31. decembar 2020.31. dec 2020.
Usvojen  budžet od  837 miliona dinara
SEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE BOGATIĆ

Usvojen budžet od 837 miliona dinara

Planirano malo ili mnogo u opštinskoj kasi za narednu godinu, podelilo mišljenja odbornika, od osporavanja do realnosti. Zahtev da građani u mesnim zajednicama odlučuju o trošenju novca koji sami izdvajaju
Hitan postupak za šestu sednicu Skupštine opštine Bogatić, održanu prošle nedelje u velikoj skupštinskoj sali ove lokalne samouprave, bio je gotovo sav u znaku usvajanja najvažnijeg planskog dokumenta, budžeta za narednu godinu. To je podelilo mišljenja odbornika. I dok su jedni zamerali što je izostavljeno finansiranje proslave godišnjice Boja na Drini, a planiranje budžeta na neki način ispolitizovano, uz konstatacije da će s finansijske strane biti najteže prvih šest meseci naredne godine ili cela 2021. zbog nagomilanih, a neizmirenih dugova, bilo je i mišljenja da nije ispoštovana pravna procedura za donošenje najznačajnijeg planskog dokumenta u godini pred nama.

budući da više od 90 odsto građana u ovoj lokalnoj samoupravi žive baš od poljoprivrede


Čulo se i “zajedničko” mišljenje da građani mesnih zajednica koji izdvajaju sredstva treba o njihovom trošenju i da odlučuju.

Uz domaćinski pristup, odnosno racionalnu potrošnju, dosta toga planiranog može biti rešeno. Reklo bi se da je najvažnija konstatacija bila da je opština predvidela značajna sredstva u budžetu za 2021. godinu namenjena kreditiranju poljoprivrednika, budući da više od 90 odsto građana u ovoj lokalnoj samoupravi žive baš od poljoprivrede. Naravno, predviđeno je da prednost u tom izdvajanju sredstava za poljoprivrednu proizvodnju imaju mladi koji žele da ostanu na selu i tu zasnivaju svoje porodice i egzistenciju. U tom smislu izrečena je i pohvala o povećanom izdvajanju novca za novorođenčad.
U svakom slučaju uočena je pojava da selo stari i nestaje, te se ovoj pojavi pod hitno i na sve načine treba suprotstaviti.



Budžet opštine Bogatić za 2021. godinu je usvojen uz negodovanje čelnika opozicije koji za njega nisu ni glasali, s obrazloženjem da predhodno nije ispoštovana procedura, naime nije donet nacrt, niti su oni mogli da se o njemu izjasne uz eventualne primedbe i sugestije.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa