31. decembar 2020.31. dec 2020.
GENERACIJA NA PONOS KLUBA
DRAGOSLAV KOSTIĆ, TRENER OMLADINSKE SELEKCIJE MAČVE

GENERACIJA NA PONOS KLUBA

Prvo mesto izvesno. Generacija koju odlikuje kohezija. Momci stasavali uklupskoj školi čiji kvalitet potvrđuju rezultati. Ispravan sistem razmišljanja. Klub ne sme da ispusti potencijal koji poseduje. Trener prvog tima mora da pruži priliku i veruje u njih
Omladinci Mačve su bili viđeni u Kvalitetnoj ligi već ove sezone, mart su započeli na prvom mestu, a onda je kiks u Aranđelovcu, posle niza velikih promašaja i gola primljenog iz jednog udarca domaćih u okvir, omogućio Kragujevcu da preuzme lidersku poziciju, da bi usledilo vanredno stanje i prekid. Mačvi kao da nije bilo suđeno, ali je zato izuzetna generacija dobila priliku da iskaže dominaciju ove polusezone. U Prvoj ligi FS Zapadne Srbije, u 17 kola, ostvarili su 16 pobeda uz jedan remi. Drugoplasirani tim je daleko 15 bodova.

-Generacija ima neverovatan karakter, jedinstvo koje je za ponos. Trener Radojičić je sa njima ranije obezbedio Kvalitetnu kadetsku ligu i njegov rad je važan deo ovakvih dostignuća. Oni su drugari i van terena, ali najvažniji je izuzetno zdrav pristup obavezama. To su momci koji svakoj utakmici pristupaju na isti način, bez precenjivanja i potcenjicvanja rivala, imaju želju za pobedom uz sjajan odnos prema fer pleju. Razumeli su da je odigrana utakmica prošlost, a svaka sledeća je najvažnija. Možda je prethodna generacija imala viši pojedinačni kvalitet, ali jedinstvo i karakter sadašnje omladince izdvaja od drugih – ističe trener omladinskog tima Mačve Dragoslav Kostić na početku razgovora.

Najvažniji deo karijere je upravo prelazak u seniorski tim, a taj tranzicioni period često odredi sportski put mladog igrača.

-Najvažnije je da se ovi momci već sada u značajnom broju priključe prvom timu na zimskim pripremama. Voleo bih da novi trener prvog tima bude hrabar i pružanjem šanse pokaže mladim momcima da veruje u njih. To će biti najveći podstrek, a pokazali su koliko mogu. Bane Knežević je dobio priliku i iskoristio. Ognjen Mijailović, sedamnaestogodišnjak je u Užicu, protiv Zlatibora bio jedan od najboljih na terenu. Tu su: Subotić, Vlada Jovanović, Samurović, Sladojević, Panić, Pavić... oni su samo deo jedne neverovatno talentovane generacije. Klub ne sme da pogreši i zapostavi ih. Uveren sam da možemo opstati u Super ligi i sa tako mladom ekipom, uz dva ili tri pojačanja. Rekao bih da je ovo prilika za istoriju da u prvom timu igra veliki broj izdanaka klupske škole i takva Mačva bude stabilan superligaš.

foto: Svi mi koji volimo FK Mačva Šabac (FB strana)


Najbolji put za njih je da ostanu, nastupe u prvom timu, steknu superligaško iskustvo pre iskoraka u novu sredinu, smatra trener.

-To je značajno, za igrački napredak, a i u interesu je kluba, rezultatskom i finansijskom. Njihova vrednost će rasti, siguran sam u to. Nadam se da će klub ugovorima vezati dečake za Mačvu, a pružanje šanse i verovanje u njih je u obostranom interesu.

Udineze je u svetskim okvirima poznat kao klub koji izvanredno radi sa mladim igračima i teži da najbolje dovede u svoju akademiju. Izuzetno su zainteresovani za Branislava Kneževića. Uprkos velikom interesovanju, Bane želi još da bude u Šapcu. On je, kako navodi Kostić, upravo predstavnik generacije koja zrelo razmišlja i veruje da je Mačva pravi izbor.

-Bane je sjajan, inteligentan momak, iz dobre porodice i na ponos svih je zrelost kojom on pristupa svemu, tako i svakoj priči oko interesovanja velikih klubova. U direktnom razgovoru sa Zvezdanom Terzićem je nagovestio da njega samo zanima da igra za Mačvu bar još šest meseci. Sa igračima razgovara naš direktor Nikola Jelikić. Mačvina škola je projekat u kome su svi: Boda Radojičić, Dejan Sarić, Nikola Jelikić, ja, i svi mi stvaramo školu gde težimo da stasavaju kvalitetni fudbaleri i ljudu, to je projekat kluba, ne nekoga od nas. Rezultati pokazuju da smo na dobrom putu. Škola je bogatstvo koje Mačva treba i mora da čuva.

Ekipa je na pauzi, a planovi za zimu su spremni.

-Trenirali smo do 28. decembra, a sada smo na pauzi do 10. januara. Svakako su u planu dobre pripreme, verovatan je odlazak u Krupanj. Od novog trenera zavisi koliko će igrača biti priključeno prvom timu. Bez obzira na taj broj, imam puno poverenje u sve momke i očekujem da obezbedimo brzo prvo mesto, raspored u prvih pet kola je izuzetno povoljan, a potom čekamo odluku o eventualnom baražu. Svakako smatram da smo najkvalitetniji i očekujem da omladicni od jeseni igraju u Kvalitetnoj ligi, gde i pripadaju.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa