19. novembar 2020.19. nov 2020.
Iskorak u svet nepoznatog
Muzičari u preduzetničkim vodama

Iskorak u svet nepoznatog

„Mislim da nas je sve ova situacija nagnala da zastanemo, razmislimo i shvatimo neke stvari. Možda ranije nije bila praksa da osobe iz naše branše investiraju u neki drugi, dodatni izvor prihoda, ali verujem da se to sada menja.“
Pandemija izazvana virusom korona promenila je tok funkcionisanja života na planeti. Iako se činilo da se svet zaustavio samo na trenutak, da je to bio samo treptaj oka, posledice tog trenutka ostaju duboko urezane u sve segmente. Ako bismo pokušali da taksativno nabrojimo sve promene, male i velike, sigurno bi 2021. godina kucala na vrata. Okolnosti su takve da se pobeda u borbi sa Kovidom ne nazire još, a vreme teče. Na neki način granična situacija, nastala bez najave i želje, kod mnogih je dodatno ojačala kreativni duh.

"Glas Podrinja"


Muzika u svojoj suštini skriva kreaciju, kao i svaka umetnost. Život muzičara su najviše putovanja, živi nastupi, a u trenu, negde s proleća, kada počinje niz nastupa, usledila je zabrana. Stalo je sve, promenio se život, ali u problemu neko je video i priliku. Tatjana i Zoran Jovanović javnosti su poznati po muzičkim izvedbama, a odnedavno su deo preduzetničkog sveta, vlasnici prodavnice čiji asortiman čini kućna hemija.
-Suprug i ja smo dugi niz godina u muzičkom svetu, ali ova godina nas je primorala da promenimo profesiju, odnosno stvorimo novi izvor prihoda. Dugo smo razmišljali šta je to što bi donelo određenu sigurnost. Kao i veći deo našeg okruženja nismo očekivali da će pandemija trajati, ali kako vreme odmiče shvatamo da smo se prevarili - kaže Tanja o razlozima za otvaranje trgovinskog objekta.

"Glas Podrinja"


-Mislim da nas je sve ova situacija nagnala da zastanemo, razmislimo i shvatimo neke stvari. Možda ranije nije bila praksa da osobe iz naše branše investiraju u neki drugi, dodatni izvor prihoda, ali verujem da se to sada menja. Značajan broj kolega se posvetio pronalaženju novih ideja. Naravno, nameće se pitanje koliko je nešto u ovom trenutku sigurno.
Muzički svet proteklih meseci postavljen je na mod pauze, tek ponekad se traka pokrene, ali obaveze i život ne mogu da sačekaju bolja vremena. Rešenje je nekad prilagoditi se.
-Do 2020. godine nikada nismo bili bez posla, a otežavajuća okolnost je to što suprug i ja dolazimo iz iste branše, tako da je sve bio šok. Ipak je potrebno za četvoročlanu porodicu obezbediti egzistenciju i normalan život. U trenutku kada se sve dogodilo nismo imali alternativni posao, te nas je „uhvatilo“ nespremne. Tako da je sve bilo veliki izazov, ali se nadamo da ćemo uspeti u poduhvatu i da će “Lavanda” opstati. Mislim da je naša profesija na najvećem iskušenju, ne bih da umanjim gubitke drugih, ali muzičari su na velikom testu. Dok se situacija ne promeni nastavljamo u kreativnom ritmu, stvaramo nove pesme, održavamo probe kako bi bili u formi i spremni za nove muzičke izazove. Ne mogu da prihvatim da će muzika biti na dugoj pauzi.

U vremenu teskobe nada čuva pozitivnost i dane kada će note bojiti vazduh.
-Nadamo se da će se svet vratiti u normalu, odnosno da ćemo prevazići situaciju kako bismo nastavili da stvaramo i izvodimo muziku. Ljudi žele da se neke stvari vrate, da ponovo nastupamo pred publikom - dodaje Zoran.


Kolega iz benda ”Kafanica”, Luka Vitorović povukao je nit hrabrosti i svoje iskustvo podelio sa Jovanovićima.
-Ovo nam je prvi susret sa ovim vidom poslovanja. Od maja meseca se krčkala ideja. Moram da istaknem da nam je veoma značila podrška kolege i prijatelja Luke Vitorovića. Odluka nije bila ad hok, dugo smo razmišljali, a on nam je dao pravi vetar u leđa i ohrabrio nas da se odvažimo i započnemo proces.
Prvi korak je načinjen, neko bi rekao „Kocka je bačena“, sada će vreme demonstrirati da li je bio u pravom smeru. Početak obećava.
-Iako smo tek nešto više od mesec dana u trgovinskim vodama zadovoljni smo. Imamo divan komšiluk u Bari. Nadam se da ćemo opravdati njihovo poverenje i trajati dugo. Naravno, muzika je pre svega ljubav, ali nastavićemo da negujemo, razvijamo i preduzetnički duh. Nikada se ne zna, možda nekada otvorimo i lanac prodavnica.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa