31. decembar 2020.31. dec 2020.
Reč žirija

Reč žirija

Vreme je da ostavimo iza sebe ne baš po dobrom upečatljivu 2020. Odlazi, ostaće u sećanju, donela je neke probleme sa kojima se još borimo, verujemo u 2021. kojoj prethodna nije postavila visoke standarde. Još jednom, u sportskom kraju, kao što su Podrinje, Pocerina, Mačva, Posavotmanava i godina koja vlada još danas, donela je radosti i uspehe. Ako je vredi po nečemu pamtiti na nekom opštem nivou, onda je to sport.

Vaš i naš list 62 godine u kontinuitetu bira najbolje predstavnike sporta svog kraja i po tome je najdugovečniji u Srbiji. Nismo želeli, uprkos teškom vremenu da taj kontinuitet prekinemo, izneverimo tu tradiciju, te smo se odlučili da biramo 63. put. Svesni smo epidemiološke situacije i stoga smo prolongirali samu svečanost dodele za neki drugi period, ali proglašenje, kao i uvek stiže na kraju godine. Jedinstvena tradicija veća je od pojedinaca i zato je obaveza da se ona čuva. Teškog zadatka kao i prethodne godine prihvatio se četvoročlani žiri koji su činili: Ivan Mitrović, sudija Osnovnog suda u Šapcu, nekada najbolji basketaš bivše Jugoslavije; Miloš Mitrović, nekadašnji kapiten Metalollastike, danas trener u klubu i rekorder po broju nastupa u istoriji; Zoran Živković, dirketor Glasa Podrinja i Dušan Blagojević, novinar i urednik sportske rubrike u listu.

Iako su mnoga prvesntva prekinuta, iako su mnogi snovi srušeni usled epidemije, odlukom o obustavi takmičenja, tih nekoliko aktivnih meseci, od kojih tek tri, ili četiri u potpunoj aktivnosti, uspeo je šabački i podrinjski sport da ostavi traga na nivou države, ali i Evrope i sveta.

Ukoliko se nekome čini da je žiri ove godine imao lakši posao u odlučivanju nego nekih prethodnih decembara, u velikoj je zabludi. Zbog zdravstvene sigurnosti sastanci četvoročlanog žirija obavljani su onlajn, a većalo se do poslednjeg trenutka. Kao i uvek, uz zadovoljne, biće i nezadovoljnih, svakako da neće biti imena koja su zaslužila tu da budu, no velika je istina da je teško rangirati različite sportove, a potom nagraditi tako da se očuva integritet kompeticije, suštine sporta, ne pretvoriti suštinsko takmičenje u priredbu gde svako dobije po neko priznanje čime mu istovremeno oduzme, bar u nekoj meri, značaj.

Beše ovo godina gde su mahom individualni sportovi pronalazili način da okončaju sezone, dok su kolektivni prekidani bez proglašenja šampiona (rukomet, vaterpolo, košarka) ili konstatovanjem postojećeg plasmana sredinom marta. Ipak, naši reprezenti u kolktivnim igrama uspeli su da se nametnu ponegde, dok smo na individualnom nivou bili prepoznati u Srbiji, Evropi i planeti. To je i glavni razlog zbog čega smo ove godine prednost dali individualnim sportovima, kako mi, tako i naši čitaoci glasanjem u njihovom delu izbora. Mladi su dominirali, u svim kategorijama mlade nade su ponele priznanja osvetljavajući blistavu budućnost ovog segmenta života i u godinama koje slede u Podrinju.

Teško je ispratiti sve sportkse uspehe našeg kraja, ima ih mnogo i Bogu hvala na tome, a zamislite koliko je teško uspostaviti hijerarhiju među njima. Trudili smo se da budemo što objektivniji. Kao i uvek do sada, bez obzira na priznanja, bez obzira da li pojedinca ili kluba ima na spisku dobitnika ili ne, trudićemo se da u našem listu i našem portalu ispratimo sve uspehe sporta, jer hteo to neko da prizna ili ne, on ima magiju da donese radost svima, kraću ili dužu i zato je poseban i večan.
Ponosni smo na naše sportiste, na njihove rezultate. Želimo im od srca da nastave tako i u narednim godinama, da kroz 365 dana budemo pred još težim izborom, jer će to značiti da ima mnogo velikih dostignuća.

Čestitamo svima i želimo vam srećne novogodišnje i božićne praznike. Budite vredni, uporni, čuvajte se, budite vrhunske atlete i još bolji ljudi, na ponos svih.
Živeli!!!

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa