17. decembar 2020.17. dec 2020.
Žensko odrastanje i ambis
Dodeljena nagrada Laza K. Lazarević

Žensko odrastanje i ambis

„Deo mene je poželeo da vrisne “Zašto onda ja ne mogu da verujem” a deo je išao za njom kao duh. Ona se nikad ne bi osvrnula da vidi da li sam tu. Jer ona veruje. Toliko me je nervirala ta činjenica, imala sam utisak kao da me uzima zdravo za gotovo. Neka mala verna Makica ide i lomi se iza, ti samo idi napred, ne okreći se. Poželela sam da padnem i strmeknem se u neku provaliju, samo da je izneverim, samo da ne bude tako prokleto sigurna u to da sam ja uvek iza. A ona je sa osmehom grabila napred, nesputana sumnjom, strahom, nepoverenjem… To sve crno, to sam bila ja“ (Ambis, Marija Ratković)
Priznanje koje dolazi iz rodnog grada je uvek značajnije. U Šapcu sam odrasla, tu sam naučila da pišem i zanimljivo je to što sam nagradu za kratku priču, odnosno pripovetku dobila baš ovde. U isto vreme iz štampe izlazi i moja knjiga „Ispod majice“ u izdanju Kontrast izdavaštva, te bih volela da nastavim u istom smeru, i pričanju priča. To je ono što mi okupira pažnju i što bi bilo značajno da možda promeni perspektivu mog prisustva u javnosti - kaže Marija Ratković ovogodišnja dobitnica najbolje neobjavljene pripovetke Laza K. Lazarević koju četvrtinu veka dodeljuje Kulturni centar Šabac.

U jakoj konkurenciji, priča Marije Ratković “Ambis” izdvojila se upečatljivom, višeslojnom naracijom o iskustvu ženskog odrastanja koje neretko podrazumeva kompromise, obmane i taktiziranje, naveo je žiri u sastavu Vladislava Gordić Petković, predsednica, gošća rezidencijalnog programa Lazina kuća za pisce Olja Savičević Ivančević i Katarina Janković Popović urednica LKZP prilikom odabira najbolje pripovetke.

-Ambis nam donosi priču o ženskom iskustvu, odrastanju i prijateljstvu koje nije idealizovano niti kanonizovano, već je puno prepreka i prevazilaženja istih. Kako i sam naslov kaže, to je jedan duboki ambis koji nije dovoljno istražen, ni dovoljno prisutan u književnosti. Volela bih da ohrabrim žene koje se dvoume da li smeju i misle da nisu dovoljno odvažne da ispričaju zanimljive priče koje leže duboko u njima. Poruka je da to učine - naglasila je Ratković.

Iako je trenutna situacija primorala ustanove kulture da se prilagode, ali ostanu u svom domenu, Kulturni centar je štampao izdanje Lazinog fanzina, a planirano je da se u ovom smeru nastavi. U drugom izdanju biće objavljena priča gošće rezidencijalnog programa Olja Savičević Ivančević. Najbolja savremena priča za 2020. godinu pretočena je u narativni film.

-Ovo je prvi gradski rezidencijalni program i jedan od četiri u Srbiji. Lazina kuća za pisce je novi koncept i podrazumeva boravak pisca u lokalnoj sredini. U okviru programa objedinili smo i književnu nagradu koju dodeljujemo već 25 godina. Po prvi put jedan savremen koncept, savremen način organizacije programske šeme Kulturnog centra. Savremenost se ne ogleda samo u promovisanju savremene pripovetke, već i pisaca, stvaralaštva. Cilj je da naši mladi sugrađani budu privučeni ovim vidom umetnosti, a nasleđe kojim nas je Laza Lazarević zadužio je zaista veliko. Kako bismo bili dostupni publici snimili smo i jedan eksperimentalni film prema „Ambisu“. Reditelj je Dušan Popović, student dramaturgije. Film je prošao selekciju na takmičenju kratkog metra devet milimetara- pojasnila je Katarina Janković Popović.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa