26. novembar 2020.26. nov 2020.
Foto: Biblioteka  šabačka/ŠPU

Foto: Biblioteka šabačka/ŠPU

Izložba „Kultura ćirilice“

Pišem ti pismo

Tvoja nenapisana pisma ištu odgovor,
Ta pisma nepročitana, naučena napamet
U treznoj groznici iščekivanja,
U fugi nekog putovanja, ili
U nesanici, gorkoj i svetloj od tvog daha
I snega na prozoru sobe.
(Ivan V. Lalić)

Pisanje pisama mlađim generacijama često deluje kao davna, nesvakidašnja i romantična navika sanjara iz prošlih vremena, crno-belih filmova i klasika književnosti. U eri savremenih tehnologija kada emotikoni pričaju priče, veštinu lepog pisanja i bogatstva maternjeg jezika čuvaju učenici Škole primenjenih umetnosti. Tradicionalna izložba “Kultura ćirilice” svoje 18. izdanje javnosti predstavila je u šabačkom hramu knjige.
-Škola primenjenih umetnosti i Biblioteka šabačka skoro dve decenije organizuju sjajne i bogate izložbe u našoj galeriji. Uvek u aprilu ŠPU nam donosi sunčeve zrake i obasjava prostor, ali to je sada pomereno u jesen, te se nadamo da će nas zaštititi od kiša i lošeg novembarskog raspoloženja, sumornog neba. Profesori i učenici su nas podstakli da razmišljamo o komunikaciji sa ljudima koji su fizički udaljeni od nas, ali srcem blizu, i onima koji su nam često u mislima - kaže direktorka Biblioteke šabačke Jelena Podgorac Jovanović.
Pisanje pisma je čin razmene, deljenja pogleda na unutrašnji svet, ali i sve ono što okružuje čoveka u današnjem vremenu.

-Škola primenjenih umetnosti izložbom radova učenika nastavlja misiju i tradiciju negovanja mladih talenata. Nadam se da će naši sugrađani uz poštovanje svih epidemioloških mera posetiti postavku, a organizatorima u ime Grada čestitam na posvećenosti i trudu - rekao je svečano otvarajući izložbu član Gradskog veća zadužen za kulturu Miroljub Mijušković.


-Nikada nije kasno za dobre ideje i vredne ruke naših učenika. Naziv postavke je odabran jer govori o formi pisanja pisama kao o jednom pomalo zaboravljenom načinu komuniciranja. Moram da istaknem da sam ponosna i da mi je drago što su nastavnici i učenici na kreativan način predstavili ovu temu. Mislim da svako od nas može da se zapita kada je napisao pismo, razglednicu i stavio u poštansko sanduče. Verujem da je to bilo davno, a treba to češće da činimo, jer je pisanje pisama svojevrstan imaginarni dijalog i sa sobom, kao i osobom kojoj pišemo. Reči su čudesne, lek i kazna - navela je direktorka Škole primenjenih umetnosti Nevenka Đokić.

Veština pisanja pisama - epistolografija, poseban je književni žanr čija su pravila uspostavljena u vreme antičkog Rima. Kao deo Retorike, koja se smatra jednom od osnovnih disciplina koje se uče u školama, posebna pažnja se obraća na sposobnost pisanja pisama. Vizantinac, monah Josif Rakendit s početka XIV veka, posvetio je celo poglavlje pisanju pisama u svom delu Retorika. On pisanje pisama tumači kao razgovor odsutnoga sa odsutnim. Sve vizantijske dvorske kancelarije su opremljene sa epistolarima. Najstarije poznato srpsko pismo jeste ono koje je Sava Nemanjić uputio studeničkom igumanu Spiridonu sa svoga putovanja u Svetu Zemlju (1229. ili 1234 godine). Danas, 7. decembar se obeležava kao Dan pisanja pisama.


Iščekivanje dolaska poštara sa posebno adresiranom pošiljkom i niza reči oblikovanih u rečenice, čitanje iznova, napisanog bez mogućnosti instant odgovora i poznatih opcija dostavljeno, viđeno nestalo je i odnelo deo magije. Ipak, Anđela Đurić se trudi da sačuva prah čarolije.

Foto: Biblioteka šabačka/ŠPU


-Pišem pisma koja nikom ne šaljem, više za sebe. Teme kao što je ova mi gode, jer dolazimo u kontakt sa nečim što možda nismo imali priliku da često praktikujemo. Drago mi je što imamo potrebu za sentimentalnošću, i osećamo toplinu koju pisma nose. Škola neguje kreativnost, čast je biti deo svega - zaključila je Anđela.
Kažu da je veče idealno vreme za korespondenciju, trenutak kada sve utihne, a probudi se želja za dalekim, dragim bićima i kosmosima. Tama noći može biti obojena svetlošću pravih reči upućenih sebi, svetu, ili voljenima. Za sanjare, ali i one koji traže inspiraciju pravo odredište do 16. decembra je Biblioteka šabačka i izložba ŠPU „Pišem ti pismo“.

M. Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa