14. januar 2021.14. jan 2021.
Znanje i timski duh pobeđuju
Darko Vučićević učesnik „Potere“ vredne milion dinara

Znanje i timski duh pobeđuju

„Potera“ za pamćenje. Četiri takmičara pobedila tragača Žarka Stevanovića i znanjem uspela da osvoje rekordnu nagradu od početka emitovanja kviza. Deo tima profesor iz Šapca Darko Vučićević
U najnovijem izdanju kviza „Potera“ četverac (studenti ekonomije Aresnije Arsić i Bojan Milošević, student istorije Siniša Vulić i profesor Darko Vučićević) „pobegao“ je tragaču i odneo pobedu, ali i vrednu novčanu nagradu. U finalnoj rundi poznatog kviza bili su tri koraka ispred Žarka Stevanovića i osvojili sumu od 1.080.000 dinara. Mladost i iskustvo pokazali su se kao dobitna kombinacija, te su svojim znanjem postavili rekord nadmetanja. Deo pobedničkog tima bio je i naš sugrađanin Darko Vučićević, profesor tehničkog i informatike u Osnovnoj školi „Janko Veselinović“. Ovo je bilo njegovo prvo učešće u kvizu, te je doza treme, kako ističe, bila prisutna, ali ne i strah.

-Kod kuće je lakše, u studiju postoji određena trema. Prisutne su kamere, sve je novo i nepoznato, posebno za nekog ko je prvi put u kvizu. Pritisak vremena postoji, ali su savetovali da ne brinemo zbog odgovora i ne analiziramo previše ono što ne znamo. Najčešće ljudi pogreše na pitanju koje je iz njihove uže specijalnosti, što ih dodatno optereti. Podižu pritisak u sebi pitanjem „Kakav su utisak ostavili i kako će drugi reagovati?“ - kaže Darko o najčešćim „zamkama“, ali učešće u „Poteri“ navodi kao zanimljivo iskustvo, izazov i svojevrsnu proveru znanja i veština.

-Testiramo sebe, svoje sposobnosti, granice, razmenimo iskustva i upoznamo druge. Momci iz ekipe su bili sjajni. Poseduju neverovatno znanje i drago mi je što to mogu da iskažu. Vraća se vreme kada se vrednuje znanje i stručnost.

Suština kviza je upravo u finalnoj poteri, odnosno igri i timskom radu. Imali smo vezane tačne odgovore zahvaljujući dobroj koordinaciji i dogovoru


Strast prema kvizovima datira još od Kviskoteke, dodaje naš sagovornik, a saznanje se taložilo godinama. Priprema nije postojala, jer informacije se upijaju, ne uče uvek namenski i ciljano.
-Možda se neko sprema, nekad mi se čini da je tako, no teško bi bilo da se sve nauči kada je opšte znanje u pitanju. Smatram da u „Poteri“ može da bude od pomoći i logičko zaključivanje. Ukoliko znate šta nije, a dvoumite se i to može da poveća verovatnoću tačnosti odgovora. Priželjkivao sam pitanja vezana za geografiju, putovanja, saobraćaj, ali sam se nadao da neće biti detalja kada je umetnost u pitanju. I bez nagrade bio bih zadovoljan učešćem i znanjem koje sam pokazao. Kada sam pogledao snimak emisije bio sam miran, ne bih nešto zamerio sebi – pojasnio je profesor Vučićević.

Timski duh, uz tačne odgovore na zahtevna pitanja doprineo je da ostvare pobedu i postanu šampioni znanja.

-Suština kviza je upravo u finalnoj poteri, odnosno igri i timskom radu. Imali smo vezane tačne odgovore zahvaljujući dobroj koordinaciji i dogovoru. Svaki poen deli takmičare od potencijalnog do uspeha, ili neuspeha. Novac nije pokretač u igri. Svako ko dođe sa idejom da osvoji određenu sumu propušta čar kviza, a ni uspeh mu nije zagarantovan. Nagrada dolazi na kraju, a sve ostalo pre nje.
Gledaocima se često učini da su tragači u dosluhu sa produkcijom, da su upoznati sa sadržinom pitanja, te stoga njihovo znanje nije suštinski veće od znanja učesnika. Naš sagovornik nije pobornik ovih teza.
-Kao i za sve u Srbiji, tako i za tragače postoji nekoliko teorija. Od toga da su im lakša pitanja do toga da unapred dobiju sve spremno. Smatram da to nije tačno i da sve zavisi od toga kako vam „legnu“ pitanja. Dogodi se da su neka lakša, a neka teža. Sve je to individualno. Želeo sam da odmerim snage sa Milinkovićem, jer smo generacijski bliski.

Dileme je možda bilo prilikom odabira odgovora tokom nadmetanja, ali kada je reč o prijavi za učešće nije se ni analizirala.

-Kvizomanima, ali i onima koji to nisu, a uživaju da testiraju svoje znanje preporučio bih da se prijave. Ne treba da strahuju od ishoda, jer su svakako na dobitku, posebno mladi. Za njih je to priprema za javne nastupe i izazov za životne poduhvate- zaključio je Vučićević.



Nakon uspešnog debija u „Poteri“ Darko planira da okuša sreću i testira znanje u kvizu „Stigni me ako znaš“. Osvojenu nagradu investiraće u putovanje i zasluženi odmor na nekoj od peščanih plaža dalekog okeana, a do tada uživa u pobedničkoj prepoznatljivosti zahvaljujući erudiciji.
M. Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa