12. novembar 2020.12. nov 2020.
Vanredna situacija u Šapcu
Nepovoljna epidemiološka slika u gradu

Vanredna situacija u Šapcu

Nastavljen je trend porasta obolelih na teritoriji grada Šapca. Od ukupno 98 kovid pozitivnih u poslednja 24 sata u Okrugu, njih 44 je iz Šapca. Naših 69 sugrađana je trenutno smešteno u Opštoj bolnici. Takođe, imali smo i dva prijema iz Loznice. Na respiratornoj jedinici su četiri osobe u teškom stanju. Ostali pacijenti su sa srednje teškom kliničkom slikom
Usled nepovoljne epidemiološke slike u gradu i povećanog broja zaraženih virusom korona, u Šapcu je u utorak uvedena vanredna situacija prema preporuci Zavoda za javno zdravlje. Ovo podrazumeva proširenje obaveznih mera kojih se građani moraju pridržavati.
-Na prvom mestu je zabrana organizovanja svih svečanosti, manifestacija, sportskih događaja, koji podrazumevaju veći broj učesnika bez jasne distance. Ograničen je rad ugostiteljskih objekata do 21 čas. Zabranjeno je korišćenje bazena, velnes i spa centara. Istovremeno ćemo vršiti pojačanu dezinfekciju ulica i javnih površina - naveo je deo mera komandant Štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić.
-Nastavljen je trend porasta obolelih na teritoriji grada Šapca. Od ukupno 98 kovid pozitivnih u poslednja 24 sata u Okrugu, njih 44 je iz Šapca. Naših 69 sugrađana je trenutno smešteno u Opštoj bolnici. Takođe, imali smo i dva prijema iz Loznice. Na respiratornoj jedinici su četiri osobe u teškom stanju. Ostali pacijenti su sa srednje teškom kliničkom slikom. Kada je reč o medicinskom osoblju njih 24 iz OB, i Doma zdravlja 10 zdravstvenih radnika je pozitivno. Ono što je važno da se napomene da u obrazovnim ustanovama nema širenja kovida. Imamo 36 učenika, 11 prosvetnih radnika i tri osobe iz dela nenastavnog osoblja koji su pozitivni na virus - dodaje Pajić i napominje da su preduzete sve neophodne mere kako bi se srpečilo dalje širenje epidemije u gradu.
-Sve aktivne mere za kontrolu Kovida 19 su preduzete. JKP „Stari grad“ započelo je dezinfekciju šabačkih ulica. Pojačani su i svi ostali nadzori u nadležnosti Komunalne policije i Sanitarne inpsekije kako bismo donetu Uredbu o vanrednoj situaciji primenili na pravi način.
Zavod za javno zdravlje Šabac uvođenje vanredne situacije je predložio svim štabovima na teritoriji okruga, zbog skoka broja novoobolelih. Vršilac dužnosti direktora ZZJZ dr Branko Vujković istakao je da su pažljivo pratili epidemiološku situaciju, nakon čega je usledio predlog.
-Brojke su izrazito nepovoljne. Imamo u poslednje tri nedelje značajan porast broja aktivno obolelih i u ovoj sedmici je došlo do velikog skoka sa više od 500 novoobolelih. Trenutno imamo više od 800 aktivno obolelih na teritoriji okruga, od čega je skoro polovina na teritoriji grada Šapca. Najteža situacija je u Opštini Ljubovija, gledano prema broju obolelih na 100.000 stanovnika. Značajno povećan broj hospitalizacija u odnosu na otpuste. Imali ogroman broj prvih pregleda zbog kovid simptoma. Još nije sezona gripa, tako da je većina respiratornih tegoba zbog kovida. Samo uvođenjem vanredne situacije možemo donekle obuzdati bolest, ali i pored toga najvažnija u prevenciji ostaje lična odgovornost građana- rekao je dr Branko Vujković.
Nadležni apeluju na građane da se pridržavaju propisanih i preporučenih mera kako bi sačuvali svoje zdravlje, ali i zdravlje svojih najbližih.
M.M. / M.Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa