Info

31. decembar 2020.31. dec 2020.
SA OPTIMIZMOM GLEDAMO U BUDUĆNOST
MILAN DAMNjANOVIĆ PREDSEDNIK OPŠTINE BOGATIĆ

SA OPTIMIZMOM GLEDAMO U BUDUĆNOST

Dovršetak projekta kanalizacije prvi na spisku. Očekuju izgradnju hladnjače i sušare za voće i povrće na 3,16 hektara. Najnoviji uzgoj povrća u zaštićenom prostoru. Lokalna samouprava, budžetom opredelila znatna sredstva za subvencionisanje poljoprivrednih kredita. Kultura i sport nisu zaboravljeni
Došli ste na čelo opštine Bogatić pri kraju ove kalendarske godine. Kakvo ste stanje zatekli? Sa kakvim ambicijama uz uvažavanje postojećih okolnosti se može ići dalje?
Ogromna podrška i ukazano poverenje naših sugrađana izbornoj listi „Aleksandar Vučić – za našu decu“ rezultirala je uverljivom, rekao bih i istorijskom pobedom, kako na parlamentarnim, tako i na lokalnim izborima. Nakon održanih izbora, pripala mi je izuzetna čast i privilegija, ali i velika obaveza i odgovornost da budem prvi među jednakima, odnosno da budem izabran za predsednika opštine Bogatić. Zadatak koji sam postavio kao prioritetan je bio formiranje mladog i kvalitetnog tima sposobnih, stručnih, ali i ostvarenih pojedinaca koji će u potpunosti biti podređen ostvarivanju opšteg interesa. Oni će doneti novo znanje i neophodni entuzijazam u svakodnevni rad i uveren sam da smo na taj način postavili zdrav osnov i čvrst temelj za sve izazove sa kojima ćemo se suočavati u narednom periodu. Ambicije se svode na to da se putem posvećenog i marljivog rada isporuči vidljiv rezultat, da budemo svih 365 dana u godini na raspolaganju našim sugrađanima, jer je to jedini put kojim možemo opravdati ukazano poverenje i ispuniti njihova očekivanja - drugog puta i načina nema. Nažalost, situacija koja je zatečena nije baš najpovoljnija, u finansijskom smislu posmatrano, jer je nasleđeno mnoštvo neispunjenih obaveza i dugova koji su stigli na naplatu. Čitava ova kalendarska godina je praktično protekla u tome da saniramo stanje i u toj nameri smo u najvećoj meri i uspeli, a sada sa usvajanjem novog budžeta za 2021. godinu nam preostaje da postepeno ali sigurno menjamo stvari na bolje.

Koliko je štete Kovid 19 naneo opštini Bogatić, kako ste se i kako se borite protiv ove opasne zaraze?
Iskoristiću i ovu priliku da se iskreno i od srca zahvalim svim zaposlenima u našem Domu zdravlja, bez izuzetaka, koji su izneli zaista ogroman teret u ovoj kompleksnoj i teškoj situaciji u kojoj smo se svi zajedno našli, a njima pripada i najveća zasluga za sve postignuto u zaštiti života i zdravlja građana opštine Bogatić u prethodnom periodu. Trenutna epidemiološka situacija nije najpovoljnija, ali postoje naznake da dolazi do stabilizacije prilika i da mere koje su uvedene, kako na državnom, tako i na lokalnom nivou daju rezultate. Apelujem da svako od nas da svoj puni doprinos i pokaže visok nivo lične odgovornosti, kako bismo ovaj period uspešno prebrodili, a verujem da ćemo već od proleća, a najkasnije do leta da se polako, ali sigurno vratimo uobičajenom načinu života.

Čuli smo da je i predsednik Srbije u svom izlaganju povodom programa razvoja Srbije do 2025. godine pomenuo i opštinu Bogatić u smislu završetka jedne od najznačajnijih i najskupljih investicija za Mačvane, a to je projekat kanalizacione mreže. Kako objašnjavate ovu činjenicu?
Prilikom posete predsednika Vučića opštini Bogatić u okviru kampanje „Budućnost Srbije“ u februaru 2019. godine, od strane opštinskog rukovodstva su mu bili predočeni svi problemi sa kojima se susreću građani naše opštine. Tom prilikom, akcenat je stavljen na nedostatak kanalizacione mreže, kao osnovnog preduslova privrednog razvoja i mogućnosti privlačenja stranih i domaćih investitora. Moram da istaknem, da smo mi, takođe, prilikom svakog, bilo formalnog ili neformalnog susreta sa predstavnicima Vlade Republike Srbije, kao i sa samim predsednikom Vučićem, insistirali na potrebi nastavka radova na kanalizacionoj mreži, prvo za naseljeno mesto Bogatić, a potom i u ostalim mestima. Potrebna nam je nesporno pomoć viših instanci, jer realno posmatrano, mi kao lokalna samouprava nismo u mogućnosti da samostalno realizujemo jedan tako veliki projekat. Stavili smo pitanje kanalizacije u prvi plan zarad budućnosti čitavog našeg kraja, pre svega, naše dece, koja dolaze posle nas i koja treba da žive i rade u uređenom i prosperitetnom društvu.

Vizija u kom pravcu treba da se zemlja kreće, ogromna volja i želja da se ravnomerno razviju sva mesta u Srbiji, kako bi na taj način svi građani dobili šansu da žive i rade u tim mestima su karakteristike velikih državnika koji žele dobro svojoj zemlji i svom narodu, a predsednik Vučić je upravo takav. Svi smo svedoci ulaganja u putnu infrastrukturu, u kanalizaciju i vodovod, u izgradnju i obnovu savremenih Kliničkih centara i bolnica, što je posebno u ovo vreme pandemije koronavirusa, pokazalo svoju potpunu ispravnost. Jedna smo od retkih zemalja koja podiže plate i penzije u trenutku svetske ekonomske i zdravstvene krize globalnih razmera, gde nema otpuštanja, inflacije i sličnih negativnih ekonomskih pokazatelja. To nesumnjivo govori da se zemlja kreće u pravom smeru i da sa opravdanim optimizmom možemo gledati u budućnost. Mi u Bogatiću smo prilikom posete predsednika Vučića našoj opštini videli i osetili u njegovim rečima i nastupu iskrenu volju i odlučnu želju da se pomogne, da se privuče konkretan investitor, da se otvore nova radna mesta u privredi, te da se tako naš kraj trgne iz određene letargije i da se ulije nova nada u lepšu i sigurniju budućnost. Potvrda svega toga je stigla i od strane samog predsednika republike kada je u svom javnom obraćanju naveo da se naša opština našla među još njih 72, koje će kroz Investicioni plan „Srbija 2025“ dobiti kompletnu kanalizacionu mrežu. To je izvanredna vest, najbolja moguća, a nama preostaje da nastavimo svakodnevni rad u isključivom interesu naših građana.

Investitorima vrata širom otvorena
Dugo u ovoj opštini nije realizovana kapitalna investicija koja bi zaposlila veći broj ljudi. Može li se konačno prekinuti ta negativna praksa i u kojoj oblasti života vidite najpre takvu mogućnost?
Razgovarali smo sa nekoliko zainteresovanih investitora koji bi uložili svoj kapital u opštinu Bogatić. Sa nekima o njih smo potpisali i ugovore, a sa nekima sporazume o budućoj saradnji. Sa jednim od njih nas uskoro očekuje realizacija investicionog projekta - izgradnja hladnjače i sušare za voće i povrće, na površini od 7.000 kvadratnih metara i parceli od 3,16 hektara, koji obuhvata ulaganja u vrednosti od najmanje tri milona evra i zapošljavanje 70 lica. Otkup, skladištenje i sušenje voća i povrća, kao i lekovitog bilja je namera investitora, a očekuje se da će već 2022. godine krenuti sa radom. Drugi investitor ima nameru da ulaganjem kapitala na nekoliko lokacija na teritoriji opštine Bogatić otpočne najnoviji način uzgoja povrća u zaštićenom prostoru kroz najmoderniji oblik „hidroponskog uzgoja“. Korišćenjem toplotne energije (izvor geotermalne vode) stvorili bi se uslovi za postavljanje savremenih staklenika za uzgoj povrća na hidroponskom obliku gajenja, a ono što je za nas kao lokalnu samoupravu najznačajnije je da je predviđeno zapošljavanje 100 radnika, koji će biti sa teritorije opštine Bogatić. Takođe, imamo potencijalnog investitora koji bi u dogledno vreme uložio nekoliko miliona evra za izgradnju spa centra, hotelskog kompleksa sa bazenima i sličnim sadržajem na našoj teritoriji i razgovori sa njim su u završnoj fazi. Koristim svaku priliku da pozovem sve potencijalne investitore da nas posete i da se na licu mesta uvere da naša opština zaista raspolaže sa ogromnim prirodnim bogatstvima i potencijalima i poručujem im da su naša vrata za njih uvek širom otvorena.



Poljoprivreda i selo zaslužuju uvek više
Od poljoprivrede u ovom kraju živi dosta građana. Svojevremeno je bilo reči da Mačva može da hrani pola Evrope. Kako od tih silnih potencijala o kojima se dugo vremena govori i piše, život vrednog mačvanskog seljaka učiniti lagodnijim?
Naš kraj je nadaleko poznat po poljoprivrednoj proizvodnji, a pored tradicionalnih kultura, u poslednje vreme je primetna ekspanzija proizvodnje i prerade voća i voćnih proizvoda. Mačva je prirodno bogata, sa vrednim i poštenim domaćinima, koji samo žele da se vrednuje njihov mukotrpan rad. Ono što predstavlja najveći problem već duži niz godina je nestabilnost tržišta i poremećaji koji se na njemu događaju i koji u velikoj meri utiču na organizaciju, planove i rad naših poljoprivrednika. Vlada Republike Srbije, preko resornog ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede čini ogromne napore da te „tržišne udare“ amortizuje, da kvalitetno i pravovremeno interveniše i do sada je imala uspeha na tom polju. Naša lokalna samouprava je u novom budžetu opredelila 8 miliona dinara za subvecionisanje kredita poljoprivrednicima i imamo posebnu, stručnu opštinsku službu koja im je na usluzi, a takođe u planu nam je i formiranje Instituta za povrtarstvo. Praćenjem savremenih trendova u proizvodnji, modernizacijom mehanizacije i korišćenjem IPARD pretpristupnih fondova Evropske unije se stvara realna mogućnost da se vremenom naši poljoprivredni proizvođači približe standardima zemalja EU, po svim parametrima.

Svedoci smo da selo iz dana u dan stari i nestaje. Šta se konkretno preduzima ili će se preduzimati da mladi ostaju na selu i tu zasnivaju svoje porodice i egzistenciju?
U prethodnom periodu krenulo se sa sprovođenjem već pomenutog ravnomernog regionalnog razvoja i tu se možda krije odgovor na vaše pitanje. Investicije su glavni pokretač privrednog rasta i razvoja zemlje, a posebno ako se one odnose na realni (proizvođački) sektor, jer se na taj način otvaraju nova radna mesta. Ukoliko mi stvorimo uslove za kvalitetan i normalan život i rad našem čoveku u Bogatiću i u čitavoj Mačvi, onda se on sigurno neće odlučiti na odlazak u veće centre, kao što su Beograd ili Novi Sad ili na odlazak u inostranstvo.

Bez zaostajanja u razvoju kulture i sporta
Koji su po vašem mišljenju najvažniji pravci ostvarenja kulturnih aktivnosti?
Rekao bih da je odlazak u pozorište, u bioskop, u posetu muzeju i izložbi, kao i na kulturne manifestacije raznih vrsta potrebno svakom od nas, ali i da to predstavlja nacionalni interes. Mi se u lokalnoj samoupravi trudimo da organizujemo brojne kulturne manifestacije, od tradicionalnih “Hajdučkih večeri” i likovne kolonije u Sovljaku, preko “Mačvanske lile” i “Boja na Dublju” do međunarodnog festivala folklora „Bogatfest“. Kulturno- obrazovni centar Bogatić i Turistička organizacija opštine Bogatić su nosioci organizacije svih ovih događaja. Nastavićemo da čuvamo bogatu tradiciju i naše običaje, a izdvajanja za kulturne aktivnosti će se povećavati iz godine u godinu.

Gde su u vašoj viziji brojne sportske aktivnosti Mačvana?
U skladu sa mogućnostima imamo obavezu da ulažemo u sport i mlade. Pomažemo brojne sportske klubove i ulažemo u obnovu sportske infrastrukture. Kod nas je konjički sport sa dugom tradicijom, postoji velika ljubav prema trkama i na našim božićnim trkama bude po nekoliko hiljada posetilaca. Naravno da je fudbal kao najvažnija sporedna stvar na svetu uvek u epicentru dešavanja i zanimanja, pa u svakoj mesnoj zajednici imamo po klub, a u nekim i po dva, a najpoznatiji i trenutno najuspešniji je fudbalski klub “Mačva” iz Bogatića. U poslednje vreme u ekspanziji je rukomet gde se naš omladinski rukometni klub „Mačva“ uspešno nadmeće u Super B ligi Srbije. Imamo i odbojkaški klub, nekoliko atletskih i borilačkih klubova, šahovski klub itd. Pored sportskih kolektiva, pohvalio bih individualna ostvarenja naših sportista sugrađana, a posebno bih izdvojio Aleksandra Grnovića, atletskog reprezantivca naše zemlje i balkanskog prvaka u desetoboju. Mišljenja sam da zaista imamo zdravog osnova za razvoj sporta i nema sumnje da ćemo sportu pružiti podršku, jer je ulaganje u sport i omladinu uvek dobra investicija, a ujedno i najbolja promocija zdravog načina života.

Vaša poruka građanima opštine Bogatić za predstojeću 2021. godinu?
Pre svega, želim im dobro zdravlje, od njega sve kreće, jer predstavlja neizostavno i najznačajnije pitanje, kako za samog pojedinca, tako i za društvo u celini. Očekujem da ćemo iz ove duge i neizvesne borbe izaći kao pobednici i da ćemo nakon toga moći na miru svakodnevno stvarati i napredovati i tako živeti jedan kvalitetan život. Svim građanima opštine Bogatić i čitave Republike Srbije želim da predstojeće novogodišnje i božićne praznike provedu u miru i blagostanju, okruženi svojim najdražima, u porodičnoj sreći.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa