Info

26. novembar 2020.26. nov 2020.
Tehnička škola Šabac

Napravi svoj izum

Tokom trajanja Festivala prikazan je značajan broj radova učenika škole, kao i predavanja eminentnih stručanjaka kao što su profesori sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, Centra za promociju nauke Beograd i prezentovana su iskustva Pixel2Pixel Studia, Lego nauke ( ekipa iz Šapca), Udruženja SEE ICT (Startit)
Zbog trenutne situacije izazvane pandemijom manifestacija je potpuno transformisana u onlajn događaj, a zainteresovani su mogli da prate sadržaje putem zvanične Fejsbuk stranice Tehničke škole Šabac.

Jedan od ciljeva Festivala je kontinuitet u obrazovanju naših učenika i da oni uvide šta ih kasnije očekuje tokom studija. Imamo i kompanije koje se bave informacionim tehnologijama gde oni mogu da saznaju šta podrazumeva posao inženjera, inovatora


-Savremene tehnologije su pokazale da su pogodne za vanredne okolnosti kao što su trenutne. Festival je okupio ljude koji vladaju IT znanjima, tako je za nas, možda, ovakav vid prezentacije i prirodniji. Planirano je da manifestacija bude realizovana tokom maja, ali to nije bilo moguće. Generacija sjajnih učenika koja je sada na fakultetu se potrudila da pripremi sadržaje za planirani rok, ali smo morali da se prilagodimo i tek sada predstavljamo njihove radove. Škola kroz svoje aktivnosti i sekcije se trudi da obuhvati sve one segmente koje diktira savremena nauka, te i u tom ddomenu radimo sa učenicima - rekao je profesor Tehničke škole Milan Savić i istakao da su u fokusu uz robotiku, fizika, elektronika.
-Jedan od ciljeva Festivala je kontinuitet u obrazovanju naših učenika i da oni uvide šta ih kasnije očekuje tokom studija. Imamo i kompanije koje se bave informacionim tehnologijama gde oni mogu da saznaju šta podrazumeva posao inženjera, inovatora.

Na uređaj za merenje temperature tela sa senzorom posebno su ponosni u ovoj obrazovnoj ustanovi.
-Radio sam konkretno radio na elektrokardiografu. Sam cilj tog elektrokardiografa je da mi njega možemo koristiti u medicinske svrhe. I mi smo to uspeli da realizujemo, imamo u kutiji jedan elektrokardiograf i jedan senzor, i preko naše aplikacije uspeli smo da realizujemo to merenje- rekao je Mateja Stefanović, učenik četvrtog razreda Tehničke škole.


Tokom trajanja Festivala prikazan je značajan broj radova učenika škole, kao i predavanja eminentnih stručanjaka kao što su profesori sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, Centra za promociju nauke Beograd i prezentovana su iskustva Pixel2Pixel Studia, Lego nauke ( ekipa iz Šapca), Udruženja SEE ICT (Startit).
-Kroz naučni klub CSU koji je osnovan u saradnji sa Centrom za promociju nauke realizujemo značajne projekte, tako je i sa Festivalom primenjene elektronike i digitalne fabrikacije. Želja nam je da animiramo decu i mlade da se uključe, saznaju nešto novo, kroz radionice, kako bi zavoleli nauku i upustili se u avanturu istraživanja - rekao je direktor CSU Branko Filipović i najavio otvaranje Mejkers kluba, kao i nastavak saradnje sa Tehničkom školom na popularizaciji nauke.

BRANKO FILIPOVIĆ - DIREKTOR CSU


MILAN SAVIĆ - PROFESOR TEHNIČKE ŠKOLE


-U projektu BIOSOL smo dobili opremu za Akademiju za obnovljive izvore energije, sa četiri modula. Tri su iz oblasti obrazovanja odraslih, a jedan je namenjen učenicima. Takođe, projekat SEED nam je omogućio da izgradimo novi objekat i to će značiti nastavak postojećeg Trening centra gde će pomenuta Akademija naći svoje mesto. Očekujemo tokom naredne godine finalizaciju i da će programi koji su sada u procesu akreditacije biti akreditovani. Kao posebnost mogli bismo da istaknemo da posedujemo i inovativnu jedinstvenu opremu za proizvodnju micelijuma (SEED II), te će biti dostupna svim našim proizvođačima, zainteresovanim budućim uzgajivačima da se informišu i dobiju potreban micelijum za uzgoj pečuraka u okviru plave ekonomije. Sve naše aktivnosti usmerene su ka budućnosti i usavršavanju različitih zanimanja, bilo da su oblasti mašinstva, elektrotehnike, hortikulture, građevinarstva, poljoprivrede, a sve u skladu sa potrebama tržišta rada.
M. Ž.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa