24. decembar 2020.24. dec 2020.
Božić je praznik duha i srca
Velečasni Andrej Đuriček, župnik crkve Svete Ane u Šapcu

Božić je praznik duha i srca

U vremenu neizvesnosti važna je uteha. Kriza produbila neke razlike. Reforme počinju u srcu. Čovek dragocen u očima
Gospoda
Hrišćani čije crkve i verske organizacije poštuju Gregorijanski kalendar u petak će obeležiti najradosniji hrišćanski praznik, dan rođenja spasitelja, Sina Božijeg Isusa Hrista – Božić. Dan koji u svojoj suštini nosi radost i mir u Gospodu, svi Hrišćani, bez obzira koji kalendar poštuju dočekuju u neizvesnosti, u borbi i strahu od nečega istovremeno oku nevidljivog, a tako opasnog kao što je virus Kovid 19. Svoja duhovna gledišta i božićne poruke za sve za vaš i naš list, sa nama je podelio župnik rimokatoličke crkve Svete Ane u Šapcu Andrej Đuriček.

Ovaj Božić dolazi na kraju teške i izazovne godine u kojoj je sve iscrpela borba protiv opasnog virusa, a kraj se još ne nazire. Postoji li duhovna poruka koju iza sebe ostavlja ova 2020.
Nismo ni slutili pre samo godinu dana šta nas čeka tokom naredne godine. Dočekujemo i radosni praznik i novu godinu u neizvesnosti, razmuljivom strahu za zdravlje najbližih, ali sa utehom u Gospodu. Vera ima snagu jaču od svega da ponudi spas, ohrabrenje. U Gospodnjim očima čovek je dragocen i svako ko iskreno primi Gospoda u svoje srce pronaćiće utehu i snagu da istraje. Kada je oko nas sve neizvesno, uteha koju pruža Gospod oličen u Spasitelju je neophodna svima.

Čini se da samo zajednički neprijatelj može ujediniti ljude. Sada planeta ima jednog protivnika, međutim, u lakšim vremenima, više se ističu razlike među ljudima, po svakoj osnovi, nacionalnoj, rasnoj, verskoj. Da li je to usud ljudskog roda?
Iskreno, voleo bih da je makar i virus ujedinio na taj način sve ljude, ali bojim se da nije. I u ovakvim situacijama se iskazuju razlike, neke možda još više nego pre. Postoje oni koji svoj posao mogu da rade od kuće i oni koji ne mogu i samim tim su ugroženi, nejednako su svima dostupni resursi u borbi protiv bolesti, postoje još mnoge. Čitav svet traga za vakcinom, razumljivo, poenta društva je zajedništvo u borbi protiv nekoga. Hrišćanstvo podstiče zajedništvo, ali ne jedinstvo u borbi protiv nekoga, već zajedništvo, odnosno saradnju baziranu na ljubavi i poštovanju, kao trajnije u odnosu na ono koje podstiče zajednički neprijatelj.

velečasni andrej đuriček


Koja je najveća opasnost za ljudski rod, koji je put da pojedinac postane bolji i tako bude individua koja popravljajući sebe, popravlja svet?
Papa Franja je nedavno predstavio ideju duboke moralne obnove. Rekao je da su svi braća, međutim pohlepa, sebičnost, konzumerizam su učinili svoje, trpe ljudi, trpi priroda, a samim tim i svet. Čovečanstvu je potrebna promena, međutim istinska reforma ne može da bude na sili zasnovana, već ona mora da počne u svakom pojedincu. Čovek ima snagu i prava promena počinje promenom u srcu pojedinca, brigom o drugom, a kada svako napravi reformu u sebi, u srcu i svesti, počeće obnova svega.

Hrišćanstvo podstiče zajedništvo, ali ne jedinstvo u borbi protiv nekoga, već zajedništvo, odnosno saradnju baziranu na ljubavi i poštovanju


Božićna poruka za sve Hrišćane. Materijalno stanje će odrediti bogatstvo trpeze, poklona, ali šta predstavlja istinsko slavlje rođenja Sina Božijeg?
-Božić je praznik duha i praznik srca. Bog je u Isusu Hristu postao nama blizak. Otelotvorenjem u spasitelju, Gospod je pokazao da je čovek dragocen u njegovim očima. Mi, hrišćanski vernici verujemo u Boga oličenom u Isusu Hristu i slava rođenja Sina Božijeg je slava i zahvalnost Gospodu koji nas je u Hristu prihvatio. To moramo osetiti u srcu i duši, čistim srcem i dušom zahvaliti Bogu i to je najvažnije. Darovi, trpeza je nešto sekundarno. Praznik je u nama.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa