19. novembar 2020.19. nov 2020.
Pridržavanjem mera čuvamo zdravstveni sistem
SAOPŠTENjE NAČELNIKA MAČVANSKOG UPRAVNOG OKRUGA

Pridržavanjem mera čuvamo zdravstveni sistem

Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situacijiju na području Republike Srbije i Mačvanskog upravnog okruga koju karakteriše uvećanje broja inficiranih virusom COVID-19, načelnik Vladan Krasavac izdao je sledeće saopštenje:
Poštovani građani,
Epidemiološka situacija na području Mačvanskog upravnog okruga je nestabilna sa svakodnevnim povećanjem broja zaraženih lica. Iz tog razloga vanredna situacija je uvedena u gradu Šapcu i opštinama Ljubovija, Krupanj, Mali Zvornik i Bogatić.
Kapaciteti Kovid bolnice u Šapcu se svakodnevno popunjavaju, a u kovid sistem je uključena i Specijalna bolnica za rehabilitaciju u Banji Koviljači, s tim da je jedan njen deo zadržan za osiguranike Fonda Penzijskog i invalidskog osiguranja.
Iako je zdravstveni sistem u potpunosti spreman za ovaj treći talas epidemije, u kadrovskom i tehničkom pogledu, najveća odgovornost je upravo na građanima koji moraju da se pridržavaju propisanih mera, kako bi zdravstveni sistem održali u funkciji.
U ustanovama socijalne zaštite za smeštaj odraslih i starijih osoba na području Upravnog okruga i Centru za azil u Banji Koviljači nema zaraženih.
U funkciji kontrole mera za sprečavanje širenja epidemije, od 27. oktobra u primeni je koordinisani nadzor lokalnih i republičkih inspekcijskih organa.Svakodnevno se kontrolišu pravna lica i preduzetnici, a izveštaji se dostavljaju Kriznom štabu Republike Srbije i Koordinacionoj komisiji za inspekcijski nadzor.
Apeluje se na zaposlene u pravnim licima, radnim organizacijama, ustanovama, tržnim centrima i trgovinskim radnjama, ugostiteljskim objektima, objektima turizma, pijacama, objektima i sredstvima javnog saobraćaja, sportskim objektima, kao i korisnike njihovih usluga, da obavezno koriste zaštitna sredstva i poštuju propisane mere.
Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave organizovalo je onlajn obuku komunalnih inspektora i komunalnih milicionera u svim lokalnim samoupravama, vezano za primenu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.
Od utorka 17. novembra u primeni je Uredba Vlade Republike Srbije kojom je skraćen rad ugostiteljskih objekata, noćnih klubova,trgovina,tržnih centara,bioskopa do 21:00 čas, a zabrana važi do 05:00 časova ujutro.
Apoteke, dostava hrane i benzinske pumpe na kojima se toči gorivo radiće redovno.
Apelujem na sve naše građane da se pridržavaju propisanih i preporučenih mera, kako bi time sačuvali svoje zdravlje i zdravlje svojih najbližih.
Budimo odgovorni.
Kabinet načelnika Vladana Krasavca

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa