Info

31. decembar 2020.31. dec 2020.
Iz godine izazova  u godinu jubileja
Direktor zavoda za javno zdravlje, Branko Vujković

Iz godine izazova u godinu jubileja

“Virus nije napao samo živote ljudi, već i osnovne poluge našeg društva. Opravdana nada pojavila se pronalaskom vakcine, tako da nas naredne godine čeka masovna imunizacija stanovništva. Uporedo sa pandemijom, borili smo se sa infodemijom: širenjem lažnih vesti i dezinformacija. U ovom smislu smo uspeli, jer smo shvatili vrednost društvenih mreža i našeg prisustva na njima. Sledeće godine naš Zavod slavi veliki jubilej, sto godina od osnivanja. U planu je proširenje prostora, ali i promena imena u ZZJZ “Vera Blagojević”, istakao je za “Glas Podrinja” direktor Zavoda za javno zdravlje Šabac, Branko Vujković
Specifična godina ostaje iza nas. Virus je napao ne samo živote ljudi, već i osnovne poluge našeg društva. Kao stožer narodnog zdravlja, ZZJZ Šabac je pored svakodnevnih aktivnosti morao da vodi računa o svih 11 zdravstvenih ustanova i svih 8 lokalnih samouprava dodatno zbog pandemije Covid-a19. Ta borba traje od marta, dakle već devet meseci i biće nastavljena i u sledećoj godini- počeo je sumiranje 2020. godine za “Glas Podrinja” direktor ZZJZ Šabac, Branko Vujković.

Pripreme za vakcinaciju
Nadu za povratak u normalne životne tokove pružila je vakcina. Očekuje se skora masovna imunizacija stanovništva, ali za nju su potrebne opsežne pripreme. Među prvim kategorijama za vakcinaciju su zdravstveni radnici i starije osobe. U toku je prikupljanje podataka, odnonos anketiranje zainteresovanih i dobijanje pristanka.

-U januaru očekujemo kontigent vakcina. Od Ministarstva zdravlja, odnosno Instituta “Batut”, dobili smo logističku pomoć u vidu nabavke i distribucije dodatnih frižidera za čuvanje vakcina. To znači proširenje naših kapaciteta u svih osam opština. Očekujem da ćemo vakcine dočekati spremni na celoj teritoriji Mačvanskog okruga. Međutim, ono na šta bih posebno skrenuo pažnju je sama priprema za vakcinaciju. To je veoma delikatan posao, pogotovo kada je reč o vakcini koja se čuva na temperatri od -70 Celzijusa i mora biti upotrebljena u roku od pet dana od odleđivanja. Zbog toga je važno na vreme anketirati sugrađane i zbog toga su gerontološki centri i domovi za stare već dobili dopis da nam dostave spiskove zainteresovanih za vakcinaciju i zaposlenih i korisnika- objašnjava dr Branko Vujković i izražava nadu da će odziv za vakcinaciju biti masovan, jer ćemo od nje svi imati benefit.

-Preporuka je da oni koji su preležali i time stekli neki imunitet ne moraju da budu baš u prvom krugu, ali preporuka je da se svi vakcinišemo. Štetnih posledica nema, a korist je višestruka- kaže dr Vujković.

Pomoć nadležnih
Kada se govori o pomoći resornog Ministarstva u ovim teškim vremenima, dr Vujković kaže da je ona velika ne samo u edukativnom već i konkretnom delu. Preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, šabačkom Zavodu je opredeljeno više od 30 miliona dinara za aktivnosti na sprečavanju epidemije i milion dinara za uređenje infrastrukture. Ono na čemu su u Zavodu za javno zdravlje Šabac posebno zahvalni je mogućnost da angažuju devet mladih zdravstvenih radnika, kao dragocenu pomoć u borbi protiv virusa.

-Posredstvom Ministarstva zdravlja, uz pomoć delegacije Evropske unije, dobili smo pet miliona dinara za upošljavanje devet zdravstvenih radnika na određeno vreme. Oni su kod nas od početka septembra, a ugovor im ističe krajem februara. U vreme kada su naši redovni zaposleni odmarali samo pred kraj leta, za vreme kratkotrajnog epidemiološkog zatišja, oni su nam više nego dragoceni- kaže dr Vujković.

Pozivam građane na odgovornost, slavićemo duplo kad zaraza prođe
-Želim građanima dobro zdravlje, da se suzdrže velikih proslava, da proslave skromno u krugu najbližih. Biće dana za slavlje. Očekujemo da u Novoj godinie, vakcinacijom pobedimo Kovid. Do tada nas čuva odgovorno ponašanje i strpljenje. Slavićemo duplo kad korona prođe!


Borba za istinito informisanje
Direktor ZZJZ Šabac kaže da je veliki posao bila i borba sa infodemijom. Prilikom pojave nepoznatog virusa, u vreme kada se vesti brzinom svetlosti na mrežama šire, bilo je potrebno uložiti značajne resurse u sprečavanje širenja lažnih vesti i dezinformacija.

-Tokom pandemije i Svetska zdravstvena organizcija je ulagala veliku energiju u borbi protiv širenja lažnih vesti i dezinformacija. Naročito na početku je bila evidentna pojava velikog broja lažnih vesti protiv državnih i zdravstvenih institucija, kao i u vezi epidemiološke situacije uopšte. Mi smo, od samog početka našli dobar način komunikacije sa građanima preko zvaničnih društvenih mreža. Tako smo ih informisali kako o epidemiološkoj situaciji, tako i o konkretnim stvarima vezanim za prevenciju Covida -19, izmene zakonske regulative, obaveznosti PCR i antigenskog testiranja- kaže doktor Vujković i navodi da je u planu unapređenje ovih kanala komunikacije, preko čet bot platforme, gde će građani moći na mrežama ili zvaničnom sajtu da postavljaju pitanje i automatski dobiju odgovore. Napravljen je i mini test o Kovidu, gde će korisnici moći da provere svoje znanje o “virusu koji je promenio svet”.

-Brzina informacije i dezinformacija je nametnula ovakav način komunikacije kao impertaiv. Od početka pandemije do danas imali smo 1.370 objava u medijima. Ukoliko gledamo društvene mreže samo na fejsbuk stranici smo imali preko 1.100 objava, plus veliki broj odgovora na pitanja naših sugrađana- objašnjava dr Vujković i izražava zahvalnost “Glasu Podrinja”, na profesionalnom i odgovornom izveštavanja u vreme epidemije.

-Zahvalio bih se „Glasu Podrinja“, na korektnom izveštavanjau tokom celog perioda pandemije. Pokazali ste kako izgleda profesionalno izveštavanje u okolnostima koje nisu bile idealne. Maratonski izborni proces je onemogućavao ljudima da korektno rade svoj posao, ali “Glas” je bio i ostao korektan, tako da sam uverenda ćete i dalje biti ozbiljan partner u borbi za očuvanje javnog zdravlja na teritoriji Šapca- izjavio je dr Vujković.

Godina jubileja
Sledeća godina je od izuzetnog značaja za Zavod za javno zdravlje Šabac. Navršava se jedan vek od osnivanja, odnosno biće zaokružena 100 godina borbe za zdravlje naroda. Planirano je proširenje, ali i da Zavod ponese ime Vere Blagojević.

-Na kraju ove godine porkrenuta je inicijativa da Zavod za javno zdravlje ponese ime Vere Blagojević, a simbolika je još jača, ako uzmemo u obzir podatak, da je upravo 2021, stota godišnjica od njenog rođenja. Vera je primer koji treba da sledimo, izmeđuostalog jer je bila student medicine koji se nesebično žrtvovao za ideale, kao što se nama veliki broj studenata na početku pandemije priključio da volontira bez ikakvih briga za svoje zdravlje- ističe dr Vujković i navodi:

-Planirali smo i proširenje kapaciteta ustanove. Projekat je urađen. Ostaje nam da obezbedimo sredstva gde očekujemo pomoć ministarstva zdravlja i lokalne samouprave. Planirano je oko 30 miliona dinara za rekonstrukciju i adaptaciju naše ustanove, tj nadogradnja dela gde su uzorkovanje i sanitarni pregledi. Stručne ljude imamo. Obučene radnike, imamo koleginicu koja završava specijalizaciju iz mikrobiologije, dobili smo saglasnost za prijem molekularnog biologa, dakle sve što se tiče naših kapaciteta je ispunjeno, a godina jubileja je lep povod da proces proširenja zaokružimo.

Pored planiranih proširenja, i proslave jubileja, dr Vujković kaže da će i 2021. biti godina borbe za javno zdravlje. Očekuje se stišavanje situacije oko Korone, ali je tu i dalje rad na prevenciji i ranom dijagnostikovanju hroničnih nezaraznih bolesti.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa