez ikakvog reda i bez mogućnosti da se nešto ozbiljno radi- podsetio je Popović.

U eri novih tehnologija i komunikacija, u 21. veku, u našoj zemlji se često dešavalo da je nekome nemoguće uručiti poštu, jer niko nije znao tačnu adresu primaoca. Urbanija naselja u Srbiji su imala registar ulica, ali u seoskim područjima on nije postojao. Tako je bilo i u koceljevačkoj opštini.

–Svim opštinama je naloženo da donesu ovu odluku i rokovi za izradu predloga su dva puta produžavani. Naravno da što se nas tiče niko nije seo i ispisao nazive ulica tek tako. Imali smo Zakon koji je ovde vrlo jasan. Zna se ko predlaže, ko pregleda, zna se ko daje saglasnost, ko na kraju donosi odluku. Takođe se zna ko će doneti rešenja posle ovoga o određivanju kućnih brojeva i tako dalje. Svaka lokalna samouprava mogla je da koristi nazive ulica koji su se nalazili na spisku koji je prihvatila država, ali nismo uzeli isključivo ta imena. Gledali smo da nam nazivi ulica na području opštine budu primereni nekoj našoj lokalnoj priči, da ime koje smo predlagali oslika neku priču, da ima neku vezu sa određenim selom- objasnio je proceduru načelnik ovog odeljenja.

Prema njegovim rečima, resorno ministarstvo nije u potpunosti pružilo podršku za predloge koji su dolazili iz ove lokalne samouprave. Dešavalo se da je predlog sa imenima ulica vraćan komisiji nekoliko puta na izmenu.
–Donekle je to jasno, jer su nadležnom ministarstvu iz cele Srbije stizali predlozi i ne mogu oni do kraja ni da znaju niti da razumeju da mi, na primer, imamo potez prema selu Subotica koji je u lokalu poznao kao “Đukića brod”.
Na takve predloge nisu davali saglasnost i tražili su nam da im objasnimo recimo ko je taj Đukić, čime je on zaslužio da ta ulica nosi naziv po njemu. Polemisali smo mi sa njima i nismo tek tako prihvatali odbijanje predloga. Ostale opštine iz okruženja koje su posao obavile pre nas, nisu se na taj način bavili ovom materijom. Jednostavno, u predlogu ministarstva postojao je spisak potencijalno nekih naziva ulica koje su već obrazložene i protiv kojih država nije imala ništa. Na primer, pop Luka Lazarević je vezan za naš kraj i našu istoriju i bio je jedan od tih predloga i to nije bilo sporno. Ali, mnoštvo imena na spisku nije imalo baš mnogo veze sa ovim krajem. Mi smo se trudili da u nazive mnogih ulica ubacimo geografske pojmove, kao što je Cerska. Ipak, mnoge opštine su se odlučile da bukvalno preuzmu imena sa tog spiska i tu ministarstvo nije imalo nikakav prigovor, a što lokalna sredina nije imala dodirne tačke sa nekim od istorijskih ličnosti naše zemlje, to nije bilo važno- istakao je Popović.



U Komisiji smatraju da će, bez obzira na uložen trud i pažljiv odabir imena novih ulica i zaseoka, kada odluka počne da se sprovodi, biti reakcija stanovništva. Neko će možda, kažu, i da se ljuti, ali podsećaju da kako je doneta odluka tako može i da se menja, pa ako negde zaista bude bilo potrebe nije nemoguće da se obrazloženo promeni neki naziv, poštujući zakonsku proceduru.

–Konsultovani su i predsednici mesnih zajednica i oni su bili na terenu, razgovarali sa ljudima. Sporadičnih iskakanja će, siguran sam, biti ali sve se da rešiti- poručio je predsednik opštine Dušan Ilinčić.
Ranije je najavljeno da će izrada ličnih dokumenata zbog novoizrađenog adresnog registra biti besplatna, te će građanima nova adresa prebivališta, bez ikakvih troškova, biti upisana u lične karte.
Vesna Bošković

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa