24. decembar 2020.24. dec 2020.
Projekat od vitalnog značaja
Potpisivanje Sporazuma za izgradnju Transfer stanica u Osečini

Projekat od vitalnog značaja

U ime Mačvanskog upravnog okruga Sporazum je potpisao Vladan Krasavac, načelnik Upravnog okruga, koji je naglasio veliki značaj Projekta u funkciji zaštite i očuvanja životne sredine, kao i predstavnici opština Krupanj, Ljubovija i Mali Zvornik
U utorak 22. decembra 2020. godine, u opštini Osečina svečano je potpisan Sporazum o zajedničkoj lokaciji za izgradnju transfer stanice sa linijom za separaciju otpada, kompostanom i reciklažnim dvorištem za kabasti i ostali otpad. Ovim su nastavljene aktivnosti u cilju realizacije Projekta Regionalne deponije “Kalenić” Ub. Reč je o projektu koji je od vitalnog značaja za 15 lokalnih samouprava i u funkciji je odlaganja komunalnog otpada. Transfer stanica u opštini Osečina jedna je od ukupno tri predviđene, a druge dve će se nalaziti u gradu Loznica i opštini Koceljeva. U planu je da se Reginalna deponija stavi u funkciju u naredne dve do tri godine. U ime Mačvanskog upravnog okruga Sporazum je potpisao Vladan Krasavac, načelnik Upravnog okruga, koji je naglasio veliki značaj Projekta u funkciji zaštite i očuvanja životne sredine, kao i predstavnici opština Krupanj, Ljubovija i Mali Zvornik.

Prema studiji koju je uradio Saobraćani institut CIP, šest lokalnih samouprava sa područja Mačvanskog upravnog priključuje se Regionalnoj deponiji “Kalenić” Ub. Projektom su obuhvaćene i lokalne samouprave Kolubarskog upravnog okruga i tri opštine grada Beograda Obrenovac, Mladenovac i Lazarevac. Studijom su definisane tri transfer stanice u Koceljevi za opštine Koceljevu i Vladimirce, u Osečini za opštine Krupanj, Ljubovija i Mali Zvornik i transfer stanica u Loznici. Realizacijom ovog značajnog Projekta rešiće se problem sa komunalnim otpadom na području čitavog Mačvanskog upravnog okruga, stim da grad Šabac i opština Bogatić komunalni otpad odvoze na deponiju u Sremsku Mitrovicu, naveo je između ostalog u svom obraćanju Vladan Krasavac, načelnik Mačvanskog upravnog okruga.

načelnik muo: realizacijom ovog značajnog projekta rešiće se problem sa komunalnim otpadom na području čitavog Mačvanskog upravnog okruga


Zoran Petrović, direktor RC “Eko Tamnava” je naglasio da ovo Preduzeće u svom sastavu ima 15 gradova i opština: Valjevo, Obrenovac, Lazarevac, Ub, Barajevo, Lajkovac, Mionica, Osečina, Ljig, Loznica, Vladimirci, Koceljeva, Mali Zvornik, Ljubovija i Krupanj, koji će komunalni otpad odlagati na Regionalnu deponiju u Ubu. Ovo je finalizacija Sporazuma, na kome se radilo više od godinu i po dana. U planu je i postrojenje za selekciju komunalnog otpada čija je procenjena vrednost oko 4,5 miliona evra, a postrojenje prate i infrastrukturni objekti i drugi prateći objekti koji će omogućiti njegovo funkcionisanje. Reč je o modernom i automatskom postrojenju koje će biti i u funkciji zaštite životne sredine. Zahvaljuje se rukovodstvu opštine Osečina što je prihvatilo da transfer stanica bude na području opštine, uz napomenu da se otpad neće odlagati u Osečini, već se radi o otpadu u tranzitu za Regionalnu deponiju u Ubu.

U ime opštine Osečina, domaćin skupa i potpisnik Sporazuma bio je predsednik opštine Nikola Tomić, koji je istakao pojavu velikog broja divljih deponija u samoj Osečini i izjavio da se ovim procesom rešava pitanje odlaganja komunalnog otpada i za Osečinu.
Kabinet načelnika Vladana Krasavca

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa