19. novembar 2020.19. nov 2020.
Devetočlanoj porodici bolji uslovi za život
JOŠ JEDNA USPEŠNA AKCIJA “HUMANOG SRCA ŠAPCA”

Devetočlanoj porodici bolji uslovi za život

Nedostajalo im je mesta za spavanje, kupatilo i brojne druge osnovne stvari. Kao i nebrojeno puta do sada Ružica Popović i “Humano srce Šapca” preuzeli su na sebe odgovornost da pomognu i ovoj porodici
Letos je “Glas Podrinja” pisao o devetočlanoj porodici Mijailović iz Ševarica. Nena i Milorad, sa sedmoro dece, živeli su u uslovima nedostojnim čoveka u 21. veku.
Nedostajalo im je mesta za spavanje, kupatilo i brojne druge osnovne stvari. Stolarija je bila u jako lošem stanju, ponegde je i falila, a kući je bilo neophodno krečenje.
Porodici je pomagao tadašnji gradski većnik Božidar Katić i Pokret “Tri plus” kada su u pitanju osnovne životne potrebe. Ipak, za neko trajnije rešenje i konkretne radove na kući bilo je potrebno više sredstava.
Kao i nebrojeno puta do sada Ružica Popović i “Humano srce Šapca” preuzeli su na sebe odgovornost da pomognu i ovoj porodici, pre svega zbog dece.
-Najviše nam znači što sada imamo kupatilo i vodu. Imamo i svako svoj krevet za spavanje. Sve je mnogo lepo urađeno i sada nam češće dolaze i drugovi i drugarice. Hvala “Humanom srcu Šapca” za sve što su učinili za nas, kaže šesnaestogodišnja Valentina Mijailović.



Kada smo letos posetili porodicu Valentina nam se ponosno pohvalila svojom sobom. Bila je to prostorija iza zavese sa starim, propalim krevetom i iscepanim pokrivačem i jednom policom za odeću i obuću. Osamnaestogodišnji Nikola i sedmogodišnji Stefan imali su svoju sobu, dok je ostatak porodice spavao na jednom krevetu u prostoriji koja je ujedno dnevna soba, kuhinja, trpezarija i spavaća soba.
Zahvaljujući “Humanom srcu Šapca” sve je okrečeno i svako je dobio svoj krevet, a kuća je popunjena i drugim potrebnim nameštajem.
-Nismo imali kupatilo, bilo je neokrečeno, nedostajalo nam je dosta toga. Sada je sve odlično urađeno i presrećni smo. Na nama je sada da kuću održavamo čistom i urednom. Nemamo dovoljno reči da se zahvalimo tetka Ruži, kaže Nena Mijailović, majka sedmoro dece.
Deca navikla da žive u više nego skromnim uslovima i ne traže mnogo. Nena najčešće mesi hleb, a na stolu su najčešće pasulj, krompir, grašak, a nekada se nađe i meso. Ipak, Nena kaže da nije teško kada deca nisu zahtevna.
“Humano srce Šapca” porodici je platilo i nakupljeni dug za struju.
-Na skali ljudskih vrednosti, ono što čoveka čini čovekom je humanost. To je odlika velikih ljudi i ne može se kupiti jer je nema na prodaju. Mi smo možda kao fondacija mali, ali po našim delima smo veliki. Naša ciljna grupa su deca, jer je ulaganje u decu ulaganje u budućnost. Zbog toga smo pre svega pomogli porodici iz Ševarica, kaže Ružica Popović, predsednica Upravnog odbora Fondacije “Humano srce Šapca”.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa