14. januar 2021.14. jan 2021.
VAKCINE I BORBA U GERONTOLOŠKOM CENTRU
EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U ŠAPCU

VAKCINE I BORBA U GERONTOLOŠKOM CENTRU

Imunizacija na Kovid 19 u Srbiji je počela pre 20-ak dana. Prvo su u našu zemlju stigle Fajzerove vakcine, kojim su se vakcinisali premijerka Ana Brnabić i neki članovi Kriznog štaba, a potom i ruske Sputnik koje su primili predsednik Skupštine Ivica Dačić i ministar vojni Aleksandar Vulin.
Prioritet u dobijanju vakcina imali su korisnici domova za stare, a potom medicinski radnici. Od ponedeljka za vakcine mogu da se prijave i građani, a ukoliko žele mogu birati i proizvođača.
Podsećamo, imunitet se stiče tek posle dobijanja druge doze. Između dve doze vakcine neophodno je da prođe tri do četiri nedelje.

Prve doze Pfizer-BioNTech COVID –19 vakcine stigle su poslednjeg dana protekle godine u Gerontološki centar u Šapcu. Uz Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Šabac u imunizaciji je učestvovalo i medicinsko osoblje Doma zdravlja “Dr Draga Ljočić” Šabac, kao i Gerontološkog centra Šabac. Tog dana vakcinisano je 156 korisnika ove ustanove.
-Jedan od prioriteta Grada Šapca je briga o najstarijim sugrađanima. Prve doze vakcina protiv Kovida 19 primili su naši najstariji sugrađani koji su izrazili želju da budu vakcinisani.

Vakcina kao način borbe sa problemom
-Veliko mi je zadovoljstvo što Ministarstvo zdravlja na ovaj način misli o svim svojim sugrađanima- rekao je u Opštoj bolnici gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić, i dodao:
-Posle Gerontološkog centra nastavljamo vakcinaciju zdravstvenih ranika. Siguran sam da ćemo u narednom periodu imati prilku da i ostali sugrađani prime ovu vakcinu i da se napokon izborimo sa ovim problemom.


Imunizacija je jedan od ključnih koraka u sprečavanju širenja virusa, istakla je Marija Marković direktorka Gerontološkog centra u Šapcu, te će značajan deo korisnika te ustanove dobiti preporučenu dozu vakcine. Zdravstveni radnici će pregledom utvrditi opšte zdravstveno stanje svakog od korisnika pre same vakcinacije.

-Nakon deset meseci, poštujući sve neophodne mere zaštite, preporuke, instrukcije i procedure resornog Ministarstva i Zavoda za javno zdravlje Šabac nismo imali zaraženih korisnika i sada pristupamo vakcinaciji. Uz ličnu ili saglasnost staratelja svi će dobiti vakcinu.

Iako je Gerontološki centar u Šapcu svih 10 meseci odolevao virusu, za šta je i nagrađen od Vlade Republike Srbije, Kovid se u njemu pojavio neposredno pred vakcinaciju, pa su se i prvi simptomi kod korisnika ispoljili dan ili dva po primanju vakcine. Trenutno je u ovoj ustanovi zaraženo više od 120 korisnika i dvadesetak zaposlenih. Desetak zaraženih korisnika nalazi se u Opštoj bolnici sa srednje teškim zdravstvenim stanjem.

Ovim povodom, 9. januara, saopštenjem se oglasio i gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić.



-Po dobijanju informacije od direktorke Gerontološkog centra u Šapcu da je došlo do narušavanja epidemiološke situacije u toj ustanovi, uputio sam nalog direktorima svih zdravstvenih ustanova da se maksimalno angažuju kako bi se preduzele sve neophodne mere i na najbolji način rešila novonastala situacija.

Tim stručnjaka iz Zavoda za javno zdravlje u Šapcu već je obišao Gerontološki centar i naložio preduzimanje svih neophodnih mera. Šabačka Opšta bolnica povećala je broj zdravstvenih radnika koji će biti na usluzi našim najstarijim sugrađanima.

U Gerontološkom centru ukupno je osam kovid pozitivnih korisnika. Svi su stabilnog opšteg stanja. Nalaze se u izolaciji, a osim kovid pozitivnih, izolovani su i njihovi kontakti. Radi pružanja adekvatnije medicinske nege, moguće je da neki inficirani sugrađani budu prebačeni u Opštu bolnicu u Šapcu.

Borba za zaštitu života ljudi je prioritet grada Šapca i čitave države. U toj borbi nema odustajanja i predaje. Budimo odgovorni jer samo zajedničkim snagama možemo da pobedimo ovu opaku bolest, stoji u saopštenju gradonačelnika Pajića.

Vakcinacija prve grupe zdravstvenih radnika iz šabačke Opšte bolnice obavljena je u petak u prostorijama Službe za polivalentnu patronažu. Fajzerovu vakcinu protiv Covida - 19, primio je 151 zaposleni. Tim povodom u Šapcu je boravio državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, Mirsad Đerlek.
-Otvorili smo 40 novih punktova za vakcinaciju u opštim bolnicama širom Srbije. Došao sam u Šabac da vidim kako stvari funkcionišu na terenu, jer je u narednom periodu planiran veliki broj poseta gradovima kako bi razgovarali sa što većim brojem naših sugrađana i kako bi ova imunizacija bila što uspešnija. Planiramo da ćemo doći do 165 punktova za vakcinaciju. Uporedo se nastavlja imunizacija u gerontološkim centrima. Nakon toga, želimo da vakcinišemo grupu stariju od 75 godina, kojih je ukupno oko 500.000. Očekujemo da će se oko 75 odsto ove grupacije odazvati na vakcinu, što bi bilo oko 300.000. Nakon njih ide grupa mlađa od 65 godina, ali sa komobirditetim. Sa svima njima bi smo završili prvu fazu imunizacije, kojom bi bilo obuhvaćeno 720.000 građana.

Najnoviji izveštaj
Neposredno pred zaključenje ovog broja stiglo je saopštenje iz kabineta gradonačelnika Šapca Aleksandra Pajić o stanju u Gerontološkom centru.
-Borba za naše najstarije sugrađane ne prestaje. Nakon testiranja svih asimptomatskih osoba u Gerontološkom centru koje je sproveo Zavod za javno zdravlje Šabac ukupno je pozitivno 124 korisnika i 20 zaposlenih.
Gradski Štab za vanredne situacije uputio je dodatno medicinsko osoblje koje će pružiti pomoć zaposlenima u Gerontološkom centru u borbi protiv kovida, a ujedno se nastavlja i kontinuirano snabdevanje centra zaštitnom medicinskom opremom.
Radni tim koji je angažovan od strane štaba prati u kontinuitietu zdravstveno stanje korisnika i zaposlenih, kao i koordinaciju svih aktivnosti koje diktira aktuelna epidemiološka situacija.
Iz štaba apeluju da izveštavanje u vezi sa Gerontološkim centrom bude zasnovano isključivo na činjeničnom stanju i zvaničnim izveštajima relevantnih institucija.
Zdravlje građana jeste najvažniji prioritet Grada Šapca i borimo se zajedno za njega, navodi se u saopštenju gradonačelnika.


U drugoj fazi su planirani državni službenici, zaposleni u lokalnim samoupravama, prosvetari, vojska i policija, ukupno oko 740.000 ljudi. I u trećoj nam ostaje još oko milion i sedamstotina hiljada, kako bi došli do kolektivnog imuniteta, jer bez njega nema pobede nad Covidom -19- istakao je Mirsad Đerlek u Šapcu i napomenuo da je zdravstveni sistem u Srbiji toliko dobro organizovan da on ne sumnja u uspeh.

-Koliko smo jaki pokazali smo u prethodnih devet meseci, a posebno u trećem talasu gde smo imali dnevno od 7.500-8.000 obolelih, oko 10.000 hospitalizovanih. Sve smo to izdržali, svakog pacijenta zbrinuli- istakao je Đerlek.

Građani koji žele da prime vakcinu mogu se prijaviti putem portala eUprava.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa