24. decembar 2020.24. dec 2020.
Šest decenija tradicije
Osnovna škola „Nata Jeličić“ obeležava jubilej

Šest decenija tradicije

„Uveren sam da će budući naraštaji dopisivati knjigu „Škola koju volimo“, utoliko pre što vreme bude odmicalo. Ako ne pre, verovatno će biti podstaknuti nekim novim jubilejima, slavljenjem 80. ili 100. rođendana Natine“, ističe autor monografije i nekadašnji učenik OŠ „Nata Jeličić“ Dragoslav Mićić
Monografijom “Škola koju volimo”, autora Dragoslava Mićića, šabačka Osnovna škola “Nata Jeličić” 21. decembra obeležila je šest decenija postojanja i rada. Hronika Natine škole ispisana je ljubavlju, kao omaž učenicima, nastavnicima, zaposlenima i roditeljima, sa ponosom ističe rukovodstvo škole.

Direktor OŠ “Nata Jeličić” Zoran Starčević kaže da je obeležavanje jubileja započelo protekle godine kada je ova obrazovna ustanova dobila fiskulturnu salu, a monografija i dokumentarni film prenose samo deo bogate istorije ove osmoletke. Ponosan je na tradiciju, uspehe zaposlenih i učenika, te se nada da će Natina nastaviti i u budućnosti da niže uspehe.

-Sala je dosanjani san svih generacija naše škole koji nam je dao novu energiju da se trudimo više i ulažemo u sebe. Uspeli smo da oplemenimo i uredimo enterijer škola u Šapcu i Drenovcu, kako bismo obezbedili prijatno okruženje svim našim đacima i zaposlenim, a sve u cilju kvalitetnije nastave. Ono što bih izdvojio kao posebnost je monografija naše škole sa simboličnim naslovom “Škola koju volimo”. Ovaj životopis priredio je naš poznati autor i publicista Dragoslav Mićić, za nas, kraće, komšija Dragan. Zbog trenutne epidemiološke situacije promocija će biti u vidu dokumentarnog filma koji zainteresovani mogu pogledati na našem sajtu, fejsbuk stranici i instagramu - navodi direktor Starčević.

Odabir materijala, bio je pun izazova, jer ispričati priču, istoriju škole nije lak zadatak. No, zadovoljstvo je veće kada se ugledaju plodovi mukotrpnog rada, navodi nekadašnji učenik, poznati šabački novinar i publicista Dragoslav Mićić.

-Osetio sam veliku čast i odgovornost da kao đak prve generacije Natine škole napišem monografiju i da se na taj način odužim svim učiteljima i nastavnicima za neprocenjivo blago koje su nam darovali, ne samo tada, nego za čitav život. Cilj mi je bio da đaci još više zavole svoju školu, da shvate prave vrednosti prema kojima će odrastati i postati ljudi, po kojima će biti upamćeni - dodaje autor knjige, sa uverenjem da će generacije koje dolaze ostaviti trag vredan pamćenja i da će svoja postignuća dopisati u knjigu “Škola koji volimo”.

-Natina školu je od početka do danas pohađalo više desetina hiljada učenika i nekoliko stotina nastavnika. Mnogi prosvetari odavno nisu sa nama, a njihovi učenici su se razišli po svetu. Ali, ovom knjigom, školom na dlanu, čuće ih i videti kadgod to zaželite. Zato knjige ove vrste nikada ne zastarevaju. Svojevrsni su udžbenici istorije. Zaustavljaju vreme u njegovom rušilačkom toku i istovremeno označavaju novi početak. Oslonac su i izgradnja narednim izdanjima. Pišu ih i pisaće bivši, sadašnji i budući učenici - zaključuje Mićić.
M. Ž.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa