19. novembar 2020.19. nov 2020.
Sećanje na srpsku istoriju i tradiciju
NA PUTU ZA TEKERIŠ MARATONCI POSETILI KOCELjEVU

Sećanje na srpsku istoriju i tradiciju

Maratonci, članovi atletskog kluba “Plemenito srce” iz Beograda na putu ka Tekerišu, bili su prošle nedelje gosti koceljevačke opštine. U znak zahvalnosti na ukazanom gostoprimstvu i podršci uručili su simbolične poklone zamenici predsednika opštine Slavici Ranković.
Ona je podsetila je opština Koceljeva sa ovim klubom sarađivala i pre dve godine kao i da će to činiti uvek, u skladu sa svojim mogućnostima.
–Što se tiče ovogodišnjeg maratona, čiji je cilj Tekeriš, ne smemo zaboraviti naše junake koji su ugradili svoje kosti u temelj ove države i zahvaljujući tome mi danas uživamo slobodu. Nema budućnosti bez prošlosti. Moramo da mislimo i da se sećamo prošlosti da bi naša deca imala sigurniju i bolju budućnost- poručila je Ranković.
Prigodne poklone dobili su i pripradnici MUP, PU Šabac i PS Koceljeva, koji su obezbedili pratnju u cilju bezbednosti trkača na javnim drumovima, kao i predstavnici medija koji su izveštavali o maratonu.
Klub “Plemenito srce” postoji već dve decenije i svake godine njegovi članovi obeležavaju važne događaje vezane za srpsku tradiciju i istoriju.
–Slogan našeg kluba je pravoslavlje, pomoć deci i obeležavanje momenata iz naše istorije koja je veoma bogata, ali više tragična, jer smo izgubili mnogo muških glava. Ipak, da nije bilo toga, ne bi danas ni bilo ovog vremena koje živimo. Naravno, svako ima svoje teškoće. Oni u ono vreme, mi danas, ali nam je dato u amanet da se moramo uvek sećati te prošlosti jer bez nje nam nema budućnosti. Ove godine obeležavamo godišnjicu od potpisivanja primirja i ovo je godišnjica pobede. Srbija je izvojevala veliku pobedu u Prvom svetskom ratu. Mi smo obeležavali i sto godina od Kolubarske, Cerske bitke, stogodišnjicu Kumanovske, obišli smo sva spomen područja i kosti koje su ostavili naši vojnici. Ove godine cilj našeg maratona je na Tekerišu kod spomen kosturnice, gde ćemo se pokloniti senima naših junaka- rekao je član ovog kluba Dragan Petrović.
On je podsetio da “Plemenito srce” za svoj najveći uspeh smatra maraton održan pre 15 godina kada su, kako kaže, povezali dva hrama, Hram Svetog Save u Beogradu i Hrista Spasitelja u Moskvi.
–Taj maraton je trajao 16 dana i pretrčano je 2.450 kilometara. Pored Srbije, istrčana je deonica preko Mađarske, Poljske, Slovačke, Belorusije i Rusije- podsetio je Petrović i napomenuo da se na ovaj način promoviše duhovnost i zdrav način života i u mentalnom i u fizičkom smislu, kao i da je njihova glavna misija da doprinesu sećanju na srpsku tradiciju i istoriju.
V. Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa