26. novembar 2020.26. nov 2020.
Strateški poduhvati
RadnA grupA za implementaciju Projekta”Jadar”

Strateški poduhvati

Radna grupa za implementaciju Projekta “Jadar”, koju je formirala Vlada Republike Srbije, održala je u četvrtak 19. novembra 2020. godine sastanak, kojem je predsedavala potpredsednik Vlade i ministar rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.Kao član Radne grupe satanku je prisustvovao i Vladan Krasavac, načelnik Mačvanskog upravnog okruga. Reč je o Projektu koji je strateški važan ne samo za Mačvanski upravni okrug već i za Republiku Srbiju u celini.
-Ministarstvo rudarstva i energetike je zajedno sa Kompanijom Rio Tinto, ali pre svega zajedno sa građanima Srbije, posebno sa građanima i građankama Mačvnskog okruga ovde, u realizaciji jednog velikog, ogromnog, strateški važnog projekta, koji treba da omogući ne samo razvoj Srbije, nego prosto da pomogne na onom putu ka jednoj zelenijoj i boljoj ekonomiji i boljem svetu na kojem treba da radimo svi zajedno. Veoma je važan Projekat “Jadar”, toliko važan da mislim da sa našeg sastanka treba poslati nekoliko poruka svima, a na ovom Projektu ćemo svi zajedno raditi- rekla je između ostalog Zorana Mihajlović u svom obraćanju, nakon održanog sastanka.
Projekat je mnogostruko važan, jer omogućava otvaranja novih radnih mesta i ostanak ljudi u ovim krajevima. Reč je o modernom načinu iskorišćavanja jadarita i savremenoj tehnologiji za proizvodnju litijuma. Od značaja je napomenuti da se ovim Projektom ne narušava životna sredina, već naprotiv čovekova sredina će se očuvati. U cilju njegove uspešne realizacije uključena su brojna ministarstva.
Kompanija Rio Tinto je australijski gigant koji je prisutan u brojnim zemljama sveta, zapošljava preko 45.000 ljudi,a Projekat je dobio podršku vlada Amerike, Velike Britanije i Australije, samim prisustvom ambasadora pomenutih zemalja na sastanku.
U narednom periodu građani Srbije i Mačvanskog upravnog okruga imaće priliku da se direktno informišu o načinu eksploatacije jadarita, skladištenju otpada, izgledu prostora i prirodne sredine nakon eksploatacije.
Rudarstvu, kao privrednoj grani će se u narednom periodu posvetiti mnogo veća pažnja, nego što je to do sada bio slučaj, jer je Srbija zemlja sa velikim prirodnim potencijalima i rudnim bogatstvom koji nisu u punoj meri stavljeni u funkciju.
Dijalog, saradnja i partnerstvo sa Vladom Republike Srbije i lokalnim zajednicama su važni za realizaciju ovog Projekata. Prisutna je posvećenost Kompanije Rio Tinto razvoju Jadra, pa će na kraju investicije ovo biti jedan savremen rudnik, a u Srbiji će se proizvoditi tri finalna proizvoda. U narednom periodu Kompanija Rio Tinto će uložiti 200 miliona američkih dolara, tako da će sa dosadašnjim sredstvima investicija iznositi preko 450 miliona američkih dolara. Projekat će omogućiti otvaranje preko 2000 radnih mesta, navela je između ostalog Marni Finlinson, generalna direktorka za borate i litijum Kompanije Rio Tinto.
Izražavajući zahvalnost što je danas prisutan sastanku, načelnik Vladan Krasavac je istakao važnost Projekta “Jadar”, za Mačvanski upravni okrug, istovremeno naglašavajući značaj njegove realizacije uz poštovanje najviših ekoloških standarda. Za realizaciju je ključna komunikacija sa ljudima, koji žive na prostoru Jadra.
-Pored brojnih investicija, završetkom radova na auto putu Ruma-Šabac, mosta preko Save i brze saobraćajnice Šabac-Loznica, uz realizaciju Projekta”Jadar”, Mačvanski upravni okrug u budućnosti očekuje ubrzani privredni razvoj. To je jedna realnost koja se može ostvariti ako se svi subjekti usaglase i dogovore. Ključni faktor je građanstvo koje mora biti u potpunosti informisano o svim detaljima. Pored želje za velikim privrednim razvojem, prisutna je i želja za očuvanjem životne sredine i očuvanje zdravlja naše dece-izjavio je načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac.
Kabinet načelnika Vladana Krasavca

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa