24. decembar 2020.24. dec 2020.
Šabac ponovo na klackalici
POSLEDNjI IZVEŠTAJ O EPIDEMIOLOŠKOJ SITUACIJI

Šabac ponovo na klackalici

Od utorka broj novozaraženih ponovo je u Šapcu dostigao cifru od 100, dok je u sredu je bio 107. Protekla 24 sata pre zaključenja ovog broja (u sredu ujutru) u Opštoj bolnici Šabac preminulo je 7 kovid pozitivnih pacijenata. Na bolničkom lečenju se nalazilo ukupno 180 pacijenata sa Kovidom
Početak ove sedmice bio je povoljan kada je epidemiološka situacija u Šapcu i Mačvanskom okrugu u pitanju. Broj zaraženih bio je u primetnom padu, što je ukazivalo na poštovanje mera. Međutim, već od utorka broj novozaraženih ponovo je u Šapcu dostigao cifru od 100, dok je u sredu je bio 107, od ukupno 218 u celom Okrugu.

Protekla 24 sata pre zaključenja ovog broja (u sredu ujutru) u Opštoj bolnici Šabac preminulo je 7 kovid pozitivnih pacijenata. Na bolničkom lečenju se nalazilo ukupno 180 pacijenata sa Kovidom. Tešku kliničku sliku imalo je 12 bolesnika, koji su bili u respiratornoj jedinici, od čega je njih 5 intubirano.

Pozitivno je da je broj prijema i otpusta u šabačkoj Bolnici poslednjih nekoliko dana izjednačen, čak je broj otpusta
nešto veći od broja prijema. Takođe, dobro je i to da nema hospitalizovane dece u “crvenoj zoni”.



-Unazad par dana broj hospitalizovanih je ispod 200. Broj prijema i otpusta je uravnotežen. Infektivno, grudno i interno, tri kovid zone, su na kapacitetima od 80 odsto. Imamo dovoljno respiratora. Naši anesteziolozi, i sestre u respiratornoj jedinici obavljaju najveći posao i na njima je najveći pritisak. Imaju ispomoć i drugih lekara, ali najveća bitka je u respiratornoj jedinici. Čini se da smo zaravnili krivulju, ali videćemo kako smo se ponašali za Svetog Nikolu i kako ćemo proslaviti predstojeće praznike. Ukoliko se ovaj trend nastavi, ja sam optimista da ćemo ovaj talas izgurati uspešno, rekao je direktor Opšte bolnice dr Slobodan Popović i još jednom apelovao na građane da čuvaju svoje i zdravlje svojih najbližih tako što će za praznike ostati kod kuće, rekao je direktor Opšte bolnice “Dr Laza K. Lazarević” dr Slobodan Popović.

Prema podacima koje je u ponedeljak na sastanku Štaba za vanredne situacije izneo dr Branko Vujković, direktor Zavoda za javno zdravlje Šabac, kao nedeljni izveštaj, u Šapcu je bilo 646 novih kovid pozitivnih slučajeva, što je značajan pad u odnosu na 830 nedelju dana ranije. Slično je i na Okrugu. Sada je bilo nešto više od 1.400 novopozitivnih na Okrugu, dok je prethodne sedmice taj broj iznosio skoro 2.000.

Pozitivno je da je broj prijema i otpusta u šabačkoj Bolnici poslednjih nekoliko dana izjednačen, čak je broj otpusta nešto veći od broja prijema


-Građani su više poštovali mere. Videćemo u danima pred nama kako smo se ponašali za Svetog Nikolu. Svi smo apelovali da se poštuju mere i predlozi Kriznog štaba da se ovaj praznik ne slavi tradicionalno, da pola Srbije slavi, a pola ide u goste, nego da se obeleži u najužem porodičnom krugu. Očekuje nas i doček Nove godine. Ponovo apelujemo na sugrađane, bez obzira kakve mere budu bile na snazi tog momenta, da je proslave u krugu svojih najbližih, rekao je dr Vujković.
M.M.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa