19. novembar 2020.19. nov 2020.
Ljubičasto kao simbol borbe i nade
Dan prevremeno rođene dece – 17. novembar

Ljubičasto kao simbol borbe i nade

Savkog 17. novembra posebna podrška svim malim divovima koji se bore za svoj spas. Svakog dana u Srbiji se prosečno rodi sedam beba pre vremena. Tokom 2020. u Šapcu prevremeno rođeno 41 dete
Ko je prošetao kraj Biblioteke šabačke ili Gradske uprave, ili je imao pogled na neki od ovih objekata, mogao je u utorak među bojama večeri uočiti dominantnu ljubičastu. Na ovim mestima u našem gradu, ali i na bezbroj lokacija širom planete, svetlom u boji 17. novembra - Dana prevremeno rođene dece, iskazana je podrška svim mališanima koji su pre vremena došli na svet i samim tim primorani su u najranijem životnom dobu da, zajedno sa lekarima i medicinskim osobljem vode borbu za svoj spas.

Tokom godine više od 4.000 beba u Srbiji rodi se pre vremena i zbog nedovoljne razvijenosti zahtevaju posebnu medicinsku negu kako bi preživeli. Prosečno, u našoj državi, svakod dana sedam beba stigne prevremeno na svet i bez pomoći ne može opstati. Nažalost, veliki broj mališana na globalnom nivou, iz različitih razloga, uz svu podršku ne uspe da se spasi. Prema zvaničnim podacima, godišnje, od 15 miliona prevremeno rođene dece u svetu, milion ne pobedi u toj borbi.



Podrška je potrebna svakodnevno, a 17. novembra se posebno ukazuje javnosti na problem kako bi se podigla svest o značaju pomoći svake vrste.

Grad Šabac se pridužio obeležavanju Dana prevremeno rođene dece puštanjem u nebo nekoliko desetina ljubičastih balona sa Trga šabačkih žrtava.

- Svakoga dana u gradu Šapcu trudimo se da podignemo svest građana o ovoj važnoj temi. Prethodne godine u Šapcu je rođeno 60 prevremeno rođenih beba, a u ovoj, do sada, 41. Porodilište Opšte bolnice raspolaže sa osam inkubatora i tokom godine imali smo jednu donaciju koja se odnosila upravo na ovu vrstu medicinske opreme. Grad Šabac nastaviće da ukazuje na važnost ove teme, da pomogne u nabavci medicinske opreme, tako i u obuci medicinskih kadrova. Republika Srbija ulaže u zdravstveni sistem, obuku kadrova, nabavku opreme, u infrastrukturu. Sve to smo dužni da obezbedimo našim malim divovima u njihovoj borbi - rekao je Vladimir Mićić, pomoćnik gradonačelnika, uputivši poziv svima koji su u mogućnosti da pruže pomoć u nabavci inkubatora, navodeći kao primer ovogodišnju donaciju Fonda B92.

Mali div
Dok mališani i medicinsko osoblje vode borbu za spas, roditelji nose teret straha i zebnje, tražeći svaki trag nade. Borba se ne okončava brzo, traje godinama i kao vid, pre svega psihološke, ali i svake pomoći roditeljima prevremeno rođene dece i naravno deci, u Srbiji funkcioniše udruženje „Mali div“. Prethodnih godina svi „mali divovi“, veliki pobednici okupljali su se na više lokacija širom planete kako bi obeležili svoj dan, ali ove godine je to izostalo zbog aktuelne epidemiološke situacije


Osim ljubičaste boje, simbl 17. novembra je i niska od deset dečjih čarapica gde je jedan, najmanji par obojen u ljubičasto kao simbol deteta rođenog pre termina, što je svaka deseta beba.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa