14. januar 2021.14. jan 2021.
Desetomesečna borba sa izazovima
DIREKTORKA DOMA ZDRAVLjA “DR DRAGA LjOČIĆ” DR JASMINA STANKOVIĆ O RADU USTANOVE TOKOM PROTEKLE GODINE

Desetomesečna borba sa izazovima

“Naš Dom zdravlja je imao velike reorganizacione promene nakon proglašenja pandemije u martu 2020. U okviru SZZOS - Treće zdravstvena ambulanta pretvorena je u KOVID -19 ambulantu za zbrinjavanje i lečenje pacijenata koji su KOVID 19 pozitivni. Tokom drugog talasa u julu i avgustu pregledalo se više od 200 pacijenata, a u trećem talasu tokom novembra i decembra 400-500 pacijenata dnevno”, navodi dr Jasmina Stanković
Protekla godina bila je verovatno najteža za savremeni zdravstveni sistem. Reorganizacija posla i prilagođavanje nepoznatom protivniku obeležili su rad bolnica i domova zdravlja.

Dom zdravlja “Dr Draga Ljočić” opredelio je Treću zdravstvenu ambulantu za dijagnostifikovanje kovid pacijenata. Od početka epidemije kroz ovu ambulantu prošlo je na hiljade građana Šapca. Zaposleni za to vreme ulažu nadljudske napore da odgovore svim izazovima koji su se pred njima našli.

-U celom svetu, našoj zemlji i našem gradu, 2020. godina ostaće zapamćena po borbi sa korona virusom. Dakle, bio je, i i dalje ostaje, veliki izazov za zdravstveni sistem. Zdravstveni radnici su izloženi desetomesečnoj borbi sa KOVID -19 infekcijom izazvanom SARS-KoV –2 virusom. Naš Dom zdravlja je imao velike reorganizacione promene nakon proglašenja pandemije u martu 2020. U okviru SZZOS - Treće zdravstvena ambulanta pretvorena je u KOVID -19 ambulantu za zbrinjavanje i lečenje pacijenata koji su KOVID 19 pozitivni. Opredeljena su tri ulaza u ambulantu: glavni, postojeći, ulaz za pacijente, službeni za osoblje i treći novi ulaz ulaz prema Službi hitne medicinske pomoći sa napravljenom kabinom za PCR uzorkovanje dece i trudnica, navodi direktorka šabačkom Doma zdravlja dr Jasmina Stanković.

Ponosna na zaposlene
Tokom pandemije medicinski radnici iz našeg Doma zdravlja su pokazali, visoku spremnost, stručnost, zalaganje da pomognu svim našim sugrađanima. Takođe bih istakla i doprinos nemedicinskog kadra, vozača, spremačica, informatičara, administrativnog osoblja. Posebno sam ponosna na lekare i medicinske sestre koji su svoj doprinos dali kada su poslati na ispomoć u OB Šabac koja je postala KOVID bolnica, ističe dr Jasmina Stanković.


Prema stručno metodološkom uputstvu iz Instituta “ Dr Milan Jovanović Batut” u samoj ambulanti obeležene su crvena, žuta i zelena zona. Crvena zona obuhvata deo u kome se pregledaju pacijenti suspektni na Kovid -19 infekciju i oni kojima je potvrđena infekcija. To su glavni ulaz, ulaz prema SHMP, čekaonica, ordinacije, prostorija u kojoj se radi uzorkovanje za PCR i Ag testiranje, laboratorijska analiza krvi i prostorija u kojoj se nalazi mobilni digitalni rentgen aparat koji je u avgustu Opšta bolnica Šabac ustupila Domu zdravlja na korišćenje dok traje pandemija kao i kadar s obzirom da Dom zdravlja nema registrovanu radiološku dijagnostiku. Žuta zona se nalazi između crvene i zelene i služi za skidanje lične zaštitne opreme zaposlenih koji potom prelaze u čistu, zelenu zona. Zaposleni su na samom početku pandemije prošli obuku za oblačenje i svlačenje lične zaštitne opreme uz edukaciju lica za bezbednost i zdravlje na radu, a prema Stručno metodološkom uputstvu.

-KOVID -19 ambulanta radi svaki dan a radno vreme je usklađivano prema instrukcijama iz Ministarstva zdravlja. Već duži vremenski period radi od 7.00 do 20.00 časova. Od 20.00 do 7.00 pacijente sumnjive na Kovid- 19 infekciju zbrinjava Služba hitne medicinske pomoći, pored ukazivanja hitne medicinske pomoći i non- Kovid pacijentima u akutnom stanju izazvanom bolešću ili traumom, kaže dr Stanković.

Zdravi i odgovorni u Novoj godini
Svim našim sugrađanima želim da u Novoj 2021. godini budu zdravi, odgovorni prema sebi i svojim najbližim kako bi se zajedničkim snagama izborili sa Kovid- 19 infekcijom. Želim da iz svega ovoga izađemo jači, snažniji, solidarniji, humaniji, da poštujemo i volimo jedni druge, rekla je dr Stanković.


Od početka pandemije u Kovid -19 ambulanti se svakodnevno pregledao sve veći broj pacijenata. Najteže je bilo tokom poslednjeg trećeg talasa, a ispred Kovid ambulante postavljeni su i šatori sa grejalicama, kako bi se građanima olakšalo čekanje. Istovremeno, radile su i druge službe koje su zbrinjavale non- Kovid pacijente

-Tokom drugog talasa u julu i avgustu pregledalo se više od 200 pacijenata, a u trećem talasu tokom novembra i decembra 400-500 pacijenata dnevno. Služba za zdravstvenu zaštitu dece je pregledala i lečila najmlađe pacijente kako suspektne na Kovid -19 tako i akutne i hronične pacijente i obavljala redovne sistematske preglede i redovnu vakcinaciju. Služba kućne nege i lečenja i mobilni palijativni tim su obavljali preglede i davali terapiju nepokretnim pacijentima, uzimali krv za laboratorijsku dijagnostiku. Ukoliko su ti pacijenti imali povišenu telesnu temperaturu i neke od simptoma respiratorne infekcije sumnjive na Kovid- 19 sa ekipom lekara i medicinske sestre odlazio je i uzorkovač koji je uzimao bris za PCR testiranje ili Ag testiranje. Zaposleni iz Službe polivalentne patronaže sa centrom za prevenciju su odlazili u kućnu posetu trudnicama, majkama porodiljama i novorođenčadima. U Službi za zdravstvenu zaštitu žena su se pregledale trudnice kako non- Kovid tako i sumnjive na Kovid- 19 infekciju. Zdravstvena zaštita je bila dostupna tokom pandemije svim našim sugrađanima u četiri gradske ambulante i oko dvadesetak seoskih ambulanti u selima Mačve, Pocerine i Posavotamnave, obajšnjava dr Stanković.

Poslednjeg dana 2020. godine tri lekara i tri medicinska tehničara zajedno su sa zaposlenima u Gerontološkom centru uz nadzor zaposlenih iz Zavoda za javno zdravlje vakcinisali 156 starih osoba, korisnika ove ustanove, vakcinom protiv Kovid-19 infekcije.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa