24. decembar 2020.24. dec 2020.
Drvo za budućnost
Osnovna škola „Nikolaj Velimirović“

Drvo za budućnost

Drvo je najbolji čovekov prijatelj na Zemlji. Ako drveće koristimo štedljivo i s poštovanjem, raspolažemo jednim od najvećih resursa na planeti
Uvidevši značaj zelenih provršina akcija sadnje belog jasena Udruženja mladih ekologa (UMEK) nastavljena je u dvorištu Osnovne škole „Nikolaj Velimirović“. Planirano je da tokom predstojećeg proleća sve obrazovne ustanove na teritoriji grada svoje mini parkove obogate novim mladicama.

-Ova akcija je od izuzetnog značaja za naš grad, posebno za urbani deo gde nedostaje zelenih površina. Veliko je zadovoljstvo što se začajan broj građana uključio u ovaj projekat, ali i ustanova, institucija. Na primeru Osnovne škole „Nikolaj Velimirović“ možemo videti da najmlađi rado učestvuju, neki možda i prvi put sade drvo. Za 20 godina će kao odrasli ljudi moći da se pohvale svojoj deci i budu ponosni- naveo je zamenik gradonačelnika Blaža Knežević i najavio nastavak projekta u narednom periodu.

Javno komunalno preduzeće „Stari grad“ podržalo je akciju, te su radnici mališanima pomogli da posade svoj hlad i na taj način doprinesu širenju zelenih površina i drvoreda u gradu. Direktor JKP Nikola Begović ističe da su uvek na raspolaganju u aktivostima očuvanja i zaštite životne sredine.

-Rado učestvujemo u aktivnostima koje su za dobrobit i u opštem interesu sela i grada. Kao što smo to učinili u OŠ „Nikolaj Velimirovič“ nastavićemo i u drugim školama. U narednom periodu u saradnji sa Gradskom upravom na čelu sa gradonačelnikom Aleksandrom Pajićem pokušaćemo da probudimo i utičemo na svest naših sugrađana kada je životna sredina u pitanju, i ukažemo na važnost njenog očuvanja.

Projekat pod nazivom „Posadi svoj hlad“ je startovao u septembru mesecu kada su građani imali priliku da putem linka se prijave za besplatne sadnice.



-U celokupni projekat su uključeni brojni gradovi, među kojima je i Šabac preko našeg Udruženja mladih ekologa čiji je primarni cilj zaštita životne sredine, te smo za sugrađane obezbedili sadnice. Uz ovo dobili smo i jednu značajnu donaciju kada su u pitanju škole i ustanove za decu sa posebnim potrebama – kaže Danijela Gavrić predsednica Udruženja mladih ekologa navodeći prednosti odabranih sadnica belog jasena kao prirodnog prečišćivača vazduha.

-Oslobađa značajne količine kiseonika koji nam je neophodan, dok njegova krošnja ima hlad. Cilj nam je da svako od nas posadi bar jedno drvo. Jesenja sadnja će biti nastavljena i tokom proleća, kada će građani moći da se prijave i dobiju sadnicu, kao i škole koje ne budu sada bile u mogućnosti da posade svoj jasen. Planirano je da 800 sadnica bude deo akcije, ali se nadamo da će ta brojka biti duplo veća na proleće.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa