24. decembar 2020.24. dec 2020.
Posadi svoj hlad
Osnovna škola „Stojan Novaković“ ekološka akcija

Posadi svoj hlad

„Ako razmišljate godinu dana unapred, posejte seme, ako razmišljate deset godina unapred, posadite drvo.“
(kineska narodna izreka)
U okviru akcije “Posadi svoj hlad” Udruženje mladih ekologa (UMEK) darovalo je sadnice belog jasena Osnovnoj školi “Stojan Novaković” u Šapcu. Mladice su posađene u dvorištu matične škole, izdvojenih odeljenja (Pocerski Pričinović, Gornja Vranjaska) i škole na Letnjikovcu.

-Jasen karakteriše čvrstoća, u Evropi ga smatraju simbolom plodonosti. Već za dve godine će imati veliku krošnju, dobar je raspirator, a daje i estetski i dekorativni učinak – kaže Mirjana Janjić iz Udruženja Mladih ekologa i dodaje da je planirano da oko 800 sadnica belog jasena bude deo dvorišta obrazovnih ustanova na području Šapca, jer samo jedno stablo godišnje proizvede kiseonika koliko je potrebno za četvoročlanu porodicu, te je uloga šuma u prečišćavanju zagađene atmosfere nemerljiva.

Kako bi najmlađe osnovce upoznali sa značajem očuvanja prirode i zaštite životne sredine UMEK je organizovalo i interaktivnu ekološku radionicu u OŠ “Stojan Novaković” kao uvertiru u akciju sađenja jasena. Predmeti nastali tokom edukativnog časa biće poseban podsetnik učenicima na darove prirode i drveća esencije pluća planete.

-Vrlo rado smo se priključili akciji, naše školsko dvorište je već obogaćeno drvećem, ali se uvek trudimo da bude još lepše, blistavije. Primer i ponos deci koja pohađaju nastavu u Stojanovoj. U okviru nastavnog programa učimo o ekologiji sa posebnom pažnjom, jer smatramo da je značajno da ih od ranog uzrasta usmeravamo da brinu o svojoj okolini. Ako ih sada usmerimo, kao odrasli će biti još odgovorniji i čuvati prirodu na pravi način - rekao je učitelj Mladen Lazić.

Za lepši, čistiji vazduh i grad, posadite svoj hlad, poručuju iz Udruženje mladih ekologa.
M. Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa