12. novembar 2020.12. nov 2020.
BAŠTE I FRIŽIDERI NA  JAVNIM POVRŠINAMA
NELEGALNO POSTAVLjANjE MONTAŽNIH OBJEKATA
PRIVREMENOG KARAKTERA UZELO MAHA

BAŠTE I FRIŽIDERI NA JAVNIM POVRŠINAMA

„Večita je priča o postavljanju letnjih bašti kafića na parkingu. Po zakonu na površinama za saobraćaj, kao i na zelenim je zabranjeno postavljati ove objekte. Međutim, u praksi se godinama dešava suprotno. Tu ima procedura koja treba da se ispoštuje. Ali, nije dovoljno odobrenje samo po sebi, već je neophodno da postoje saobraćajno-tehnički uslovi pod kojima može nešto da se postavi. Negde nešto uopšte ne može da se postavi. Na nama je da ovu oblast uredimo u nekom narednom periodu“
Većina vlasnika kafića i prodavnica koriste nelegalno javne površine za postavljanje letnjih bašti, odnosno proširenje prodajnog objekta. Opštinsko veće usvojilo je Program postavljanja montažnih objekata privremenog karaktera na površinama javne namene na području katastarske opštine Koceljeva-varošica za tekuću godinu.

Prema rečima načelnika opštinske uprave Slobodana Vasića u ovom trenutku vlasnik samo jednog objekta podleže pod ovaj program koji je donet kako bi lokalna samouprava mogla da naplati zakupninu za onu površinu koja se koristi.

–Mi moramo da donesemo ovaj program nakon kojeg ćemo pokrenuti postupak za davanje saglasnosti na korišćenje javne površine, posle čega sledi zaključivanje ugovora na osnovu kojeg lice plaća zakupninu- pojasnio je Vasić.
Članicu opštinske vlade Radmilu Pimić zanimalo je da li se ovaj program odnosi i na bašte kafića koje su postavljene na parking mestima ili zelenim površinama kao i na ostale korisnike koji su zauzeli javnu površinu ispred svojih lokala.

–Znači, ima ih mnogo više nelegalnih nego što je taj jedan trenutno pod zakupom i legalno koristi javnu površinu. Ovaj program ide na godinu dana i niko nije konkurisao za određenu javnu površinu- zaključila je Pimić.
Predsednik veća Dušan Ilinčić potvrdio je njene reči istakavši još jednom da svi vlasnici kafića sa letnjim baštama, kao i prodavnice i piljarnice, koriste nelegalno javne površine bez ikakvog zakupa i ugovora. On je podsetio da je pre postavljanja letnjih bašti potrebno ispuniti i osnovne, elementarne uslove kako bi dobili dozvolu za postavljanje istih i korišćenje tih površina.

Komentarišući o ovoj temi načelnik odeljenja za privredu, poljoprivredu, saobraćaj, turizam, opštu upravu i javne službe ocenio je da je ova problematika jako teška te da je činjenica da na javnim površinama ima svega i svačega, a da je postavljeno bez ikakvog odobrenja i dozvole.

–Večita je priča o postavljanju letnjih bašti kafića na parkingu. Po zakonu na površinama za saobraćaj, kao i na zelenim je zabranjeno postavljati ove objekte. Međutim, u praksi se godinama dešava suprotno. Tu ima procedura koja treba da se ispoštuje. Ali, nije dovoljno odobrenje samo po sebi, već je neophodno da postoje saobraćajno-tehnički uslovi pod kojima može nešto da se postavi. Negde nešto uopšte ne može da se postavi. Na nama je da ovu oblast uredimo u nekom narednom periodu- pojasnio je Tadić.

Na činjenicu da zakon postoji ali da se ne primenjuje ukazala je Radmila Pimić i ukazala na značaj bezbednosti, ističući da nije protiv postavljanja bašti ali da se zalaže za sprovođenje zakona.

–Ako postoji, on treba da se ispoštuje. I da se primenjuje. Zbog bezbednosti svih. Samo o bezbednosti pričam- zaključila je članica opštinskog veća.

Na sednici lokalne vlade razgovaralo se i o nedoumici kada je u pitanju postavljanje bilborda pored državnog puta koji prolazi kroz ovu katastarsku opštinu.

–Da li je u tom slučaju dovoljno samo odobrenje nadležnog odeljenja lokalne samouprave ili je ipak potrebno dobiti odobrenje od nadležnog javnog preduzeća Putevi Srbije kao upravljača puteva? Važno je da u odluci to bude pojašnjeno kako ne bismo bili u dilemi prilikom sprovođenja odluke- smatra Tadić.

Nedoumice je, čini se, otklonio načelnik odeljenja za puteve Dragan Milinković koji je podsetio da su te oblasti regulisane zakonom o putevima, a da na lokalnom nivou postoji opštinska odluka, pa kada je reč o državnom putu nadležnost pripada javnom preduzeću, dok se kod opštinskih i nekategorisanih puteva i ulica odobrenje dobija od opštinske uprave.
V.Bošković

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa