24. decembar 2020.24. dec 2020.
KAPITALNE INVESTICIJE SU PRIORITET
USVOJEN BUDžET OPŠTINE KOCELjEVA ZA 2021. GODINU

KAPITALNE INVESTICIJE SU PRIORITET

Prema usvojenom predlogu odluke o budžetu za 2021. godinu u opštinsku kasu će se sliti više od 362, dok će se iz nje potrošiti preko 398 miliona dinara
Deficit u koceljevačkom budžetu za narednu godinu projektovan je na skoro 36 miliona dinara. Međutim, ovaj manjak biće pokriven prenetim neutrošenim sredstvima iz tekuće godine.

Prema usvojenom predlogu odluke o budžetu za 2021. godinu u opštinsku kasu će se sliti više od 362, dok će se iz nje potrošiti preko 398 miliona dinara.

Diskutujući na temu predloga budžeta na prošlonedeljnoj sednici, odbornik vladajuće većine Jovan Senić izneo je primedbu da odbornici nisu upoznati sa tačnim rasporedom puteva i ulica koji su planirani za izgradnju i rekonstrukciju u delu kapitalnih investicija, kao i da bi sva sredstva trebalo utrošiti u toku godine, recimo na projektno planiranje, umesto što se određena neutrošena suma novca svake godine prenosi u narednu.

–Kada je reč o kapitalnim investicijama u delu rekonstrukcije opštinskih puteva i ulica, za koje je predviđeno 78 miliona, to je mnogo. Ja znam da će svaki dinar otići tamo gde je predviđeno i gde treba, ali mi kao odbornici ne znamo tačan raspored tih puteva, u koji deo će to otići. Drugo, sredstva koja prenosimo svake godine po 30-40 miliona dinara, ja bih bio srećan kada bi smo sva utrošili za investicije u toku godine. Na prvom mestu za projektno planiranje. Uraditi projekte da budemo spremni ako od nekud dođu pare. Takođe, evo treća godina već se izdvaja za pijac. Hajde i to da potrošimo i uradimo projekat- poručio je Senić.

Odgovarajući na komentare odbornika, predsednik SO-e Koceljeva i narodni poslanik u republičkom parlamentu Veroljub Matić rekao je da će pitanje rasporeda investicija i onoga što će se raditi i u oblasti putne infrastrukture biti jasnije definisano planovima za infrastrukturne radove, te da bi za budžet bilo previše da ide do tih detalja.

–Što se tiče viška sredstava koje imamo u budžetu svake godine od 2004-e, naš budžet je pozitivan. Naravno da budžet treba da bude uravnotežen i da bi bilo dobro da se troši na godišnjem nivou. Međutim, u republičkom zakonu o budžetskom sistemu stoji da budžetski deficit može biti deset odsto od budžeta za tu godinu. Toliko dozvoljava da se ide u minus, bez obzira da li ima sredstava koja nisu utrošena u prethodnoj godini. I to je nama velika smetnja. Mi nemamo problem sa našim budžetom, nemamo dugovanja, ni jedan kredit, servisiramo sve potrebe koje budžet treba da finansira i opet nam ostaje para.

U poziciji smo da određena sredstva obezbedimo sa drugih adresa za investicije i delom naših sredstava radimo i gradimo. Ipak, što je veliko to je i tromo. Država kao država je sama po sebi troma i ovo nije kritika već definicija. Zato je nemoguće izvlačiti pojedinačne slučajeve i primenjivati drugačije propise. Male opštine, koje pametno raspolažu sa svojim budžetom, one ostavljaju godinu, dve, tri, četiri neke pare da bi pete mogle da uđu u neki veliki projekat zajedno sa nekim drugim parama. A najbolje je ta sredstva trošiti u razvojnu stranu- objasnio je Matić.

On je upoznao odbornike da je opština uspela da dobije sredstva od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu za izgradnju zelene pijace u Koceljevi, te da se stiglo do faze izrade izvođačkog projekta. Nakon toga sledi raspisivanje tendera i izbor izvođača radova.

–Reč je o 50-ak miliona dinara dobijenih sredstava od države i u ovoj investiciji i mi, kao opština učestvujemo sa nekih deset posto. Jako sam zadovoljan što smo to uspeli da uradimo. Ja ne vidim ni jednu kočnicu, ali moraju da prođu određene procedure i već naredne godine ćemo dobiti jedan moderan, savremen pijac. Mi smo zamislili da to ima i višenamensku ulogu. Naravno da će osnovna uloga biti pijac ali da određena oprema, koja tamo bude bila, može da se sklanja i vraća, da bude mobilna kako bi taj prostor po potrebi mogao da se koristi i u druge svrhe. Sadašnja naša pijaca apsolutno nije uslovna. Počev od sanitarnog čvora, koji ne postoji, do svega ostalog. Ovo će biti jedan moderan pijac, za naše uslove odličan- zaključio je predsednik lokalnog parlamenta i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Matić je iskoristio priliku i razgovor na temu budžeta opštine da upozna odbornike o najvećoj investiciji koja će se realizovati u toku 2021-e godine. Reč je izgradnji, rekonstrukciji i proširenju vrtića. On je podsetio da je PU “Poletarac” jedna od najboljih ustanova po funkcionisanju i organizaciji kao i rezultatima i da to nije samo njegova lična ocena već sud nadležnih republičkih inspekcija koje kontrolišu rad obdaništa.

Imamo veću tražnju za korišćenje objekta nego što imamo mesta, kapaciteta. Deo objekta koji je rađen 2010-e godine je zidan ali je veći deo vrtića montažnog karaktera, a takvi objekti imaju svoj vek trajanja. Naš vrtić izgleda prilično lepo. Međutim, on je lepo sređen, ofarban, održavan, ali je u suštini truo. I to je jedan od razloga zbog kojeg je neophodno da se on gradi. Ovih dana izabran je izvođač radova, ugovor o izgradnji je potpisan i narednih dana treba iz Kancelarije za javna ulaganja Republike Srbije da se prebaci 300 miliona dinara za ovu investiciju. To su za nas ogromne pare i oni finansiraju objekat u celosti. Nadam se da će novi vrtić biti spreman već od septembra da primi sve zainteresovane, da se ne samo ukinu liste čekanja, već da imamo i viška mesta- izjavio je Matić i dodao da su korisnici obdaništa najmlađi stanovnici opštine te da je važno da imaju najbolje uslove.


U diskusiju na temu budžeta uključio se i predsednik opštine Dušan Ilinčić. On je, odgovarajući na sugestiju odbornika da je važno imati spremne projekte, podsetio na niz investicija koja su spremno dočekane u lokalnoj samoupravi.

–Tu je fiskulturna sala u Donjem Crniljevu za koju je projekat urađen sa naše strane. Isto važi i za fiskulturnu salu u Kamenici. Tu je i projekat izgradnje rezervoara za vodu u Svileuvi od skoro hiljadu kubnih metara, takođe urađen sa naše strane. To je samo deo onoga što je urađeno u prethodnom periodu- rekao je Ilinčić.

On je tom prilikom ocenio da je budžet planiran realno, te da je stabilan i bez iznenađenja, što je velika stvar za sigurnost svih građana u opštini.



–Ali, moramo se osvrnuti na kapitalne stvari i na poziciju u kojoj se Koceljeva trenutno nalazi, a nije se nalazila nikada ranije. Svesni ste činjenice da se rade kapitalne stvari u kontinuitetu i da su projekti višemilionski. Ako uzmemo samo objekat u Kamenici, obnova škole i izgradnja fiskulturne sale, koji su koštali preko 120 miliona dinara. Pa rezervoar čija je vrednost preko 60 miliona. Sala u Donjem Crniljevu više od 30 miliona. Ako uzmemo u obzir regulisanje Tamnave i sve radove za koji su takođe utrošeni višemilionski iznosi. I, ako imamo u vidu da su nas zaticale razne poteškoće, od poplava do pandemije, imali smo teške trenutke i velike izdatke što se tiče funkcionisanja lokalne samouprave, onda je jasno da se nalazimo u periodu intenzivnog razvoja. A to nije došlo samo od sebe. I u trenutku kada se čitav svet bori sa pandemijom, mi smo orjentisani na izgradnju i investicije. Ovakav trend ćemo nastaviti i insistiraćemo na kapitalnim investicijama- poručio je Ilinčić i dodao da je Koceljeva jedna od 20 opština u Srbiji koja je ušla u projekat izgradnje zelene pijace kao i da lokalna samouprava učestvuje u realizaciji ovog projekta samo kroz izradu idejnog rešenja i rešenja za izvođenje.

–Dakle, učestvujemo sa jednim malim delom i morali smo da budemo spremni u svakom trenutku. Ovo je snaga Koceljeve koju moramo da koristimo i da svu energiju u to usmerimo. Ovo su trenuci kada mi možemo da uradimo dosta, kada imamo kontakte i možemo da uradimo dosta za naše mesto. I treba to iskoristiti za kapitalne stvari- zaključio je predsednik koceljevačke opštine za skupštinskom govornicom.
V. Bošković

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa