24. decembar 2020.24. dec 2020.
Jednoglasno usvojen budžet za 2021. godinu
ODRŽANA PETA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA ŠAPCA

Jednoglasno usvojen budžet za 2021. godinu

Budžet planiran na 4.119.071.510 dinara. Odbornici opozicije nisu prisustvovali ni ovom zasedanju “Verujem da je u njemu pobrojano sve ono što je bitno za naše sugrađane, a što je nova gradska vlast obećavala u izbornom periodu”, rekao je gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić. “Zadovoljan sam radom, ali pozivam i odbornike opozicije da dođu i učestvuju u radu, jer to naši sugrađani zaslužuju”, rekao je predsednik Skupštine Grada Nemanja Pajić
Skupština Grada Šapca u petak je usvojila najvažniji dokument za 2021. godinu, budžet Grada. Budžet je planiran na 4.119.071.510 dinara.

Odbornici opozicije nisu prisustvovali ni ovom, petom, zasedanju. Sa druge strane, odbornici iz redova Srpske napredne stranke za govornicom su izneli pohvale na račun budžeta, za koji su rekli da je “prvi posle 20 godina koji ne deli građane na građane prvog i drugog reda”, kao i da je “transparentan, investicioni i razvojni”.
Budžet je usvojen glasovima svih 41 prisutnih odbornika.

Gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić je istakao da mu je velika čast i zadovoljstvo što su odbornici jednoglasno usvojili budžet Grada za 2021. godinu.

-Ovo je realno najveći budžet u poslednjih 20 godina. Verujem da je u njemu pobrojano sve ono što je bitno za naše sugrađane, a što je nova gradska vlast obećavala u izbornom periodu. Projekti hale i otvorenog olimpijskog bazena su takođe predviđeni ovim budžetom. Kada su investicije u pitanju, tu je pre svega opremanje Severozapadne industrijske zone, kako bismo stvorili uslove da što veći broj investitora dođe u našu Industrijsku zonu i za to je opredeljeno oko 80 miliona dinara. Od projekata koji treba da budu realizovani sledeće godine, najkrupniji je Dom vojske, što je investicija od interesa za Grad Šabac i imamo nagoveštaje da će i ministarstva pomoći da to bude reprezentativan objekat koji će služiti kako mladim, tako i starijim sugrađanima. Predvideli smo 120 miliona za poljoprivredu i podsticajne mere za poljoprivrednike, 240 miliona za kulturu, ali smo smanjili iznose koje će mediji dobijati. Izborno obećanje je bilo i da vrtić u Šapcu neće više biti najskuplji u Republici. Od 1. januara usluge u Predškolskoj ustanovi će pojeftiniti za 10 odsto za sve korisnike, što je prva mera koja vodi ka tome da ta cena bude što niža kada budemo imali više sredstava u budžetu, rekao je Aleksandar Pajić.



Predsednik Skupštine Grada Nemanja Pajić smatra da je postojala dobra rasprava povodom izglasavanja budžeta, ali da bi ona sigurno bila dosta bolja da su i odbornici opozicije prisustvovali ovom zasedanju.



“Selo – grad” ne može da veruje gradskoj vlasti
Pre početka sednice Skupštine, u dvorištu Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača, gde se održavala sednica, odbornici Inicijative “Selo – grad” održali su konferenciju za medije. Povod konferencije bio je donošenje budžeta.
-Poljoprivrednik ovog kraja je opljačkan. Ceo budžet Grada Šapca nije dovoljan da te gubitke pokrije. Ova gradska vlast podržava ministra poljoprivrede, koji ne priča istinu i koji je rekao da će do 15. decembra biti isplaćene sve subvencije stočarima na teritoriji Srbije, a do 1. januara i svima ostalima. To nije ispunjeno. Kako mi možemo da verujemo ovoj vlasti u Skupštini Grada kada priča o budžetu i gradonačelniku Aleksandru Pajiću, koji je u kampanji rekao da će uvesti vodu i kanalizaciju u sela, ako oni podržavaju čoveka koji je na visokoj funkciji i ne priča istinu. Imamo i ministra za selo, Milana Krkobabića, koji se nije baš proslavio dok je bio ministar u prethodnom sazivu, kako da verujemo i njemu, rekao je Dragan Stanković, odbornik Inicijative.


-Opozicija je, nažalost, odlučila da na neki drugi način komunicira sa svojim biračima i građanima. Mislim da bi bilo mnogo bolje da ovde, u parlamentu, uz diskusiju, iznesemo svoje argumente kako bismo došli do što boljih odluka za naše sugrađane. Skupština izlazi u susret realnim situacijama i potrebama. Dugo smo bili bez parlamenta, izbornu proces se odužio i nova lokalna vlast se formirala pred sam kraj godine i susrela se sa mnogim izazovima.
Doneli smo i neke važne strateške dokumente na ovoj sednici. Zadovoljan sam radom, ali pozivam i odbornike opozicije da dođu i učestvuju u radu, jer to naši sugrađani zaslužuju, rekao je Nemanja Pajić.

Na sednici u petak doneto je još nekoliko važnih odluka. Usvojen je plan detaljne regulacije državnog budžeta Ib reda Šabac - Loznica u Šapcu, donet je Lokalni akcioni plan zapošljavanja, usvojena je odluka o kadrovskom planu za Gradsku upravu grada Šapca za 2021. godinu, a obrazovan je i Savet za ekologiju i zelenu ekonomiju Grada Šapca.

Osnovni razlog za obrazovanje Saveta za ekologiju i zelenu ekonomiju je donošenje odluka i preduzimanje aktivnosti iz oblasti životne sredine u cilju obezbeđivanja i ostvarivanja prava čoveka na život i razvoj u zdravoj životnoj sredini. Savet će se baviti utvrđivanjem mera, uslova i instrumenata neophodnih za održivo upravljanje, očuvanje prirodne ravnoteže, celovitosti, raznovrsnosti i kvaliteta prirodnih vrednosti i uslova za opstanak svih živih bića i sprečavanje, kontrolu, smanjivanje i sanaciju svih oblika zagađivanja životne sredine.

Usvojen je i program poslovanja JKP “Vodovod Šabac” za 2020. godinu, izabran jedan član Komisije za izbor i imenovanje i predsednik Komisije za propise.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa