14. januar 2021.14. jan 2021.
Siva pegavost  lišća i ploda oraha
REČ STRUČNjAKA

Siva pegavost lišća i ploda oraha

Od početka leta vidljive su pege koje se povećavaju i to naročito ako je kišovito proleće, i početak leta. Listovi dobiju smeđu boju i rano dolazi do defolijacije. Slične utolegle pege pojavljuju se i na plodovima te mogu često obuhvatiti i ceo plod. Tako zaraženi plodovi još ako su rano obolelei opadaju, dok pozne zaraze manje su štetne , ali ipak dolazi do nekroze jezgra i kao takvo je neupotrebljivo za ljudsku ishranu
Simptomi se javljaju na lišću u vidu tamnosmeđih pega , lišće se suši i opada, dok se na zelenim plodovima uočavaju iste pege.

Uzrok je veoma raširena bolest kod oraha koju prouzrokuje gljiva Gnomonia leptostyla.
Od početka leta vidljive su pege koje se povećavaju i to naročito ako je kišovito proleće, i početak leta. Listovi dobiju smeđu boju i rano dolazi do defolijacije. Slične utolegle pege pojavljuju se i na plodovima te mogu često obuhvatiti i ceo plod. Tako zaraženi plodovi još ako su rano obolele i opadaju, dok pozne zaraze manje su štetne , ali ipak dolazi do nekroze jezgra i kao takvo je neupotrebljivo za ljudsku ishranu.

Na lastarima se takođe javljaju ovalne ili nepravilne uglaste pege sa svetlijim centrom i tamnijim rubom.

Ova gljiva prezimljava u biljnim ostacima lišća ispod stabala, a u proleće se razvijaju reproduktivni organi peritecije iz kojih askospore vrše krajem maja i početkom juna prve zaraze. Kasnije tokom leta na pegama nastaju letnje spore-konidije koje dalje šire zaraze. Optimalna t za infekciju je 21°C ali ostvaruje se na 32 °C , i to ako je konstantno vlaženje lista 6 h a vlaga ne pada ispod 98 %.
Suzbijanje i sprečavanje obolenja se uspešno može rešavati tretmanima sa bakarnim preparatima koji vrše preventivnu zaštite, neophodna su najmanje dva tretiranja i to krajem maja i početkom juna, kao i sprovođenjem mera higijene u zasadu tokom cele godine, a naročito u jesen ukoliko je bilo zaraze. Ukloniti zaraženo lišće i plodove koji su opali, po mogućstvu spaliti van zasada oraha.
Slavica Maksimović, PSSS Šabac

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa