14. januar 2021.14. jan 2021.
Duga pojačala  radost Božića
PRAZNIČNO RASPOLOŽENjE U MAČVI

Duga pojačala radost Božića

Nesvakidašnja prirodna pojava uveličala dane uobičajenog porodičnog okupljanja, koje karakteriše početak svake godine. Korona nije ugasila Badnjak, lomljenje česnice i večernje liturgije
U najranijim satima Badnjeg dana, kada odlaze u šume da seku Badnjak, mačvanski domaćini su na nebu videli dugu. To je kažu dobar znak za nastupajuću godinu i veliki praznik Srba Božić, čija je radost i sreća koju je doneo bila pojačana, nesvakidašnjom prirodnom pojavom.

- Korona je u mnogome poremetila naše planove, ali hleba će kako vidim biti. Pšenica se zeleni. Dobro je izbokorala i ovaj sneg joj dobro dođe da zaštiti mlade biljke od promrzavanja. Njive pod pšenicom treba redovno obilaziti. Uočena je pojava opasnih glodara koji bi usevu mogli naneti veliku štetu. Zato je nužna blagovremena intervencija i postavljanje odgovarajućih mamaca, koji se mogu naći u poljoprivrednim apotekama, radi zaštite mladih biljaka.

Uveren sam da će i pšenica koja je kasnije sejana dobro izbokorati, što je preduslov dobrog prinosa, kaže agronom Mladen Ignjatović iz Klenja.

Ratari sa kojima smo razgovarali ističu da ih korona i praznik nisu “uspavali”. Naime vredno su radili, poštujući mere Kriznog štaba za sprečavanje razvoja opasnog virusa i sve običaje vezane za Božić, najradosniji i najveseliji praznik, kada je porodica na okupu. Bez obzira na sve teškoće vezane za zdravstvenu situaciju, članovi porodica koji žive i rade daleko od rodnog mesta, potrudili su se da stignu do ognjišta, probaju ovogodišnju pečenicu i razne druge đakonije, koje nisu izostale na bogatim trpezama.

Ispred crkvi je paljen Badnjak, lomljena česnica, a održavane su i liturgije u slavu praznika. Istina sve to uz veliku dozu opreza i poštovanje mera Štaba i crkve koja je blagovremeno upozorila vernike na specifičnost uslova u kojima se odvijao Božić.

Naravno, nisu izostala ni uobičajena čestitanja, pogotovo drugog i trećeg dana trajanja praznika, kada se odlazilo u posete prijateljima i rodbini. Prvog dana Božića ovdašnji domaćini su bili kod svojih kuća i u prazničnom raspoloženju, nazdravljali jedni drugima za srećnu i berićetnu 2021. godinu.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa