31. decembar 2020.31. dec 2020.
Veliki posao u vanrednim okolnostima
AKTIVNOST MAČVANSKOG UPRAVNOG OKRUGA U 2020.GODINI

Veliki posao u vanrednim okolnostima

Tokom 2020.godine Mačvanski upravni okrug je sprovodio brojne aktivnosti u svim oblastima delovanja, ali je zbog epidemije COVID-19, najveći broj njih realizovan u vanrednim pandemijskim okolnostima i kontinuiranoj borbi sa opakim virusom. Saradnja sa lokalnim samoupravama odvijala se na sednicama Saveta Upravnog okruga kojih je održano pet i u njihovom obilasku, posebno u vreme vanrednih situacija i elementarnih nepogoda. Svakodnevni kontakti sa rukovodstvom lokalnih samouprava odvijani su i kroz rad Okružnog štaba za vanredne situacije, prilikom obilaska zdravstvenih ustanova, graničnih prelaza. Saradnja sa rukovodstvom gradova i opština može se oceniti kao kvalitetna
U radu Saveta Upravnog okruga učestvovali su državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak, pomoćnici ministara iz više resora, rukovodioci državnih organa iz različitih oblasti. U opštini Bogatić na sednici Saveta upravnog okruga gost je bio pomoćnik Ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević, koji je predstavio mere koje je resorno ministarstvo planiralo za ovu godinu. Upriličena je poseta i poljoprivrednim gazdinstvima koja su dobila podsticajna sredstva za unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

Nakon proglašenja epidemije COVID-19 sednice Saveta su tematski usmerene na epidemiološku situaciju, mere koje je potrebno sprovoditi u lokalnim samoupravama, uz učešće odgovornih lica Zavoda za javno zdravlje Šabac, Policijske uprave Šabac i Opšte bolnice Šabac.

Redovno i vanredno
Važan segment funkcionisanja Upravnog okruga su i kolegijumi koje načelnik na mesečnom nivou održava sa rukovodiocima inspekcijskih organa i samostalnim izvršiocima i na kojima se vrši analiza rada i delovanja inspekcija. Održano je 12 kolegijuma, od kojih su 4 elektronske sednice, usled nestabilne epidemiološke situacije. Održan je i značajan broj sastanaka sa rukovodiocima inspekcija. Kao ključni problem koji je prisutan od osnivanja Okruga, odnosno od 1992. godine je prostor za rad i funkcionisanje inspekcijskih službi, koje su smeštene na više lokacija u gradu Šapcu.

Nastavljena je odlična saradnja sa PU Šabac, Sektorom za vanredne situacije, VBA i BIA, kroz česte sastanke, stalnu komunikaciju i zajednički rad na terenu.

U vreme elementarnih nepogoda, poplava, koje su zadesile lokalne samouprave Ljuboviju, Mali Zvornik, Krupanj i Koceljevu, načelnik Upravnog okruga je sa ministrima i njihovim saradnicima pratio situaciju na terenu i iznalazio način da se pomogne ugroženom stanovništvu.

Po preporuci Ministarstva privrede upriličena je poseta brojnim privrednim subjektima koji svoju delatnost obavljaju na području grada Šapca, kako bi se sagledala situacija nakon mera koje je Republika Srbija opredelila kao pomoć privredi u vreme vanrednog stanja. Ovim su sprečena velika otpuštanja radnika,sačuvano je svako radno mesto,a privredni subjekti su uspeli da održe potrebnu likvidnost poslovanja.

Važni projekti
Sredinom godine otpočeli su radovi na jednom od najvećih infrastrukturnih projekata u Mačvanskom okrugu, a to je izgradnja mosta preko reke Save u sklopu radova na auto putu Ruma- Šabac i brzoj saobraćajnici Šabac-Loznica. U dva navrata načelnik Vladan Krasavac je obišao gradilište zajedno sa resornom ministarkom Zoranom Mihajlović, kojom prilikom je zaključeno da radovi napreduju odlično, po utvrđenoj dinamici.

Vredno je pomena poseta predsednika Republike Aleksandra Vučića gradu Loznici 04. juna, povodom otvaranja rekonstruisanih odeljenja Opšte bolnice Loznica i svečanog početka rada američke kompanije Adijent. Na zajedničkom sastanku koji je tom prilikom održan sa Predsednikom Republike i gradonačelnikom Loznice razgovaralo se o trenutnoj situaciji i planovima za naredni period.

Izbori i promene
U 2020. godini, koja je ujedno bila i izborna godina, tri lokalne samouprave su izabrale nove predsednike opština i to Ljubovija, Bogatić i Vladimirci. Građani grada Šapca su izabrali novog gradonačelnika, pa se u narednom periodu u sedištu Upravnog okruga očekuju brojni infrastrukturni projekti, dolazak stranih i domaćih investitora, što će u velikoj meri uticati na brz privredni razvoj i novo zapošljavanje, kako u gradu Šapcu tako i u čitavom Mačvanskom upravnom okrugu.
U cilju realizacije Projekta “Jadar” Odlukom Vlade Republike Srbije oformljena je Radna grupa čiji je član i načelnik Vladan Krasavac. U narednom periodu intenzivno će se raditi na realizaciji ovog Projekta koji je od značaja za čitav Upravni okrug, ali i Republiku Srbiju.

Uz aktivno učešće Upravnog okruga u opštini Vladimirci urađeno je mnogo u oblasti geotermalnih istraživanja. Rudarsko geološki fakultet uradio je projekat o geotermalnim vodama, studiju o iskorištenju, dobijeno je istražno pravo od Ministarstva rudarstva i energetike. Ostalo je da se iznađe način finansiranja same bušotine, čime bi opština bila u prilici da iznađe investitora za prvu fazu kojom bi se omogućilo daljinsko grejanje svih javnih ustanova opštine, a u perspektivi i celog mesta / 2500 domova u prečniku od 1 kilometra /. Ovim bi opština Vladimirci bila u prilici da koristi prirodnu energiju za grejanje javnih ustanova, ali i celog mesta, čime bi se smanjilo aero zagađenje i postigle velike finansijske uštede. Ostvario bi se koncept Ministarstva energetike zasnovan na obnovljivim izvorima energije.

Tokom godine Mačvanski upravni okrug je bio angažovan na projektu prisajedinjenja lokalnih samoupravae /osim grada Šapca i opštine Bogatić /, budućoj Regionalnoj komunalnoj deponiji “Eko Tamnava”Ub. Uvažavajući ekonomski aspekt, količinu komunalnog otpada i budući razvoj lokalnih samouprava koje gravitiraju na komunalnu deponiju Ub, Studija je definisala tri transfer stanice i to jednu za grad Loznicu, u Koceljevi za Koceljevu i Vladimirce i Osečini za Ljuboviju, Mali Zvornik, Krupanj i Osečinu. Ovim projektom će Mačvanski upravni okrug rešiti problem komunalnog otpada odvoženjem, separisanjem i odlaganjem, a postojeće sanitarne deponije u svakoj lokalnoj samoupravi biće vremenom sanirane. Mačvanski upravni okrug biće priključen najvećem regionu, posle Beograda od 550.000 stanovnika /Mačvanski, Kolubarski upravni okrugi 4 opštine grada Beograda/ u kojem će biti rešen problem komunalnog otpada.

Humanost
Kao i prethodne godine, tako i ove lokalne samouprave sa područja Mačvanskog upravnog okruga su prihvatile poziv za proslavu Svetih novomučenika Jasenovačkih koji je uputila Episkopija Pakračko slavonska i Episkop Jovan, u Jasenovcu u Hrvatskoj. Proslavi u manastiru Jasenovac i polaganju venaca na spomenik “Kameni cvet” prisustvovali su načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac, predstavnici grada Loznice i opština Vladimirci i Bogatić. Prisustvo našeg naroda u Jasenovcu, svojevrsna je podrška srpskom narodu u Republici Hrvatskoj i ujedno dokaz da je Republika Srbija uvek uz svoj narod, ma gde se on nalazio.

U 2020.godini Mačvanski upravni okrug se u značajnoj meri bavio humanitarnim radom, pružajući pomoć onima kojima je svaki oblik pomoći potreban.

I ove godine, povodom nastupajućih Novogodišnjih i Božićnih praznika Mačvanski upravni okrug je organizovao akciju prikupljanja sredstava za kupovinu novogodišnjih paketića namenjenih srpskoj deci u ZVO u Vukovaru. Ova humanitarna akcija organizovana je u saradnji gradova i opština Mačvanskog upravnog okruga, kojom prilikom je obezbeđeno 290 paketića za srpsku decu. Izražavamo zahvalnost čelnicima lokalnih samouprava koji su u ovoj teškoj finansijskoj situaciji odvojili značajna novčana sredstva, kako bi srpska deca u Hrvatskoj osetila radost nastupajućih praznika.
Za srpsku decu južno od Ibra, na Kosovu i Metohiji, obezbeđeno je po 30 muških i ženskih trenerki za decu uzrasta do 15 godina i 25 pari dečijih cipelica sa anatomskim ulošcima.

Donirana je kompletna kompjuterska oprema Ministarstvu odbrane-Centru Šabac, koji obavlja regrutne aktivnosti.

Preko Komesarijata za izbeglice i u saradnji sa Gradskim komesarijatom obezbeđene su dve kuće na seoskom području za izbegla lica.

U saradnji sa šabačkom Mesnom zajednicom “Bair“ obezbeđeno je 25 paketa za izbegla lica, ogrevno drvo za potrebe dva domaćinstva za predstojeću zimsku sezonu, dve godišnje autobuske karte za decu-školarce i još mnogo toga.

Mediji
Aktivnosti Mačvanskog upravnog okruga medijski su propraćene, kako bi svi naši građani bili blagovremeno i potpuno informisani. Kvalitetna saradnja postoji sa svim lokalnim radio i televizijskim kućama, pisanim i elektronskim medijima. Veliki broj građana preko sajta Mačvanskog upravnog okruga prati rad i aktivnosti, a sam broj pregleda pokazuje njihovu veliku zainteresovanost.

Želje
Na samom kraju svim stanovnicima Mačvanskog upravnog okruga čestitamo nastupajuće praznike sa željom da ih provedu u zdravlju, sreći i blagostanju sa svojim porodicama, pridržavajući se mera Republičkog kriznog štaba. Želja nam je da se u 2021. godini rešimo problema sa COVID-19 kako bi se funkcionisanje države, privredna aktivnost i svakodnevni život građana što pre vratili u normalu.
Kabinet načelnika Mačvanskog upravnog okruga Vladana Krasavca

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa