17. decembar 2020.17. dec 2020.
Šabac kao lider u  industrijskoj proizvodnji
MINISTAR NENAD POPOVIĆ U POSETI ŠAPCU

Šabac kao lider u industrijskoj proizvodnji

“Šabac ima izuzetan industrijski potencijal. Siguran sam da će sa mudrom strategijom industrijskog razvoja u sledećih pet godina Šabac ponovo postati jedno od glavnih mesta gde može da se iskoristi inženjerski potencijal” rekao je ministar Popović. “Siguran sam da ćemo uz kvalitetne projekte dobiti mogućnost da imamo mini tehnološki park u našem gradu” rekao je gradonačelnik Pajić
Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović danas je posetio Šabac. Ministra je u Dunjića kući ugostio gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić i tom prilikom ga upoznao sa aktuelnom političko - ekonomskom situacijom u Šapcu. Na sastanku je predstavljen program za podizanje inovativnih kapaciteta jedinica lokalne samouprave koje sprovodi Kabinet ministra.

Ministar Popović je nakon sastanka izjavio da su planovi za razvoj Šapca izuzetno ambiciozni i da gradonačelnik i njegov tim imaju punu podršku Vlade Republike Srbije. Najvio je da će raditi kao jedan tim.
-Šabac ima izuzetan industrijski potencijal. Decenijama je jedan od lidera u industriji ne samo Srbije nego i celog ovog regiona. Mora da se razvija brže i organski kako ne bi zaostajao za drugim gradovima u Srbiji. Obećavam da će Vlada Republike Srbije u narednom periodu, sa ovim timom na čelu sa gradonačelnikom, učiniti sve da se Šabac vrati na ono mesto koje mu i pripada. Da bude lider u industrijskoj proizvodnji cele Srbije i regiona, rekao je Popović.

Ministar je istakao da su veliki potencijali u razvoju visokih tehnologija, digitalizacije, inovacija i svega što je vazano sa informacionim tehnologijama. Naveo je da zna mnogo izvanrednih studenata Beogradskog univerziteta, FTN-a u Novom Sadu, Niškog univerziteta i fakulteta u Republici Srpskoj, koji dolaze iz Šapca.

-Šabac ima potencijal da sutra ima i fakultete koji su vezani sa tehničkim naukama, ali pre svega, Šabac ima gde da zaposli pametne, mlade inženjere. Inženjerski potencijal Srbije je najbolje što ova zemlja ima. Neki inženjeri se vraćaju u Šabac, neki ne, ali siguran sam da će sa mudrom strategijom industrijskog razvoja u sledećih pet godina Šabac ponovo postati jedno od glavnih mesta gde može da se iskoristi inženjerski potencijal, rekao je Popović.
Na sastanku se razgovaralo i o tome da Šabac dobije najmoderniji inovacioni start ap centar, mini tehnopark koji ima 20 gradova u Srbiji. Tu bi se koristile sve pogodnosti drugih inovacionih start ap centara i tehnoloških parkova iz drugih gradova.

Potencijali autoputa i brze saobraćajnice
-Radovi na izgradnji mosta izvanredno napreduju. Izgradnja autoputa Ruma – Šabac će doprineti fantastičnoj povezanosti Šapca sa Beogradom i Novim Sadom, ali i celim regionom. Izgradnja brze saobraćajnice do Loznice će Šabac povezati i sa Republikom Srpskom i Bosnom i Hercegovinom. Ovakvi infrastrukturni projekti i autoputevi koji će biti izgrađeni daju izvanrednu osnovu za industrijski i tehnološki razvoj Srbije i regiona, rekao je Nenad Popović.


-Svi centri zajedno sa tehnološkim parkovima su umreženi. Šabac sa svojim industrijskim, naučnim i tehnološkim potencijalom, zaslužuje da veoma brzo ima ovakav inovacioni start ap centar i siguran sam da će ambiciozno rukovodstvo Grada u narednih nekoliko meseci konkurisati za ovakav projekat kod Ministarstva. Potencijal Šapca, u poređenju sa Čačkom, koji imaindustrijsko - tehnološki park, zaslužuje da u narednih pet godina se razmišlja i o tome. Inženjerima i svima mladima koji se bave informacionim tehnologijama, ovakvi start ap centri i industrijsko -tehnološki parkovi su osnova za budući razvoj, rekao je ministar Popović.

Gradonačelnik Pajić je izrazio zadovoljstvo što je ugostio ministra Popovića i rekao da je privilegija što su počeli da ostvaruju ono što su građanima Šapca i obećali, a to je da će Grad Šabac biti partner sa državom i Vladom.

-Razgovarali smo o novim tehnologijama, novim investicijama, mogućnostima Grada Šapca da za buduće projekte konkuriše kod ministarstava, a pre svega kod Ministarstva kojim rukovodi ministar Popović. Govorili smo o lokacijama gde ti projekti mogu da se ostvare. Siguran sam da ćemo uz kvalitetne projekte dobiti mogućnost da imamo mini tehnološki park u našem gradu i da pokušamo da nadoknadimo vreme izgubljeno u prethodnom periodu. Šabac će biti prepoznat po visokoškolskim ustanovama, inovacionim tehnologijama i po ljudima koji će, sa visokom stručnom spremom, raditi u firmama za domaće i strano tržište iz Šapca. Sve ovo će uticati na kvalitet privrede u Šapcu, ali i na ostanak mladih i ovom gradu, rekao je Pajić.

Gradonačelnik je najavio da je dolazak ministra Popovića je samo prvi u nizu dolazaka ministara u Šabac.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa